Leman’ın Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Akgün: “Karikatürün Hz. Muhammed ile ilgisi yok, bu riski almazdık”

Leman dergisi

Mizah dergisi Leman’ın İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Akgün, dergisinin hedef gösterilmesi ve çalışanlarının ters kelepçe ile gözaltına alınmasının ardından konuştu. Söz konusu karikatürün Hz. Muhammed ile hiçbir alakası olmadığının altını çizen Akgün, “Böyle bir riski alamazdık” dedi.

Bir karikatürde Hz. Muhammed ve Hz. Musa’nın tasvir edildiği iddiasıyla linç kampanyası başlatılan ve bir grup tarafından ofisine taş ve sopalarla saldırı düzenlenen Leman dergisinin kurucularından ve Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Akgün (63), AFP’ye konuştu.

Akgün, “Bu eserde İsrail’in Gazze’deki bombardımanlarında öldürülen bir Müslüman’ın adı Muhammed olarak kurgulandı. İslam dünyasında 200 milyondan fazla insanın adı Muhammed. Bu karikatürün Muhammed Peygamber ile alakası yok” dedi ve ekledi: “Biz böyle bir riski asla almazdık!”

Leman dergisi önünde toplanan kalabalık.
Leman dergisi önünde toplanan kalabalık.

Karikatür krizi: Gece ne oldu?

Hz. Muhammed ve Hz. Musa’nın tasvir edildiği iddiasıyla sosyal medyadan başlatılan linç kampanyasının ardından soruşturma başlatılan Leman dergisinin ardından bir grup, derginin binasına saldırdı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, karikatür nedeniyle soruşturma başlatıldığını duyurdu. Karikatürün çizeri, grafikeri, yazı işleri müdürü ve müessese müdürü gözaltına alınırken, ilgili sayının toplatılmasına karar verildi.

Karikatürün Hz. Muhammed’i tasvir ettiğini iddia edenler, Leman’ı hedef aldı. Karikatürün sosyal medyada yayılması ve tepkilerin artması üzerine İBDA-C uzantılı Büyük Doğu Akıncılar Derneği’nin çağrısıyla toplanan bir grup, derginin binasına saldırdı.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Derginin önüne gelen grup, “Ya Allah, bismillah, Allahu ekber”, “Kahrolsun laiklik, yaşasın şeriat”, “Kafir Leman hesap verecek”, “Kemalist köpekler hesap verecek” gibi sloganlar attı.

Dergi hakkında, “dini değerlere alenen aşağılama” suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında altı kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların yarın (2 Temmuz) adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.