Anket: DEM Parti seçmeninin yüzde 70’i, Öcalan’ın olası desteğine rağmen Cumhur İttifakı’na oy vermiyor

BUPAR’ın Eylül 2025 araştırmasına göre, DEM Parti seçmeninin yüzde 70’i PKK lideri Abdullah Öcalan’ın olası desteğine rağmen Cumhur İttifakı’na oy vermeyeceklerini açıkladı. Seçmenlerin çoğu AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden adaylığı için anayasa değişikliğine de karşı.

BUPAR Araştırma’nın Eylül 2025 tarihli Türkiye Toplumsal Eğilimler çalışması, seçmen davranışında derin bir güvensizlik tablosu ortaya koydu. 26 ilde 2 bin 512 kişiyle yüz yüze yapılan araştırma, hata payı artı eksi 3,6 olarak açıklandı.

DEM seçmeninin yüzde 70’i “hayır” diyor

DEM Parti seçmeninin olası bir “Öcalan desteği” senaryosuna rağmen büyük ölçüde Cumhur İttifakı’na yönelmeyeceği belirlendi.

Araştırmaya göre, “Öcalan’ın çağrısı doğrultusunda DEM Parti Cumhur İttifakı’nı destekleme kararı alırsa tavrınız ne olur?” sorusuna DEM seçmeninin yüzde 70’ten fazlası “desteklemem” yanıtını verdi.

“Desteklerim” diyenlerin oranı yüzde 11,6, kararsızım diyenler yüzde 9,8, “sandığa gitmem” diyenler ise yüzde 7,4 düzeyinde. Bu tablo, DEM tabanının siyasi kararlarını parti merkezinden ya da sembolik liderlerden ziyade kendi siyasal tercihleri üzerinden şekillendirdiğini gösteriyor.

Erdoğan’ın yeniden adaylığına toplumsal direnç

Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesi için anayasadaki iki dönem kuralının değiştirilmesine dair toplumsal tutum oldu.

Katılımcıların yüzde 71,2’si bu değişikliğe karşı, yalnızca yüzde 25,2’si destek veriyor. Bu oran, AK Parti seçmeninin üçte birinin, MHP seçmeninin ise üçte ikisinin bu öneriyi doğru bulmadığını ortaya koyuyor. BUPAR’a göre bu tablo, “iktidarın kendi tabanında bile meşruiyet kaybına” işaret ediyor.

Kılıçdaroğlu senaryosunda destek zayıf

Araştırmada, “CHP kurultayı iptal edilir ve genel başkanlık Kemal Kılıçdaroğlu’na verilirse bunu destekler misiniz?” sorusuna verilen yanıtlar da dikkat çekti. Katılımcıların önemli bir bölümü bu ihtimali olumlu karşılamıyor.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

BUPAR’ın analizine göre, Kılıçdaroğlu isminin yeniden ön plana çıkması, özellikle genç seçmenlerde “değişim beklentisinin ertelenmesi” algısını güçlendiriyor.

“Ekonomide ne iktidara güven var, ne muhalefete”

Ekonomik güven sorularında hem iktidar hem muhalefet sınıfta kaldı.

CHP iktidar olsa ülkenin ekonomik sorunlarını çözebilir mi?” sorusuna yalnızca yüzde 21,8 “evet” yanıtı verilirken, “hayır” diyenlerin oranı yüzde 70 oldu. AK Parti’nin ekonomik sorunları çözebileceğine inananların oranı ise yüzde 26,6’da kaldı. BUPAR’a göre seçmen, “iktidardan bıkkın, muhalefetten umutsuz” bir ruh hali içinde.

Yeni anayasa tartışmalarına soğuk yaklaşım

Araştırmada, “Yeni anayasa tartışmalarını doğru buluyor musunuz?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 61,5’i “hayır”, yalnızca yüzde 28,3’ü “evet” dedi. Bu oran, toplumun büyük kısmının yeni bir anayasa arayışını iktidarın mevcut sistemdeki sıkışmışlığını aşma girişimi olarak gördüğünü ortaya koyuyor.