Meclis komisyonu Hakan Fidan ve Yılmaz Tunç’u dinledi

TBMM komisyon komisyon imralı ziyaretini

TBMM’de kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu 16. toplantısını yaptı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç dinlendi. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, “Örgütün sahadaki varlıklarını tasfiye ettiğinin tespit edilmesiyle birlikte Meclis üzerine düşeni yapacaktır” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) çalışmalarını sürdüren Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu bugün 16. toplantısını yaptı. Toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç katılarak sürece ilişkin bilgi verdi.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Özellikle 26 Ekim tarihinde yapılan açıklamalarla önemli bir eşiğin aşıldığını” söyledi.

Kurtulmuş, “Örgütün sahadaki varlıklarını tasfiye ettiğinin, ülkemizin güvenlik birimleri tarafından tespit ve tescil edilmesiyle birlikte TBMM bu sürecin gerektirdiği yasal düzenlemeleri yerine getirecektir” ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş’un konuşmasının ardından yapılan oylamada, toplantının basına kapalı yapılması kararlaştırıldı. Oylamada beş milletvekili kapalı oturuma karşı oy kullandı.

Muhalefet partilerinden komisyon üyeleri, sunumların basına kapalı olmasına gerek olmadığını aktardı. Toplantıda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a yasa yapımına dair sorular soruldu, İmralı Adası’na gidilme ve PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşme ise hiç gündeme gelmedi.

PKK, 26 Ekim’de yaptığı açıklamada Türkiye’den silahlı güçlerini çekme kararı aldığını duyurmuştu. Bu açıklamanın ardından “Terörsüz Türkiye” sürecine ilişkin yasal ve toplumsal çerçevenin şekilleneceği yeni bir aşamaya geçilmişti.

Şimdi ne olacak?

Komisyonun haftaya Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın’ı dinlemesi bekleniyor. Gün ve saat ise ilerleyen günlerde kamuoyu ile paylaşılacak.

Komisyon bugüne kadar yapılan toplantılarda barolar, kamuoyu araştırma kuruluşları ve toplumun farklı kesimlerinden temsilcileri dinledi. Sürece dair öneriler ve beklentiler komisyona iletildi.

Bakanların sunumlarının ardından, komisyon üyesi milletvekillerinin sorularını yöneltmesi bekleniyor. Dinleme sürecinin tamamlanmasının ardından komisyon, kapsamlı bir rapor hazırlığına geçecek. Olası yasal düzenlemelerin de tavsiye niteliğinde bu raporda yer alması planlanıyor.

Komisyon İrlanda’ya mı gidecek?

Toplantının ardından bazı internet sitelerinde “Komisyon üyelerinin İrlanda’ya gideceği ve terör örgütü IRA’nın feshedilme sürecine dair incelemelerde bulunacağı” haberleri yazıldı.

TBMM’nin resmî hesabından yapılan açıklamada, söz konusu ziyaretin komisyonun resmi çalışmalarla hiçbir ilgisi bulunmadığı ve bazı üyelerin kendi şahsi inisiyatifleri üzerine planlandığı bilgisi verildi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.