Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İskoç parlamenter 14 yaşında uğradığı tecavüzü Avam Kamarası’nda anlattı

Dün İngiltere Avam Kamarası’nda kadına yönelik şiddetin önlenmesiyle ilgili bir oturumda yaptığı konuşmada İskoç milletvekili Michelle Thomson 14 yaşındayken uğradığı tecavüzü anlattı. Thomson konuşmasının sonunda kadınları birbirine destek olmaya ve tecavüze karşı seslerini yükseltmeye çağırdı.

Thomson’ın konuşmasının bir kısmının metni:

“Geriye dönüp baktığımda şunu düşünüyorum, o zamanlar tecavüzün ne olduğunu bilmiyordum. O zamanlar tecavüz konuşulan bir şey değildi. Annem bana tecavüzden hiç bahsetmemişti, diğer kızların ya da kadınların da bahsettiğini duymamıştım.

Neredeyse merhametli bir şekilde çarçabuk olup bitmişti. İlk başta şaşırdığımı hatırlıyorum, sonra, benden daha güçlü olduğu için kaçmamın mümkün olmadığını anladığımda korku, ardından da dehşet hissettim.

Yıllar boyunca ağlamadan bu konu hakkında konuşamadım. Kelimeler ağzımdan çıkmıyordu. Ancak 40 yaşıma geldiğimde, bu konuda yardım almak için bir şeyler yapabildim. Yani bu olayın üzerimde çok ciddi bir etkisi oldu, kendime olan saygımı, güvenimi ve kendime verdiğim değeri temelden ve geri döndürülmesi zor bir şekilde sarstı. Buna rağmen hayatım boyunca çok şanslıydım. 25 sene boyunca çok mutlu bir evliliğim oldu.

Bu benim hayatımdaki küçük ama oldukça etkili bir olayın bana yaşattıklarıysa, buna her gün maruz kalan kadınlar nasıl yaşıyorlar? Bugün bundan bahsedip bahsetmeyeceğimi çok dikkatli düşündüm. Ne herkesin önünde bundan mı bahsedeceksin! Bu tepki, beni tam da bunu yapmaya yönelten şeydi, bu konuda konuşmak özellikle de benim yaşıtlarım için hala bir tabu. Bu konudan kamusal alanda bahsedilmesi insanlar için şok edici…

Daha önce de bahsedildiği gibi, tecavüz sadece kadınları değil aileleri de etkiliyor. Annem erken yaşta kanserden ölmeden önce ona bunları anlatmak istedim ama yapamadım. Benim bir kızım var ve kızıma bir şey olsaydı ve bana söylemeseydi çok üzülürdüm. Yani, belki korkakça bir tavırdı ama anneme olan sevgim beni onu korumaya yöneltti.

Bir yetişkin olarak biliyorum ki tecavüzün seksle hiçbir alakası yok. Tecavüz, iktidar ve karşındakini kontrol etmekle ilgili. Bir şiddet suçu. Hala tecavüzle ilgili erkeklerin bakış açısından üretilen mitleri duyuyorum. Onunla mücadele edemez miydin? Yeterince güçlü bağırdın mı? Ve bazı erkeklerin kadınların bunu istediğini ya da olanları uydurduğunu öne sürmesi kabul edilemez. Bu varsayımlar kadınları tecavüzün sonucuyla ilişkili olmaları gerekirken nedeni gibi gösteriyor. Tecavüz, bir erkek kontrol edebildiğini hissettiği birinin canını yakmaya karar verdiğinde gerçekleşiyor. Tecavüz, tecavüzcüler yüzünden oluyor kurbanlar değil. Biz kadınlar ve tüm toplum olarak birbirimize sahip çıkmalıyız, cesur olmalıyız, sesimizi yükseltmeliyiz ve neyin yanlış olduğunu söylemeliyiz. Oğullarımızı olduğu gibi kızlarımızı da desteklemeli ve onlara da sahip çıkmalıyız. Yaşıtım birçok kadın gibi ben de hem iş hayatımda hem de siyasette zaman zaman başka agresif davranışlara maruz kaldım, ama anlıyorum ki artık korkmuyorum. Ama o korkuyordu. Ben korkmuyorum. Ben kurban değilim. Ben ayakta kalmayı başardım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.