İSTANBUL (Medyascope) – “Can Holding” soruşturması kapsamında Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Derneği’nin Başkanı Remzi Sanver’in tutuklanmasının ardından “genel kurul yapmaması” nedeniyle mahkeme tarafından derneğe kayyum atandı.

Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Derneği’nde yaşanan yönetim krizi, Remzi Sanver’in 17 Ekim 2025’te tutuklanmasının ardından başladı.
Sanver’in, tutuklu olması nedeniyle görevini fiilen sürdürememesi nedeniyle tüzükte öngörülen süre içinde genel kurulun yapılamadığı belirtildi.
Dernek üyesi Ali Rıza Aral, yönetim boşluğunun giderilmesi amacıyla, 1 Nisan’da sulh ceza hakimliğine sunduğu dilekçeyle Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Derneği için kayyum atanmasını talep etti.
İstanbul 12. Sulh Ceza Hakimliği, dernekte ortaya çıkan yönetim boşluğu nedeniyle geçici süreyle kayyum atanmasına karar verdi.
Mahkeme, yargılamanın 20 Ekim 2026’da yapılmasını kararlaştırdı.
- Can Holding hakkında bilinenler neler?
- Can Holding operasyonu: Remzi Sanver’in aralarında bulunduğu 11 kişi tutuklandı
Ne olmuştu?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Can Holding yetkilileri hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “yönetme” ve “kurulan örgüte üye olma”, “suçtan elde edilen malvarlığı değerlerini aklama” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlamalarıyla soruşturma başlatmıştı.
Can Holding soruşturmasının ikinci dalgasında gözaltına alınan 25 kişiden Can Yayın Holding yönetim kurulu Başkanı Kenan Tekdağ ve eski Bilgi Üniversitesi rektörü Remzi Sanver dahil 11 kişi tutuklanmıştı.
Remzi Sanver kimdir?
Can Holding’e yönelik ikinci dalga operasyonda gözaltına alınan ve tutuklanan Remzi Sanver, Türkiye’nin önde gelen akademisyenlerinden biri.
7 Haziran 1970’de İstanbul’da doğan Sanver, Galatasaray Lisesi mezunu.
Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamladıktan sonra aynı üniversitede ekonomi alanında yüksek lisans ve doktora yaptı.
Sanver, 1998’de doktorasını tamamladıktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak akademik kariyerine başladı. 2006 yılında profesör unvanını aldı.
2011-2015 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin rektörlüğünü yürüttü. Yönetimi döneminde, üniversitenin akademik üretkenliğini artırmaya ve uluslararası bağlantılarını güçlendirmeye odaklandı.
Sanver’in bir süre rektörlüğünü yaptığı Bilgi Üniversitesi, 2019’da Can Holding tarafından satın alınmıştı.
Mason büyük üstadı
Sanver, akademik dünyadaki çalışmalarının yanı sıra yöneticilik ve sivil toplum alanında da aktif bir isim.
2021-2022 yıllarında Galatasaray Spor Kulübü’nün genel sekreteri ve yönetim kurulu sözcüsüydü. Ayrıca Sanver, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası’nda büyük üstatlık görevinde bulundu. Bu dönemde, kurumun şeffaflaşması ve toplumsal ön yargıların azaltılması yönünde açıklamalarıyla dikkat çekti.
Prof. Dr. Remzi Sanver, 2002 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Sosyal Bilimler Ödülü’ne, 2007’de ise TÜBA Genç Bilim İnsanları Ödülü’ne layık görüldü.
Sanver, İpek Özkal Sanver ile evli ve iki çocuk babası. İngilizce, Fransızca ve İspanyolca biliyor.








