Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da hükümet karşıtı gösteriler: Binden fazla gösterici ve muhalif lider tutuklu

Dün Rusya’nın birçok şehrinde düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde binden fazla gösterici ve muhalif lider Alexei Navalny göz altına alındı. 2012 yılından beri düzenlenen en büyük gösterilerde ülkede yaşanan yolsuzluklar ve siyasi hakların kısıtlanması protesto edildi.

Gösterilere katılımın en yüksek olduğu iki şehir, başkent Moskova ve St. Petersburg oldu. Hak örgütlerine göre bu şehirlerde 5 bin civar gösterici hükümete karşı öfkesini dillendirmek için sokaklara çıktı. Rusya’nın daha küçük şehirlerine de yayılan eylemlerde hükümetin yolsuzluklarına, iktisadi durgunluğa, toplu konutların yıkılmasına ve demokrasinin kısıtlanmasına karşı sloganlar atıldı. Moskova’daki eylemde en sık atılan sloganlar arasında “Hırsız Putin” ve “Putin’siz bir Rusya istiyoruz” vardı.

Muhalif lider Navalyn, gösterilere çağrıyı şu sözlerle yapmıştı: “Değişim istiyorum. Modern demokratik bir devlette yaşamak ve verdiğimiz vergilerin yatlar, saraylar ve üzüm bağları için değil yol, okul ve hastane inşaası için kullanılmasını istiyorum.” Göz altına alındıktan sonra hızlıca çıkarıldığı mahkemede izinsiz gösteri düzenlemek suçlamasıyla otuz gün hapis cezasına çarptırılan Navalyn, önümüzdeki Mart’ta gerçekleşecek Başkanlık Seçimleri’nde Putin’e rakip olarak yarışmak istiyor. Ancak, Navalyn’in kazanma ihtimali oldukça düşük olsa da Rus yetkililerin hükümet karşıtı fikirlerin popülerleşmesini engellemek için muhalif liderin adaylığına izin vermemesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.