Bursa-Adaköy’de pestisit krizi: İnsan sağlığını tehdit ediyor mu?

BURSA (Medyascope, Vedat Yalvaç) – Bursa’nın Adaköy Mahallesi’nde mart ve haziran ayları arasında her 10 günde bir yapılan sanayi tipi ilaçlama, mahalle sakinlerinin günlük yaşamını olumsuz etkiliyor. Çiftçiler ilaçlamanın üretim için zorunlu olduğunu savunurken uzmanlar pestisit maruziyetinin uzun vadeli sağlık risklerine dikkat çekiyor.

Tarımsal üretimde kullanımı son yıllarda giderek artan pestisitler, ihraç edilen ürünlerin kalıntı nedeniyle geri gönderilmesiyle sık sık gündeme geliyor. Uzmanlar, aşırı tarım ilacı kullanımının yalnızca ürünlerde kalıntıya yol açmadığını; toprağı, suyu ve havayı kirleterek insan sağlığını da tehdit ettiğini belirtiyor. Uzmanlara göre, tarım ilacı kullanımına ilişkin 1 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni düzenleme, etkin denetim sağlanmadığı takdirde sorunu çözmek yerine kayıt dışı ve kaçak ilaç kullanımını artırma riski taşıyor.

Meyve bahçeleriyle yerleşim alanlarının iç içe geçtiği Bursa’nın Gürsu ve Kestel ilçeleri arasında bulunan Adaköy Mahallesi’nde ise pestisit sorunu çok daha yakıcı bir hal almış durumda. Şeftali, armut ve incir üretimiyle öne çıkan bölgede ilaçlama mart ayında başlıyor ve haziran sonuna kadar sürüyor. Bu dönemde her 10 günde bir sanayi tipi ilaçlama yapılıyor.

Bursa-Adaköy'de pestisit krizi: İnsan sağlığını tehdit ediyor mu?
Bursa-Adaköy’de pestisit krizi: İnsan sağlığını tehdit ediyor mu?

“Camı bile açamıyoruz”

Mahalle sakinleri, ilaçlama sırasında evlerinin pencerelerini açamadıklarını, çocuklarını dışarı dahi çıkaramadıklarını söylüyor. Özellikle rüzgârlı günlerde tarım ilaçlarının yerleşim alanlarına kadar ulaştığını belirten mahalleli, bazı dönemlerde yoğun koku nedeniyle evlerinde dahi rahatsızlık yaşadıklarını ifade ediyor.

Bazı mahalle sakinleri alerjik rahatsızlıklarının arttığını dile getirirken, sofralarına gelen ürünlerde pestisit kalıntısı bulunabileceği yönündeki endişelerini de paylaşıyor. Mahallelinin ortak talebi ise denetimlerin artırılması ve ilaçlama süreçlerinin daha kontrollü yürütülmesi.

Bursa-Adaköy'de pestisit krizi: İnsan sağlığını tehdit ediyor mu?
Bursa-Adaköy’de pestisit krizi: İnsan sağlığını tehdit ediyor mu?

“İlaçlama üretim için şart”

Çiftçiler ise tarım ilaçlarının üretimin vazgeçilmez bir parçası olduğunu savunuyor.

Zararlılarla mücadele edilmediğinde kara leke, ateş yanıklığı ve çeşitli hastalıkların ürün kaybına neden olduğunu belirten üreticiler, kullandıkları ilaçların Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ürünler olduğunu vurguluyor.

Üreticilere göre ilaçlama hem maliyetli hem de zorunlu bir uygulama. Bu nedenle gereksiz ilaç kullanımının ekonomik açıdan da mümkün olmadığını öne süren çiftçiler, ürünlerini koruyabilmek için belirli dönemlerde ilaçlama yapmak zorunda olduklarını ifade ediyor.

Bursa-Adaköy'de pestisit krizi: İnsan sağlığını tehdit ediyor mu?
Bursa-Adaköy’de pestisit krizi: İnsan sağlığını tehdit ediyor mu?

“Risk uzun vadede ortaya çıkabiliyor”

Uzmanlar ise pestisit maruziyetinin yalnızca sofraya gelen gıdalar üzerinden değerlendirilmemesi gerektiği görüşünde.

Pestisitlerin içeriğindeki bazı kimyasallara uzun yıllar boyunca düşük dozlarda maruz kalınması halinde bu maddelerin vücutta birikebildiği belirtiliyor. Ancak yerleşim yerlerinde yaşayan insanların ne düzeyde pestisite maruz kaldığının ve bunun sağlık üzerindeki etkilerinin ortaya konulabilmesi için uzun süreli bilimsel araştırmalara ihtiyaç duyuluyor.

Uzmanlara göre pestisitlere yalnızca gıdalar yoluyla değil, solunum ve cilt teması yoluyla da maruz kalınabiliyor. Bu nedenle biyolojik mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılması, alternatif ürünlerin geliştirilmesi ve üreticilerin bu yöntemlere erişiminin kolaylaştırılması önem taşıyor.

Vedat Yalvaç kimdir?

Gazeteciliğe, 2013 yılının sonunda Hayat Televizyonu’nda başladı, Evrensel Gazetesi ile devam etti. 2019 yılında bir süre bağımsız gazetecilik yaptı. Daha sonra yaklaşık bir yıl Cem TV’de çalıştı. Üç buçuk Halk TV’de haber editörü olarak çalıştı. Mesleki yaşamına serbest gazeteci olarak devam ediyor.

Proje hakkında

Medya Özgürlüğüne Destek – Güçlü Dayanışma, Güçlü Medya” projesi Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Gazeteciler Cemiyeti (GC) ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (IGC) tarafından yürütülmektedir. Programın genel amacı, “Türkiye’de medya çoğulculuğunun ve özgür basının güçlendirilmesine” katkıda bulunmaktır.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş