Diyarbakırlı yazar Kemal Varol, 1990’lı yılları anlattığı “Onu Sevdiğim Zamanları” Diyarbakır’da tanıttı. Paris ile Arkanya arasında geçen roman, aşka ve barışa dokunaklı bir ağıt yakıyor.

Romanları ve öyküleri birçok dile çevrilen Diyarbakırlı yazar Kemal Varol, yeni romanı “Onu Sevdiğim Zamanları” memleketi Diyarbakır’da tanıttı. Doğan Kitap etiketiyle yayımlanan romanın tanıtımı Bezgin Bekir’de gerçekleşti. Etkinliğe Doğan Kitap Genel Müdürü Gülgün Çarkoğlu, Yayın Direktörü Cem Erciyes ve Medya İletişim Direktörü Tuba Seven katıldı.
Tanıtımda Varol’un edebiyat yolculuğundaki 25. yılı da kutlandı. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yazarın dostları ve çok sayıda edebiyatsever etkinliğe katıldı. Varol, romanında Diyarbakır’ın 1990’lı yıllarındaki şiddeti anlatıyor.
“O şiddetin çocuklarıyız”
Kemal Varol etkinlikte 1990’lı yıllarda yaşanan zorluklara değindi, dönemin yazarlık serüvenindeki etkisini anlattı. Varol, “Gözlerimizi herkesin aşina olduğu şiddet zamanlarında açtık. Biz o şiddetin çocuklarıyız, o acı zamanların gençleriyiz” dedi.
Varol o dönemleri yazmak istediğini vurguladı:
“Bu benim içimde vicdani bir sorumluluktu. Yeni kitabımda da 90’lı yıllarda bizzat tanık olduğum olaylar var.” diye konuştu.

Roman Paris ile Arkanya arasında geçiyor
“Onu Sevdiğim Zamanları” Paris ile Arkanya arasında mekik dokuyan iç içe geçmiş iki öyküden oluşuyor. Roman aşka, barışa, yersiz yurtsuzluğa ve hatırlamanın acısına dokunaklı bir dille yaklaşıyor. Varol insanları ayıran değil ortaklaştıran yaraları anlatıyor.
Yazar suskunluğu sınırsızlığa dönüştüren büyülü bir aşkı olağanüstü bir dille resmediyor. “Onu Sevdiğim Zamanları” insanlığın eksik şarkısını yeniden hatırlatıyor.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Kemal Varol kimdir?
1977 doğumlu Kemal Varol edebiyata şiirle başladı. “Yas Yüzükleri”, “Kin Divanı” ve “Temmuzun On Sekizi” adlı üç şiir kitabı çıkardı, ardından düzyazıya yöneldi.
Varol’un “Jar”, “Haw”, “Ucunda Ölüm Var”, “Âşıklar Bayramı”, “Kara Sis” ve “Babamın Bağlaması” adlı romanları yayımlandı. “Sahiden Hikâye” adlı bir öykü kitabı çıkardı. “Demiryolu Öyküleri” ve “Memleket Garları” adlı iki derlemesi var.
Kemal Varol “Haw” romanıyla 2014 Cevdet Kudret Roman Ödülü kazandı. Aynı eserle 2021 Fransa-Türkiye Edebiyat Ödülü’nü aldı. “Sahiden Hikâye” ile 2018 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı.

Yazar “Âşıklar Bayramı” ile 2019 Dünya Kitap Yılın Telif Kitabı Ödülü’nü aldı. Aynı romanla Attilâ İlhan Roman Ödülü’nü kazandı. “Babamın Bağlaması” ile 2023 Orhan Kemal Roman Armağanı’nı aldı.
Varol’un eserleri İngilizce, Fransızca, Arapça, Macarca ve İtalyancaya çevrildi. “Âşıklar Bayramı” romanı ise sinemaya uyarlandı.







