Bugün bilmeniz gerekenler (8 Temmuz 2025)

Bugün 8 Temmuz 2025. Medyascope editörleri günün öne çıkan gelişmelerini sizler için derledi. İşte bugün bilmeniz gerekenler.

Bugün bilmeniz gerekenler (8 Temmuz 2025)
Bugün bilmeniz gerekenler (8 Temmuz 2025).
  • CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Ekim 2023’te gerçekleşen CHP İstanbul İl Başkanlığı seçiminde menfaat karşılığı seçime hile karıştırıldığı iddiaları üzerine ifadeye çağrıldı.
  • CHP’li belediyelere haftasonu başlatılan operasyonda gözaltına alınan ve aralarında Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın da olduğu 13 kişi adliyeye sevk edildi.
    • CHP’li belediyelere düzenlenen son operasyonda gözaltına alınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın savcılık ifadesi ortaya çıktı. Kendisine ve diğer CHP’li belediyelere düzenlenen operasyonu “siyasi bir operasyon” olarak nitelendiren Karalar, “Çağrıldığımda gelebilecek birisiyim. Hal böyle iken 4 gün boyunca sağlıksız koşullarda gözaltında tutulmam hukuka ve vicdana uygun değildir. Bu operasyonun siyasi bir operasyon olduğunu düşünüyorum” dedi.
    • Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere ev hapsi kararı verildi.
  • Tutuklu İBB Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, gençlere seslendi ve Hayalinizdeki Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz. Hak yemeyeceğiz, hakkımızı yedirmeyeceğiz. Adaletli ve eşit bir toplum için hep birlikte çalışacağız. Liyakat tek kriterimiz olacak, mülakatı tarihe gömeceğiz” dedi.
    • “Sahte diploma” davasında İmamoğlu’nun yargılanmasına 11 Eylül tarihinde İstanbul 59. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.
  • MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in İBB soruşturmalarına ilişkin, “Duruşmalar TRT’de canlı yayınlansın” önerisine destek verdi. Bahçeli, “O halde biz de bu beklentinin makul ve meşru değerlendirilerek ak koyunun, kara koyunun mahşeri vicdanı huzurunda tefrik ve teşhir edilmesini ümit ve temenni ediyoruz” dedi.
  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuştu. Şehit askerlerden Kartalkaya yangınına, CHP’li belediye başkanlarının gözaltına alınmasından yargı krizine kadar birçok başlıkta iktidarı sert sözlerle eleştiren Özel, “Sorumlusu sensin Erdoğan, sensin” dedi. Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamaları hakkında ise, “Attığı adımı kıymetlendiriyorum” diye konuştu.

“AK Parti sahiden birinci parti mi?” başlıklı yayında Ruşen Çakır, anketlerin çoğunluğunda CHP’nin önde olduğunu, AK Parti’nin geride kaldığını ifade etti, “Ama kıran kırana bir yarış olduğu ortada. Savaş kızıştıkça iki parti arasındaki kararsızların sayısı azalıyor. Ve bu kararsızların bir kısmı AK Parti’ye bir kısmı CHP’ye yöneliyor. Ayrıca, ilginç bir şekilde AK Parti ve CHP Türkiye’de sanki iki partili bir sistem oluşturmuş gibiler. Yüzde 30 civarında seyrediyorlar. Ondan sonra altı yedi puan civarında DEM Parti’yle ve MHP var. Bir sonra da beşinci sırada Zafer Partisi gözüküyor” dedi.

  • PKK, önümüzdeki günlerde düzenleyeceği “silah bırakma töreni” ile alakalı yeni kararlar aldı. Alınan kararlar doğrultusunda Süleymaniye’de düzenlenecek törene güvenlik gerekçesiyle gazeteciler katılmayacak, tören canlı yayınlanmayacak. DEM Parti İmralı heyetinin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüşmesi ertelendi.
  • AKP Üsküdar İlçe Başkanı Erdem Demir, X hesabından yaptığı yazılı açıklama ile görevinden istifa ettiğini bildirdi. İstifa kararının AKP İstanbul İl Başkanlığı ile istişare sonunda alındığını söyleyen Erdem,  “Bu dava bana ömür boyu onur vesilesi olacaktır” dedi.
  • Lenfoma şüphesiyle ameliyat edilen Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın tekrar cezaevine sevk edilecek.
  • DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, PKK’nın “silah bırakma töreni” öncesinde hem iktidara hem de topluma “barışı kalıcılaştırma” çağrısında bulundu. Hatimoğulları, CHP’li belediye başkanlarına yönelik operasyonlara da sert tepki göstererek, “Bu siyasi hamleler barış umuduna gölge düşürüyor” dedi.

Mümtaz’er Türkone yazdı: “Kim kazanacak?” diye sorduğunuz zaman tarafların avantajlarını karşılaştırıyorsunuz; “kim kaybedecek?” dediğiniz zaman zayıf noktalarını. Devamını buradan okuyabilirsiniz.

Dünya & Toplum

  • ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu ağırladı. İki liderin en önemli gündem maddesi, Gazze’de 21 aydır süren savaşın sona erdirilmesi için süren müzakereler oldu. Netanyahu, Trump’ı Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdi.
  • ABD HTŞ’yi terör örgütleri listesinden çıkardı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir iç yazışmasına göre Amerikan yönetimi HTŞ’yi bugün (8 Temmuz) resmen terör örgütleri listesinden çıkardı.
  • Dünyanın en zengin iş insanlarından, Tesla ve SpaceX’in sahibi Elon Musk, 1,2 milyon kişinin katıldığı X anketi sonrası “Amerika Partisi”ni kurduğunu duyurdu. Peki Amerika Partisi’nin önerdiği politikalar hakkında neler biliyoruz

8 Temmuz 2025: YouTube kanalımızda izlemenizi önerdiğimiz yayınlar:

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında konuştu. Özel gündeme dair neler dedi? Özel’in açıklamalarının tamamı videoda. Buradan izleyebilirsiniz.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli gündeme dair neler dedi? Bahçeli’nin açıklamalarının tamamı videoda.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin grup toplantısında neler söyledi? Hatimoğulları gündeme dair hangi açıklamalarda bulundu? Tülay Hatimoğulları’nın açıklamalarının tamamı videoda

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.