Macron, kendisi ve eşiyle dalga geçen Trump’a yanıt verdi: “Seviyesiz”

Macron ve Trump

İSTANBUL (Guardian) – ABD Başkanı Donald Trump’ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve eşi Brigitte Macron hakkında yaptığı alaycı açıklamalara Macron’dan yanıt gecikmedi. Macron’dan Trump’a yanıt geldi, sözlerin “ne hoş ne de seviyeli” olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisi ve eşi Brigitte hakkında yaptığı açıklamalara sert tepki gösterdi. Güney Kore’nin başkenti Seul’de konuşan Macron’dan Trump’a yanıt geldi, Trump’ın sözlerinin “ne hoş ne de seviyeli” olduğunu belirtti.

Macron, “Bugün son derece ciddi şeylerden bahsediyoruz. Savaşlardan, hayatını kaybeden sivillerden, ekonomilerimiz üzerindeki etkilerden söz ediyoruz. Duyduğum sözler ne hoş ne de seviyeli” dedi. Açıklamaların “cevap vermeye değmediğini” de ekledi.

Trump ne demişti?

Trump, Washington’daki bir öğle yemeğinde Macron’u taklit ederek Fransız aksanıyla konuşmuş, Fransa’dan İran’a karşı askeri destek istediğini ancak bu talebin reddedildiğini söylemişti. Aynı konuşmada Macron’un eşi Brigitte Macron hakkında da alaycı ifadeler kullandı.

Trump, Macron’un “hâlâ çenesine aldığı yumruğun etkisinden çıkmaya çalıştığını” söyleyerek, daha önce Vietnam ziyareti sırasında çekilen ve sosyal medyada tartışma yaratan görüntülere gönderme yapmıştı.

Trump’ın sözlerine Fransa’daki siyasetçilerden de tepki geldi. Fransa Ulusal Meclisi Başkanı Yaël Braun-Pivet, açıklamaları “seviyesiz” olarak nitelendirdi ve “Dünyanın geleceği tartışılırken bir liderin bu şekilde konuşması kabul edilemez” dedi.

Radikal sol parti La France Insoumise’ın koordinatörü Manuel Bompard da Macron ile siyasi görüş ayrılıkları olduğunu belirtmesine rağmen Trump’ın sözlerini “kesinlikle kabul edilemez” olarak değerlendirdi.

Fransız basınında da Trump’ın çıkışı “yeni bir tartışmalı açıklama” olarak yorumlandı.

Tartışmanın arka planında İran ve NATO gerilimi var

Trump’ın sözleri, ABD’nin İran’a yönelik saldırıları ve NATO içindeki tartışmaların sürdüğü bir dönemde geldi. Trump, konuşmasında NATO müttefiklerini İran savaşına yeterince destek vermemekle eleştirmişti.

Macron ise açıklamasında, bu tür kişisel çıkışların savaş ve diplomasi gibi kritik başlıkların gölgesinde kalmaması gerektiğine işaret etti.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.