Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macron İran’la nükleer müzakereleri kurtarmak için Trump’a yeni anlaşma önerdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran’la ile yeni bir anlaşma daha yapılmasını önerdi. Önerisini Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile ortak basın toplantısında duyuran Macron’un hedefi, nükleer programı konusunda Tahran ile üç yıldır sürdürülen müzakerelerin ABD tarafından kesilmesini önlemek. Trump’ın söz konusu anlaşmayı yetersiz bulduğunu bilen Macron, işte bu ikinci anlaşmaya İran’ın bölgedeki artan askeri faaliyetleri, balistik füze programı ve Suriye’deki varlığı konularını ekleyerek, Washington’u masada tutmayı umuyor.

Ancak Başkan Trump öneriye tepkisini henüz bildirmiş değil.

Yine de, basın toplantısında, İran’la nükleer anlaşmaya yenileyip yenilemeyeceğine karar vereceği 12 Mayıs tarihine atıf yapan Trump, ”12’sinde ne karar vereceğimi kimse bilmiyor” dedikten sonra Macron’a dönerek, bilmeye en yakın kişinin Fransa lideri olduğunu sözlerine ekledi. “İran bizi tehdit etmeye kalkarsa bugüne dek çok az ülkenin ödediği bir bedel öder” de diyen Trump, basın toplantısının sonunda ise, “değişebiliriz, esnek olmak lazım, hayatta esnek olmayı bilmek gerekir” dedi.

Suriye’de “kalıcı iz” bırakana dek çekilme yok

İran ile nükleer müzakerelerin devamını sağlayarak Avrupa Birliği içinde liderlik konumuna yükselmeyi uman Macron ise, Amerikalı ve Fransız yetkililerin İran ve bölgeye dair ortak bir yaklaşım belirlemek için yoğun çalışma içinde olduklarını ve nükleer anlaşmayla ilgili görüş ayrılıklarını aşmayı umduklarını ve yeni müzakerelere Türkiye ve Rusya’nın da katılmasını istediklerini kaydetti.

Macron’un ABD’nin Suriye’de kalması için Trump’a yaptığı telkinler de başarılı olmuşa benziyor. Zira Amerikan Başkanı’nın ”eve dönmek istiyoruz, eve döneceğiz. Ama güçlü ve kalıcı iz bırakmak istiyoruz” sözleri, çekilme takviminin ertelendiği yorumlarına yol açtı.  

kepek

Macron’un omzundan kepek temizleyen Başkan

Diplomasi gelenekleri dışına çıkarak, Macron ile el ele, kol kola, sıkı fıkı pozlar veren Trump’ın, Fransız liderin omuzuna düşen kepekleri alırken sarf ettiği şu sözler ise ikilinin ne kadar iyi anlaştıklarını göstermek konusundaki çabasının ilginç bir örneği olarak kayıtlara geçti: “Medya ne kadar özel bir ilişkimiz olduğunu söylüyor. Şükürler olsun ki bu sefer yalan haber değil. Özel bir ilişkimiz var, doğrusu şuradaki küçük kepeği bile alıyorum, onu mükemmel yapmalıyız- o mükemmel biri”.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.