Ruşen Çakır “Ali Erbaş’ı nasıl bilirdiniz?” başlıklı yayınında görev süresi dolan Ali Erbaş’ın Diyanet İşleri Başkanlığı dönemini değerlendirdi, Erbaş’ın seleflerine de değinerek yeni başkan Safi Arpaguş hakkındaki görüşlerini paylaştı.
Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan atama kararına göre yeni Diyanet İşleri Başkanı İstanbul İl Müftüsü Safi Arpaguş oldu.
Ruşen Çakır, Ali Erbaş’ın dönemini “Erdoğan’a kendini kanıtlamakla geçen bir dönem” olarak tanımladı. Erbaş için “AKP iktidarının en silik, en etkisiz Diyanet İşleri Başkanı” ifadesini kullanan Çakır, eski başkanın sıkça gündeme geldiği meseleleri hatırlattı:
“Erbaş her vesileyle ailesi, ailesinin harcamalarıyla gündeme geldi. Makam arabaları, hacca gittiği zaman yanında götürdüğü personel ve özellikle son dönemde kadın hakları aleyhtarı cuma hutbelerini yazdırmasıyla.”
Erbaş döneminde AKP iktidarının Türkiye’ye ilginç bir şey hediye ettiğini belirten Çakır, “Bildiğim kadarıyla bu son 8 yıl, tabii ki Diyanet ve Ali Erbaş yüzünden değil, ama genel olarak özellikle genç kuşaklarda dinden soğumanın, dine mesafe koymanın alabildiğine arttığı bir dönem. Hatta gençlerin de dışında daha orta yaş ve daha ileri yaşlarda bir şekilde dindar olan birtakım kişilerin dindarlıklarını azalttığı bir dönem” dedi.
Yeni Diyanet İşleri Başkanı’na dair bildiklerini paylaşan Çakır, Arpaguş’un Ali Erbaş ile kıyaslanamayacak derecede akademik olarak güçlü bir isim olduğunu, özellikle tasavvuf konusunda, Mevlevilik ve Nakşibendilik, İbn-i Arabi konusunda uzman olduğunu söyledi.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Çakır, “Herhalde büyük bir ihtimalle Erdoğan’ın çizdiği sınırlar içerisinde, esas olarak kendini ona göstererek bir Diyanet İşleri Başkanlığı yapmak durumunda kalacak” dedi.
Ali Erbaş’ı nasıl bilirdiniz?
Ruşen Çakır, son olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapatılması ya da özerkleştirilmesi konusundaki fikirlerini paylaştı:
“Herkes bu durumdan memnun. Diyanet aslında şu anda Türkiye’nin önünde çok işe yarayan ama hiçbir iş yapmayan bir kurum olarak duruyor ve Ali Erbaş da o kuruma uygun birisiydi belki. Çok şey yapar gibi gözüktü. Hiçbir şey yapmadan emekli oldu mu, bilmiyorum ama Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan ayrıldı. Nasıl bilirim? Çok da fazla bir şey bilmiyorum.”