Türkiye’nin Gidişatı (25): Fon vurgunu bize neler söylüyor? | Önce T24, ardından Halk TV | Cemil Tugay’ın seçimi

İSTANBUL (Medyascope) – Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır ve Prof. Dr. Mehmet Altan, Türkiye’nin Gidişatı’nın bu bölümünde fon vurgununu ve Türkiye’nin siyasal çürümesini değerlendirdi. İkili ayrıca, medya üzerindeki artan baskıları T24 ve Halk TV üzerinden ele aldı.

Fon vurgunu bize neler söylüyor? Halk TV operasyonunda son durum ne? Cemil Tugay’ın AKP’ye geçmesi Türkiye’de siyaset kurumunun çoktan çürüdüğünün göstergesi mi? Türkiye’nin Gidişatı programının bu bölümünde Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır ve Prof. Dr. Mehmet Altan, fon vurgununu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın AKP’ye geçişini ve medya üzerindeki baskıyı değerlendirdi.

Fon soruşturması bize neler söylüyor?

Mehmet Altan, fon vurgununu “örgütlü bir piyasa dolandırıcılığı” olarak nitelendirdi ve bu olayın siyasal iktidarın etki alanında, destekçileri ve yakın çevresi arasında yayıldığını ifade etti. Bu vurgunda en az 50 bin kişinin mağdur olduğunu belirten Altan, bunların çoğunun son 25 yıllık AKP iktidarında yeni servet edinmiş kişiler olduğunu düşündüğünü söyledi. 

Mehmet Altan, Türkiye’deki sermaye piyasalarının uluslararası sistemin kurallarına uygun işlemesi gerektiğini belirterek, bu kuralların ihlal edilmesi halinde Türkiye’nin uluslararası sermaye sisteminin dışında kalabileceğini ifade etti:

“Önce seni uyarıyorlar. Sen bu uyarıları duymazdan geliyorsun. Beni duymazdan gelemediler. Biraz kanun çıkardılar, birtakım düzenlemeler yaptılar. Ama burada söz konusu olan, hukuki tanımıyla bir piyasa dolandırıcılığı. Bu kadar geniş kapsamlı olduğu, üç beş kişiyle sınırlı kalmadığı ve bu kadar uzun süre gözden kaçtığı düşünüldüğünde, bunun örgütlü bir piyasa dolandırıcılığı olduğunu söyleyebiliriz.”

Önce T24, ardından Halk TV

Altan, Türkiye’deki “gazetecilik” anlayışının bir kısmının, devlet içindeki güç mücadelelerinde bir grubun diğerine karşı kullanılan bir araç haline geldiğini savundu. Gerçek gazeteciliğin siyasetçilerle belirli bir mesafeyi koruması gerektiğini belirten Altan, siyasi iktidarların geleneksel olarak bağımsız gazetecilerden hoşlanmadığını belirtti.

Muhalif medyanın da iktidara benzeyerek kendi içinde sansür uyguladığını söyleyen Mehmet Altan, “Bu muhalefetin iktidara benzeyerek iktidarın yerine geçme hedefi tosladı. İktidar olmak istiyorsan iktidara benzemeyeceksin” diye konuştu.

Fon vurgunu bize neler
Türkiye’nin Gidişatı (25): Fon vurgunu bize neler söylüyor? | Önce T24, ardından Halk TV | Cemil Tugay’ın seçimi

İzmir’in AKP’ye geçmesi

Prof. Dr. Mehmet Altan, Cemil Tugay’ın AKP saflarına katılması gibi olayların Türkiye’de siyaset kurumunun “çoktan çürüdüğünün” bir göstergesi olarak yorumladı. Altan konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye’de siyaset kurumu çoktan çürüdüğü için Türkiye’yi de çürütüyor. Demokratik bir siyaset olsa bunların hiçbiri olabilir miydi? Olamazdı. Fakat siyasetçilerin hiçbiri bunu duymak istemiyor. Siyaset kurumunun halkla, bireyle, vatandaşla ilişkisi topluca koptu. Bu çürümenin sekanslarını görüyoruz. Bunun hiçbir demokratik rejimde, hiçbir siyasi partide yeri olmayan bir çürüme olduğunu düşünüyorum. Siyasetçi dediğin zaman artık bu adamlar aklıma geliyor. Bir gün önce ana avrat söverken ertesi gün tam tersini söyleyebilen, oradan oraya geçen insanlar. Ya bu insanın bir omurgası, bir duruşu, bir düşüncesi yok mudur?.”

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş