Bugün bilmeniz gerekenler (11 Temmuz 2025)

Bugün bilmeniz gerekenler (11 Temmuz 2025)

Bugün 11 Temmuz 2025. Medyascope editörleri günün öne çıkan gelişmelerini sizler için derledi. İşte bugün bilmeniz gerekenler.

Bugün bilmeniz gerekenler (11 Temmuz 2025)
Bugün bilmeniz gerekenler (11 Temmuz 2025)

Siyaset

  • MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim 2024’te PKK’ya silah bırakma çağrısı yapmasının ardından başlayan süreçte artık son aşamaya gelindi, bir grup PKK’lı Casene Mağarası’nda silah bıraktı. Medyascope adına Göksel Göksu ve Ferit Aslan, silah bırakma törenini takip etti. Buradan okuyabilirsiniz.
    • Resmen 1978 yılında kurulan PKK, 12 Mayıs 2025’te kendini feshetti ve bugün (11 Temmuz) silah bırakıyor. Peki örgüt nasıl ortaya çıktı, kuruluş hikâyesi neydi? İşte eylemleri ve dönüm noktalarıyla PKK’nın 47 yıllık tarihi.
    • PKK’nın silah bırakmasına giden süreç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim 2024’te Meclis’te yaptığı bu çağrı ile başladı. Süreçte artık son aşamaya gelindi ve bir grup PKK’lı saatler sonra silah bırakacak. Yaklaşık 9 aydır devam eden süreçte bu noktaya nasıl geldik?
    • PKK lideri Abdullah Öcalan mayıs ayında İmralı Adası’nda DEM Parti heyetiyle yaptı. ve devlet yetkililerinin de katıldığı görüşmede MHP lideri Devlet Bahçeli’den birçok kez övgüyle bahsetti.
  • Kobani davası kapsamında tutuklu yargılanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin avukatları, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye talebinde bulundu.
  • Mahkeme, sağlık durumu giderek kötüleşen Mehmet Murat Çalık’ın tahliye talebine ret kararı verdi.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) soruşturması kapsamında gözaltına alınan, aralarında İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş, İBB Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu ile İBB Başkan Danışmanı ve Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun’un şoförlerinin bulunduğu 10 kişi adliyeye sevk edildi.

Türkiye’nin barış sürecini sürdürebilmesi için iktidarın adım atması gerektiğini vurgulayan Çakır, şu uyarıyı yaptı: “Bu çözüm sürecine kendi deyimleriyle terörsüz Türkiye’ye CHP’nin dahil olmaması diye bir şey söz konusu olamaz. Zaten CHP açık açık destek veriyor ama birtakım rezervleri var. Bu rezervler de çok anlaşılır ve halledilmeyecek işler değil. Meclis’in öncelik sahibi olması gibi. Ama Erdoğan eğer ülkenin bekasının önüne kendi iktidarının bekasını koyarsa, o zaman bu silahlar maalesef yakıldığıyla kalabilir. Türkiye barışa ulaşamayabilir. Türkiye PKK ile barışıp CHP ile savaşan bir iktidarı kaldıramaz.

Toplum

  • Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 15 Haziran’da yapılan merkezî sınavın sonuçları açıklandı.
  • Bir süredir kanser tedavisi gören Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Yiğit Bulut hayatını kaybetti.
  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) kararıyla, Saily, Airalo, Holafly, Nomad, Instabridge, Mobimatter, Alosim ve BNESIM adlı eSIM hizmet sağlayıcılarına erişim engeli getirildi.

YouTube kanalımızda izlemenizi önerdiğimiz yayınlar:

PKK, aralarında üst düzey yöneticilerin de bulunduğu 20 ila 40 militanla birlikte silahlarını yakacak. Bu adım, örgütün 40 yılı aşkın süredir süren silahlı mücadelesine son verme yönünde atılmış ilk somut hamle olarak değerlendiriliyor.Bu yayında Ruşen Çakır, bu kritik gelişmenin perde arkasını, Öcalan’ın rolünü, Erdoğan’ın yaklaşımını ve CHP ile olası yeni dengeyi kapsamlı biçimde analiz ediyor.

Bugün Türkiye’de tarihi bir gün. PKK, lideri Abdullah Öcalan’ın yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” kapsamında silah bırakmaya başladı. Ruşen Çakır, konukları CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, gazeteci Murat Sabuncu, Mümtaz’er Türköne, Mesut Yeğen ve Roj Girasun ile değerlendiriyor. Buradan izleyebilirsiniz.

Bugün Türkiye’de tarihi bir gün. PKK, lideri Abdullah Öcalan’ın yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” kapsamında silah bırakmaya başladı. Ruşen Çakır, ve Kemal Can, Haftaya Bakış’ta değerlendiriyor.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

PKK bugün lideri Abdullah Öcalan’ın yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” kapsamında silah bırakmaya başladı. İşte bugün Süleymaniye’de düzenlenen tören ve silahları yakma anları. Buradan izleyebilirsiniz.

Medyascope’tan Ferit Aslan ve Göksel Göksu, PKK’nın silah bırakma törenini yerinde izledi.  “Türkiye’de tarihi bir başlangıç diyebiliriz”, “Yaptıkları açıklamada verdiği net mesaj şuydu: Demokratik siyaset zemininde bu sorunun çözülmesi için çok sayıda yasaya, anayasa değişikliğine ihtiyaç var vurgusu yaptılar.” Buradan izleyebilirsiniz.