Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Ortadan kaybolan” muhalif Suud Prenslerin Öyküsü

BBC’nin bugün yayınladığı haberde geçtiğimiz iki sene içerisinde “ortadan kaybolan” üç muhalif Suud prensin başına neler geldiğiyle ilgili ayrıntılı bilgiler yer aldı. Bir süredir haber alınamayan üç prens de Suudi Arabistan hükümetine karşı eleştirel duruşlarıyla biliniyordu.

BBC’nin yayınladığı üç hikayeden ilki Prens Sultan bin Türki Abdülaziz’in kaçırılışını anlatıyor. Reda el Mawy’nin haberine göre 2003 yılında, Prens Sultan, amcası Kral Fahd’ın Cenevre’deki sarayına çağrıldı. Sultan, Suudi hükümetini, Krallık’taki insan hakları ihlallerini ve yolsuzlukları eleştirdiği mülakatlarıyla tanınıyordu. Kral Fahd’ın oğlu ve kuzeni Prens Abdülaziz bin Fahd, kendisini Suudi Arabistan’a geri dönmeye ikna etmeye çalıştı. Sultan buna karşı çıkınca, odaya maskeli adamlar girdi, Sultan’ı dövdü, bir iğneyle bayılttı ve ellerini kelepçeleyerek Cenevre Havalimanı’nda bekleyen bir uçağa bindirdi. Sultan, gözlerini Riyad’da açtı.

2010 yılında kraliyet ailesi, Sultan’ın tedavi görmek için ABD’ye gitmesine izin verdi. Sultan, İsviçre mahkemesinde Prens Abdülaziz bin Fahd aleyhine şikayette bulundu. Böylece ilk defa Suudi Arabistan’ın 1932 yılından beri yöneten Suud ailesinin bir üyesi, ailenin bir başka üyesi hakkında bir Batı ülkesinde dava açmış oldu. Sultan’ın avukatı İsviçre mahkemesinin davayla pek de ilgilenmediğini, 2003 yılında havalimanında neler olduğuna dair bir soruşturma yürütülmediğini söylüyor.

2016 yılında Sultan, Mısır’da yaşayan babasını ziyaret etmeye karar verdi, Suudi Arabistan Konsolosluğu kendisine özel bir jet tahsis etmeyi önerdi. Konsolosluk’un teklifini kabul eden Sultan’ın jeti Kahire’ye değil Riyad’a indi. Jetin mürettabatı ve askerler, Suud Prensi zorla uçaktan indirdiler. Kendisiyle beraber seyahat eden asistanlarını ve doktorlarını ise üç gün boyunca bir otelde tuttuktan sonra, ülkeyi hemen terk etmek üzere serbest bıraktılar.

“Beni ya kaçıracaklar ya da infaz edecekler”

Hikayesi anlatılan bir diğer Suud Prensi ise bir zamanlar polis teşkilatında üst düzey bir konumu olan Prens Türki bin Bandar. Bir miras anlaşmazlığı sonucu hapse atılan Türki, hapisten çıkınca Paris’e kaçmıştı. Suudi hükümeti, YouTube’a koyduğu eleştirel videolarla tanınan Türki’nin ülkeye geri dönmesini istiyordu.

İçişleri Bakanı Yardımcısı, Türki’yi ikna etmek için aradığında, “Herkesin onun ülkeye dönüşünü dört gözle beklediğini” ve “Ona kimsenin dokunmayacağını” söylemiş. Türki’nin buna cevabı ise “Bana gelen ‘Seni o… çocuğu, seni de Sultan bin Türki gibi sürükleye sürükleye buraya getireceğiz’ yazan mektupları senin yollattığını biliyorum” olmuş.

Türki, son kez 2015 Temmuz’unda bir YouTube videosu paylaştı. Bundan bir süre sonra ortadan kaybolan Türki’nin başına ne geldiği bilinmiyor. Ancak, bu tarihten bir süre önce Türki, yakın bir arkadaşına kendi kaleme aldığı kitabın bir kopyasını vermiş. Kitabın içine koyduğu notta şunlar yazıyormuş: “Sevgili Wael, burada yazdıklarım, ben kaçırılana ya da infaz edilene kadar hiç kimseyle paylaşılmayacak. Biliyorum, beni ya kaçıracaklar ya da infaz edecekler. Ayrıca hem benim hem de tüm Suudi Arabistan halkının haklarını nasıl ihlal ettiklerini biliyorum.”

Milan’a gideceğini sanarken Riyad’a götürüldü 

Kaçırılan üçüncü prens ise, haberde “Avrupa’nın kumarhanelerine ve pahalı otellerine düşkünlüğüyle bilinen” şeklinde tanıtılan Saud bin Seyf el Nasr. Saud 2013’de Mısır’da yaşananlardan sonra Mısır eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesini destekleyen Suudi Arabistan yetkililerinin yargılanmasını istemiş.

Saud’un, ismini açıklamayan bir Suud Prensi’nin Kral Salman’ın darbe ile devrilmesini talep etmek için yazdığı mektuplara destek verdiği de biliniyor. Saud, attığı bir tweet’te şöyle yazmıştı: “Halkımıza bu mektuplarda yazanları siyasi baskıya çevirmeleri için çağrı yapıyorum.” Bu, Saud’un hesabından attığı son tweet oldu. Saud’un, Milan’dan Roma’ya gideceğini düşündüğü bir uçağa bindiği ve uçağın Riyad’a indiği düşünülüyor.

BBC Arapça’nın konuyla ilgili hazırladığı belgesel “Kaçırılanlar: Suudi Arabistan’ın Kayıp Prensleri” Ağustos ayında yayınlanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.