İsmail Arı emniyette ifade verdi: “Devletin bana teşekkür madalyası takması gerekirken soruşturma açıldı”

İSTANBUL (Medyascope) – BirGün muhabiri İsmail Arı, emniyetteki ifadesinde kendisine yöneltilen dört suçlamanın hiçbirinin gözaltını gerektirecek nitelikte olmadığını savundu. Arı, “Gazetecilik mesleğim dışında hiçbir şey yapmadım” dedi. Savcılık ise Arı’nın ifadesini almadan tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk etti.

Gazeteci İsmail Arı emniyet ifadesinde ne dedi?
Gazeteci İsmail Arı emniyet ifadesinde ne dedi?

BirGün muhabiri İsmail Arı, 21 Mart gecesi saat 22.10’da Tokat’ın Turhal ilçesinde gözaltına alındı. Eşinin aile evine bayram ziyareti için giden Arı, sabah saatlerinde 450 kilometre yol kat edilerek Ankara’ya getirildi. Arı’ya yöneltilen suçlamanın ise “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” olduğu belirtildi. Arı, emniyette verdiği ifadede Ankara Valiliği’nin yaklaşık 8 ay önce verdiği koruma kararına değindi. Ankara’dayken her gün 2 polis memurunun yanında bulunduğunu aktaran Arı, “Her gün yanında 2 polis olan gazeteci hakkında gözaltı kararı verilmesine dikkat çekmek istiyorum” dedi.

Arı’ya yöneltilen ilk suçlama, ocak ayında katıldığı bir yayında “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” içerikli konuşma yaptığına ilişkindi. Arı, söz konusu videonun yaklaşık 3 ay önce çekildiğini ve içerikte halkı yanıltıcı herhangi bir bilgi bulunmadığını savundu. Arı, “Anlattıklarımın büyük kısmı, her vatandaşın açık kaynak araştırması ile ulaşabileceği bilgilerdir” diyerek bahsettiği vakıfların yönetici ve mütevelli heyeti bilgilerinin internet sitelerinde kamuya açık olduğunu vurguladı.

Soruşturma dosyasına 3 içerik daha eklendi

İkinci suçlama, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mezunu olduğu imam hatip lisesiyle ilgili bir haberi kapsıyordu. Arı, söz konusu alanın kültür varlığı olarak tescilli olduğunu ve haberi hazırlarken uzmanlarla görüştüğünü belirtti. Uzmanların, tescilli yapıların metruk olsa dahi yerinde yeniden inşa edilmesi gerektiğini söylediğini aktaran Arı, haberinde bir sorun görmediğini vurguladı.

Üçüncü suçlama, yargı atamalarına ilişkin bir paylaşımı içeriyordu. Arı, BirGün TV’nin kurumsal hesabını kendisinin yönetmediğini belirterek “Sarayın koridorlarındaki torpil çarkı” başlığının kendisine ait olmadığını söyledi. İçerikteki diğer ifadelerin ise kendisine ait olduğunu kabul eden Arı, hakim ve savcıların mesleğe seçilme biçimine ilişkin söylediklerinin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Gazeteci İsmail Arı emniyet ifadesinde ne dedi?
Gazeteci İsmail Arı emniyet ifadesinde ne dedi?

“Devlet bana madalya takmalıydı”

Dördüncü suçlama, Arı’nın Yunus Emre Vakfı’na ilişkin 630 milyon TL’lik usulsüzlük iddialarını konu alan paylaşımını kapsıyordu.

Arı, söz konusu haber ve paylaşımla ilgili “Devletin kendisine madalya takması gerektiğini” söyledi:

“Yunus Emre Vakfı soygunu ile ilgili devletin bana teşekkür madalyası takması gerekirken bu meselenin bir soruşturmaya daha konu edinmesi karşısında oldukça şaşkınım. Çünkü kamu vakfı statüsündeki Yunus Emre Vakfı’nın naylon faturalarla soyulduğunu Türkiye benim haberimden öğrendi. Haberimden çok kısa süre sonra bu konu ile ilgili vakıflar genel müdürlüğü tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Hemen ardından bu olayla ilgili Ankara İl Emniyet müdürlüğü Mali Suçlar Şube Müdürlüğü tarafından operasyon düzenlendi. Ve bu vakfın soyulması ile ilgili 2 ayrı iddianame düzenlenip dava açıldı.”

Arı ifadesini şöyle tamamladı:

“Bana gösterilen bu 4 paylaşımın da saatlerce gözaltında tutulmamı gerektirecek nitelikte olduğunu düşünmüyorum. Bir bayram günü göz altına alınan gazeteci olarak adalete inanmak istiyorum. Ben gazeteciyim ve gazetecilik mesleğim dışında hiçbir şey yapmadım. Gözaltına alındığım saatten itibaren emniyetin bodrum katındaki nezaretinde tutulurken hakkımda atılan binlerce tweet bunun göstergesidir. Bugün Ankara ve İstanbul’da yüzlerce yurttaş Anayasal hakkı olan basın özgürlüğüne sahip çıkmak için ve benim bir an evvel serbest bırakılmam için sokağa çıkmıştır. Bu da benim için en büyük şeref madalyasıdır.”

Arı ifadesinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılık ise Arı’nın ifadesini almadan tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk etti.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.