Emekliler zam farkını 23 Ocak’ta alacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Emekli Sandığı kapsamında aylık alan 2 milyon 519 bin 790 kişiye yarın toplam 19,1 milyar liralık zam farkı ödeneceğini açıkladı. Harp ve vazife malullerine de 2025 yılına ait 1,8 milyar lira ek ödeme gerçekleştirilecek.

Emekli maaşı zam farkı ne zaman yatacak?
Emekli maaşı zam farkı ne zaman yatacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alanların zam farklarının yarın (23 Ocak) hesaplara yatırılacağını duyurdu. Emekli Sandığı kapsamında maaş alan 2 milyon 519 bin 790 kişiye toplamda 19,1 milyar liralık fark ödemesi yapılacak. Ödemeler, aylıkların alındığı banka hesapları veya PTT şubeleri aracılığıyla tahsil edilebilecek.

10 bin kişiye 2,7 milyar lira ikramiye farkı ödenecek

Işıkhan’ın açıkladığı verilere göre aylık bağlanan 10 bin 321 kişiye toplam 2,7 milyar lira tutarında emekli ikramiyesi farkı ödenecek. Bu ödeme de yarın hesaplara yatırılacak.

Harp ve vazife malulleri ile bu kapsamda aylık alan 58 bin 346 hak sahibine ise 2025 yılına ilişkin toplam 1,8 milyar lira ek ödeme gerçekleştirilecek. Ek ödemeler de banka hesapları veya PTT şubeleri üzerinden alınabilecek.

Emekli maaşı zam farkı ne zaman yatacak?
Emekli maaşı zam farkı ne zaman yatacak?

Kanun teklifi kabul edildi: En düşük emekli maaşı 20 bin TL

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren torba kanun teklifinde emeklileri ilgilendiren kritik düzenleme kabul edildi. En düşük emekli aylığının artırılmasını öngören madde, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla Meclis’ten geçti.

TBMM Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplanan Genel Kurul’da, Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk sekiz maddesini kapsayan birinci bölümü onaylandı. Madde görüşmeleri bölüm bölüm sürerken, teklifin 7’nci maddesiyle en düşük emekli aylığı 16 bin 881 liradan 20 bin liraya çıkarıldı.

Düzenlemeyle yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı alan emekliler ile hak sahiplerine yapılan en düşük ödeme, 2026 yılı Ocak ayından itibaren 20 bin lira olacak.

TBMM Genel Kurulu’nda en düşük emekli aylığını artıran kanun teklifinin görüşmeleri sırasında yoklama krizi yaşandı.

CHP’nin yoklama talebiyle başlayan süreçte, Genel Kurul salonunda bulunmayan bir AKP milletvekili adına yoklama pusulası verildiği iddiası ortalığı karıştırdı. Bunun üzerine CHP ve İYİ Parti milletvekilleri kürsüye yürüyerek duruma tepki gösterdi. TBMM Başkanvekili Celal Adan, yaşanan gerginlik sonrası Genel Kurul’a 10 dakika ara verdi.

Aranın ardından kürsüden sert ifadeler kullanan MHP’li Celal Adan, yoklama pusulasına tepki göstererek, “Olmadığı halde kim getirdiyse ahlaksızdır. Ayıp değil mi? Olmadığı halde buraya kâğıt gönderen… Bu durumu ciddiyetle ele aldığımı ifade etmek istiyorum. Bu saygısızlık TBMM’ye yakışmıyor” dedi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.