İSTANBUL (Medyascope, ANKA) – Şile Belediyesi davasının altıncı gününde Oğuz Kaçmaz, Berna Avcı ve Tuncay Tolga Özçakmak savunma yaptı. 475 gündür tutuklu olduğunu söyleyen Özçakmak, hakkındaki suçlamaları reddederek somut delil bulunmadığını savundu.

Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı’nın da aralarında bulunduğu 11’i tutuklu 53 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması altıncı gününde devam etti. Oğuz Kaçmaz, Berna Avcı ve Tuncay Tolga Özçakmak’ın savunmalarının alındığı duruşmada Özçakmak, Şile Belediyesi’nde 75 mesai günü çalıştığını, 475 gündür tutuklu olduğunu söyledi.
İstanbul Anadolu 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Şehit Hasan Kılıç Konferans Salonu’nda görülen duruşmada ilk olarak etkin pişmanlıktan yararlanarak tahliye edilen Oğuz Kaçmaz dinlendi.
Kaçmaz: “Ben özel kalem asistanıydım”
Kendisinin “gölge başkan” olduğu ve rüşvet aldığı yönündeki iddiaları reddeden Kaçmaz, Özgür Kabadayı’nın talimatları doğrultusunda hareket ettiğini savundu.
Kaçmaz, “Ben Özel Kalem asistanıydım. Bana verilen talimatları yerine getiririm. Benim asistanlığım bu sayın başkan” dedi.
İddianamede rüşvet alınan isimler ve miktarların yazılı olduğu öne sürülen notun kendisine ait olmadığını savunan Kaçmaz, notu Kabadayı’nın yazdırdığını ileri sürdü. Görevden alındıktan sonra notu belediye başkanına teslim ettiğini, öncesinde fotoğrafını çektiğini belirten Kaçmaz, tutuklanacağı söylenince korkarak fotoğrafı sildiğini anlattı.
Kaçmaz, dosyada yer alan ve rüşvet pazarlığı olduğu iddia edilen ses kaydının da kendisine ait olmadığını savundu. Tutuklu belediye başkan yardımcısı Tuncay Tolga Özçakmak hakkında da suçlamalarda bulundu.
Avcı: “Şile’de bazı alışkanlıklar var”
Kaçmaz’ın ardından tutuklu belediye başkan yardımcısı Berna Avcı savunmasını yaptı. Avcı, Özgür Kabadayı’nın ruhsat süreçleriyle ilgili talimat veya yönlendirmesine tanık olmadığını, iddianamede yer alan suçlamalar hakkında bilgisinin bulunmadığını söyledi.
Şile’de imar ve ruhsat işlemlerinde yaşanan sorunlara değinen Avcı, sık sık ekip değişikliği yapılmasının dosyaların yeniden incelenmesine yol açtığını belirtti. Yeni göreve gelen ekiplerin bölgeyi tanımaya ve önceki işlemleri kontrol etmeye çalıştığını anlatan Avcı, ruhsat ve iskan süreçlerinde gecikmeler yaşandığını aktardı.
Avcı, “İmarla ilgili aksaklıklar, eksiklikler konusu çok gündemdeydi. Başından beri dinlediğiniz şekilde sokak sürekli şikayet ediyordu; ‘ruhsatımız çıkmıyor’, ‘iskan onayı çıkmıyor’ gibi konuşuyordu” dedi.
Yerel yönetimde bölge insanı olmanın kararları uygulamayı zorlaştırabildiğini belirten Avcı, “Şile’de bazı alışkanlıklar var, değiştiremiyorsunuz. Yerel bir insan olarak aslında yerel yönetimde çalışmak çok daha zor. Bölgenin insanı olduğunuz için bir kural uygulamanız çok zor oluyor” diye konuştu.
Şile Bezi Festivali’ne ilişkin soruları da yanıtlayan Avcı, kültür müdürlüğünde tek yetkilinin kültür müdürü olduğunu söyledi. Oğuz Kaçmaz, Ferhat Domurcuk ve Furkan Yapıcı’nın resmi yetkileri bulunmadığını belirten Avcı, belediyenin iç işleyişinde zaman zaman iletişim sorunları yaşandığını kabul etti.
Özçakmak: “Şile operasyonu siyasi değil”
Avcı’nın ardından tutuklu belediye başkan yardımcısı Tuncay Tolga Özçakmak savunmasını yaptı. Şile Belediyesi’nde büyük sorunlar bulunduğunu ve deneyimli yöneticilere ihtiyaç duyulduğunu savunan Özçakmak, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.
Şile Belediyesi operasyonunun siyasi değil, mali suçlarla ilgili olduğunu ifade eden Özçakmak, “Şile Belediyesi operasyonu bir siyasi operasyondan çok mali vurgun operasyonudur. Fon vurgunu ile yarışacak çıkar odaklarının olduğu bir operasyondur. A partisi, B partisi meselesi değildir” dedi.
İmar usulsüzlüklerine izin vermediğini savunan Özçakmak, görev yaptığı dönemde kaçak yapılaşmaya ve mevzuata aykırı işlemlere karşı çıktığını söyledi. İmar süreçlerini yavaşlattığı yönündeki iddialara da yanıt veren Özçakmak, göreve başladığında odasında 300-400 dosyanın biriktiğini, kendi döneminde dosyaların 24 saatten fazla beklemediğini ileri sürdü.
İmar müdürlüğünden kendisine iletilen rapora göre 280 dosyadan 120’sinin verildiğini, kalan 160 dosyanın emsal ve mevzuat sorunları nedeniyle sonuçlandırılamadığını söyledi.
“Neden tutuklu yargılandığımı bilmiyorum”
Özçakmak, 75 mesai günü çalıştığı Şile Belediyesi’nde 475 gündür tutuklu olduğunu belirterek hakkında somut delil bulunmadığını savundu.
“135 gün 75 mesai günü çalıştığım Şile Belediye Başkanlığı’nda 475 gündür tutukluyum ve çok şükür savunmamı yapacağım. Neden tutuklu yargılandığımı inan ki bilmiyorum” diyen Özçakmak, müfettiş incelemesi ve Sayıştay raporu olmadan tutuklu yargılandığını ileri sürdü.
Üç çocuğundan, eşinden ve yaşlı anne babasından ayrı kaldığını belirten Özçakmak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şahsımın tek bir somut delili olmadan tutuklu olmamı bunca hukukçuya, bunca profesöre sorduk ama bir türlü cevap alamadım. Hep bu sorunun cevabını aradım. Üç evladımdan, eşimden, yaşlı anne babamdan beni ayırarak tutuklu kalmamı gerektiren ne olmuştur?”
Mahkeme heyeti, duruşmayı 4 Kasım çarşamba günü devam etmek üzere erteledi.








