ÖZEL HABER: İşte Abdullah Öcalan’ın yol haritası

Abdullah Öcalan, PKK delegelerine gönderdiği perspektif metniyle sürece hazır olduklarını ifade etti. Kadrolarına dönüşümün “birkaç ay” sürebileceğini belirten Öcalan, sonuçların aceleye getirilmemesi gerektiğini vurguladı. Öte yandan Abdullah Öcalan, kongre delegelerine “komün” kavramını yeni dönemin temel paradigması olarak sundu. “Sınıfa karşı sınıf savaşı yerine devlete karşı komün ikilemini ikame ettik” diyerek köklü bir paradigma değişimi açıkladı. ÖcalanYasada ifade bulmasını isteyeceğiz bir şart ve ilkemiz olacak: Komün özgürlüğü” şeklinde konuştu.

Öcalan'ın yol haritası: "Demokratikleşme sürecini barış ve uzlaşma temelinde ilerleteceğiz"
Öcalan’ın yol haritası: “Demokratikleşme sürecini barış ve uzlaşma temelinde ilerleteceğiz”

PKK’nin Kürt varlığının tanınmasındaki rolüne rağmen özgürleşme konusunda sorunlar yaşadığını belirten Öcalan, “Özgürlük çözümü başarıldı mı? Hayır” diyerek durumu net şekilde ortaya koydu.

“Kürt varlığı kanıtlandı, ideolojik örgütsel bilince kavuştu fakat özgürleşme adımında tıkanma yaşandı” diyen Öcalan, bu tıkanmanın nedenini açıkladı. “Tıkanmanın gerisinde reel sosyalist ideoloji ve etkileri vardır” diyen Öcalan, ideolojik bunalımın etkilerini vurguladı. Ayrıca Öcalan reel sosyalizmin çökmesi sonrası “hangi kavramsal çerçeveye hangi sosyolojik analize dayanacaksınız?” sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Bu bunalımlı dönemden çıkmak için yeni bir yoğunlaşma ve çözümleme sürecine başladıklarını ifade etti.

“Köklü bir kişilik ve zihniyet dönüşümünden bahsediyoruz”

PKK’nin feshi konusunda da değerlendirmeler yapan Öcalan, bu sürecin sadece örgütsel değişim olmadığını vurguladı. “Fesih meselesi bizim için yeni bir gündem değil” diyen Öcalan, konunun uzun süredir gündemde olduğunu belirtti. “Sorun tek başına fesih de değildir. Köklü bir kişilik ve zihniyet dönüşümünden bahsediyoruz” sözleriyle sürecin derinliğini açıkladı.

“PKK’nin feshi konusunu değerlendirmede, bu açmazı çözümlemede ve hatta fesih kongresini gerçekleştirmede zorlanacağımız söylenemez” diyen Öcalan, sürece hazır olduklarını ifade etti. Bu dönüşümün “birkaç ay” sürebileceğini belirten Öcalan, aceleye getirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Öcalan'ın yol haritası: "Demokratikleşme sürecini barış ve uzlaşma temelinde ilerleteceğiz"
Öcalan’ın yol haritası: “Demokratikleşme sürecini barış ve uzlaşma temelinde ilerleteceğiz”

Yeni paradigma komün”: “Kürt toplumu anti-kapitalist olmalı”

Öcalan, PKK üyelerine komünü “etik ve politik” bir yapı olarak tanımlarken, “ahlaki politik toplum kavramı, komün değerlendirmesinin başka bir ifadesidir” dedi. Ayrıca Öcalan, kongre delegelerine “Halkların özgür yaşamı komünle mümkündür. Ulus-devlet nasıl kapitalizm silahı ise halkların kurucu ilkesi ve silahı da komündür” dedi.

“Komün toplumu demokratiktir” ve “komün bir de demokrasidir” tanımlamalarıyla demokrasi-komün ilişkisini açıkladı.

“Belediyelerin içi boşaltılmış, aşiret kabile kalıntıları var

Komün kavramının yasal olarak yer bulmasını dile getiren Öcalan, “İşte bugün bizim belediyelere, devlet tarafından kayyum atanır, hiç ‘yok’ diyen de çıkmıyor karşısına. Bu da içinin boşaltılmış olduğunu gösteriyor. Aslında komün büyük bir toplumsallıktır, klandır, hatta aile bir komündür ama çok zayıflatılmış, içi boşaltılmış, belediyelerin içi boşaltılmış, aşiret kabile kalıntıları var, onun da içi boşaltılmıştır.

Öcalan'ın yol haritası: "Demokratikleşme sürecini barış ve uzlaşma temelinde ilerleteceğiz"
Öcalan’ın yol haritası: “Demokratikleşme sürecini barış ve uzlaşma temelinde ilerleteceğiz”

“Yasada ifade bulmasını isteyeceğiz bir şart ve ilkemiz olacak: Komün özgürlüğü”

Öcalan şöyle devam etti:

“Yasada ifade bulmasını isteyeceğiz bir şart ve ilkemiz olacak. Bunun daha bilimsel ifadesi komün özgürlüğüdür. Biz komünalist olacağız bundan sonra. Sınıf kavramı yerine komünü yerleştirmek çok daha çarpıcı, çok daha bilimsel. Belediyeler hala komündür. Bizde de kom var. Ahlak yok mu, etik yok mu, tabi var. Zaten komün yasalardan ziyade etikle yürüyecek bir konudur. Komün bir de demokrasidir.”

“Belediyeler üzerinden komünal toplum örgütlenebilir

Öcalan, çözümün temelinde komünalite ve anti-kapitalist mücadelenin yer aldığını belirtti. “Kürt toplumu anti kapitalist olmalı” diyen Öcalan, ekonomik boyutun önemini vurguladı. “Kürtler kendilerini demokratik ulus, eko-ekonomi ve komünalite üzerinden özgürleştirecek, kalıcı bir yaşamı inşa edip kesinleştireceklerdir” değerlendirmesini yapan Öcalan, PKK için uzun vadeli hedefleri açıkladı.

“Bundan sonra direniş ve mücadele içe yönelik olacaktır. Önümüzdeki dönem kendini inşa dönemi olacaktır” diyen Öcalan, belediyeler üzerinden komünal toplumun örgütlenebileceğini belirtti.

Öcalan’ın PKK’ye gönderdiği mesajın ilgili bölümü şu şekilde:

“…güncel sosyalizmi sınıf diktatörlüğüne dayalı bir komünizm değil de devlet ve komünalite ilişkilerini düzenleyen bir kavram setine dayandırmak istiyorum. Bende, çok yapıcı ve çarpıcı sonuçları olacağına dair bir izlenim uyandırıyor. Bunu da şuna dayandırıyorum, toplum aslında komünal bir olaydır. İşte yukarıda klan tarifini yaptım. Bu toplumsallıktır. Toplumsallık da komün demektir. İlkel komün klan demektir. Özel olarak komün kelimesine gelince, toplumsallık bilebildiğimiz kadarıyla tekrar Mezopotamya alanındaki kültürel yükseliş, Sümer toplumunun çıkışına, yani devletin, kentin ve mülkiyetin, sınıfın türeyişine hangi temelde başlandığını çözümlememiz gerekmektedir. Başa devleti koymak isabetli, bir de komünü. Peki toplumsallık nerede? Toplum işin temeli. Çünkü M.Ö. 4000 yıllarına kadar toplumsal gelişme formu klandır. Kabile de diyebilirsiniz buna, aşiret de. Aşiret de bir komünler birliğidir aslında. Kabile bir komündür. Aile daha oluşmamış. Aile ve kabile aslında aynı anlama sahip aynı olguyu ifade ediyor. Aile kabileden ve kabile de aileden fazla ayrışmamış. Neolitiğin doğuşu ile birlikte çarpıcı bir gelişme oluyor. Kabile ağırlıklı olarak neolitik bağlantılıdır. Neolitikten önce bu klandır. Komünün Kürtçemize yerleşmiş kom ile bağlantısını kendi dilimizden de öğrenebiliriz. Kom, kombun yani komün anlamına geliyor, toplanmak. Hala kullandığımız bir kelime ki bu Aryen dilinin de buradan çıktığını en azından 10 bin yıllık bir tarihi olduğunu gösterir. İşte Aryen köken dil grubunun da bu komün etrafında geliştiği açık. Kürtçe kom kelimesi bunu kanıtlıyor. Kelime türetmeleri de bunu açıklıyor. Komagene bir devlet adı olarak geçer. Kabile başı devleti türetir. Çıkarları zedelenen kabile üyeleri de komünü oluşturur. Aslında gerçek de böyle. Çok basit. Ben böyle büyük bir keşif de yapmadım. Marx buna bilimsel keşif diyor, bunlar hikaye. İşçi sınıfının oluşumu, işçi sınıfının gelişimi öyle harikalar yarattı, bilim falan filan basit bir şeydir. Kabilenin bastıranı devlet haline geliyor, aşiret reisi her kimse onun sıradan üyeleri de kombun olarak sonra da aile olarak devam eder. Başındakiler de devletleşir. Devlet hanedanı. Alttakiler de sürekli ezilen kabile ki, devlet oldu mu ezilen kabile de olur. Ayrışma öyle başlar.

Öcalan’ın yol haritası: “Demokratikleşme sürecini barış ve uzlaşma temelinde ilerleteceğiz”

Marksizm proletarya böyle oldu, proletarya şöyle gelişti demesi bana biraz zorlama gibi geliyor.

Evet var hala öyle bir sanayi devrimine dayalı işçileşme, burjuvalaşma ama bu binlerce yıllık beş bin yıllık bir gelişmenin sonucudur. Burjuvalaşma proleterleşmenin öncesi Babil’de de Sümer’de de Asur’da da var. Atina’da, Roma’da var. En son Batı Avrupa’ya geçiyor. Avrupa’nın icat ettiği bir şey ama çapını büyütmüşler bir de hegemonik yapmışlar. Kapitalizm diye bir sömürü biçimi ve onun hegemonyası ortaya çıkar. Tüm dünyada bu hegemonya geçerli olur. Kökü Sümer toplumuna dayanır. Bu devletleşme hikayesidir. Köleci devlet, feodal devlet, kapitalist devlet. Aslında böyle yorumlamamak gerekiyor. Önemli olan komün nerede? İşte Marks ömrünün son yıllarında Paris Komünü dolayısıyla yakından tanıdığı birçok insan ölmüş çarpıcıdır. 17 bine yakın komünarın öldüğünden bahsedilir. Bunların anısına Paris Komünü diye bir değerlendirmesi de var. Kapitali bırakıyor. Çünkü onun öngörüleri büyük bir darbe almış. Bana göre onun içsel bir kırılması var. Komün düşüncesi üzerine eğiliyor. Sınıfı fazla kullanmaz, komün kavramını da kullanıyor. Kropotkin’in Lenin eleştirisi var ‘Sovyetleri yıkma’ diyor. Komün demektir aslında Sovyet. Fakat Lenin devleti tercih eder, NEP programı ile Stalin korkunç boyutlara ulaştırır.

Marx ömrünün sonunda diktatörlük kavramını kullanmak istemez ve komün kavramına yönelir. Devlet ve komün ayrımını da yapar fakat fazla geliştiremez. Sonuçta benim düşüncem bu ayrımın hem tarihte geçerli olduğu tarihsel materyalizm bir sınıf savaşı değil de, savaş da demeyeyim, komün ve devlet ikilemi biçiminde geçmiştir. Bütün tarih bundan ibarettir. Yazılı tarih özellikle. Sümer’de temeli atılmıştır, şu anda batıda bunun zirvesini yaşıyoruz. Komün evet belediye demek komün demektir ama boşaltılmıştır. İşte bugün bizim belediyelere, devlet tarafından kayyım atanır, hiç yok diyen de çıkmıyor karşısına. Bu da içinin boşaltılmış olduğunu gösteriyor. Aslında komün büyük bir toplumsallıktır, klandır, hatta aile bir komündür ama çok zayıflatılmış, içi boşaltılmış, belediyelerin içi boşaltılmış, aşiret kabile kalıntıları var onun da içi boşaltılmıştır. Çok esef ettiğimiz o Tavşantepe’deki olay kabileyle ilgilidir, o kabilenin marifetiyle içteki o müthiş o tecavüz unsuru küçücük bir kız çocuğuna yönelik eşi görülmemiş bir katliam olarak ifade bulmuştur. Sembolik bir olay ama anlamı çok çarpıcıdır. Bu bir kültürün ifadesidir. Molla Gurani de bir molla ailesi, İstanbul’un fethine katılmış bir Molla Gurani’den geliyor bu Güran ailesi. Molla ailesinin buradaki hazin durumu da ortada. Dolayısıyla bu komünalite çıkışı bizim bu yeni dönemin özgürlük sosyalizminin ifadesi olacak. Yeni dönemi biraz bunun etrafında tartışıp somutlaştıracağız.

Kurdish leaders in Cizre express hope for peace process following Öcalan's call
Öcalan’ın yol haritası: “Demokratikleşme sürecini barış ve uzlaşma temelinde ilerleteceğiz”

Ahlaki politik toplum kavramı, komün değerlendirmesinin başka bir ifadesidir. Komünün devlet karşısında ifade bulması. Yeni barış döneminin de dili politik olacak. Komünün özgürlüğünü savunacağız. Zaten adı üzerinde ulus devletçilik dilini terk ediyoruz, ulus devletçiliğe dayalı kavramları terk ediyor, komüne dayalı etik ve politik kavramları esas alıyoruz. Ahlaki politik toplum dedik ama bu özgürleşen komünün adıdır. Etik ve politik bir şeydir, hukuki bile değil. Hukuk var işte, gelişecektir, belediye kanunu. Yasada ifade bulmasını isteyeceğiz bir şart ve ilkemiz olacak. Bunun daha bilimsel ifadesi komün özgürlüğüdür. Biz komünalist olacağız bundan sonra. Sınıf kavramı yerine komünü yerleştirmek çok daha çarpıcı, çok daha bilimsel. Belediyeler hala komündür. Bizde de kom var. Ahlak yok mu, etik yok mu, tabi var. Zaten komün yasalardan ziyade etikle yürüyecek bir konudur. Komün bir de demokrasidir. Demokratik siyaset politika demektir. Komün isimdir, etik politik sıfattır. Komün etik ve politiktir, biri isim biri sıfattır. Buna Marksizmin en köklü revizyonu diyoruz. Marksizmin sınıf kavramı yerine komünü geçiriyoruz. Kropotkin’in Lenin’e karşı eleştirisi doğrudur. Bakunin’in Marks’a karşı eleştirisi doğrudur. Eksiktir ama doğrudur. Marksizm’i bu konuda mutlaka bir eleştiriden geçirmek gerekir. Marx, Bakunin’i anlasaydı, Lenin de Kropotkin’i anlasaydı sosyalizmin kaderi kesinlikle başka türlü gelişirdi. Bu sentezi sağlayamadıkları için reel sosyalizm gelişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.