Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katar’a yönelik ablukanın ardından 59 kişilik terör listesi açıklandı

Geçtiğimiz günlerde “teröre destek verdiği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkilerini kesen Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, 59 kişinin ve 12 kurumun yer aldığı bir “terör listesi” yayınladı. Listede Katar destekli yardım kuruluşlarının yanı sıra Katar’ın önde gelen iş adamları ve yöneticileri de bulunuyor.

Katar’ı diplomatik ve ekonomik ablukaya alan dört ülkenin hazırladığı listede 18 Katar, 2 Bahreyn, 2 Ürdün, 1 Yemen, 26 Mısır, 3 Kuveyt, 5 Libya, 1 Suudi Arabistan ve 1 Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı bulunuyor. Listedeki Mısırlı isimler arasında Müslüman Kardeşler hareketinin ruhani lideri olan Yusuf el-Karadavi dikkat çekiyor. Katar’a uygulanan ablukanın en önemli nedenlerinden birinin Katar’ın Mısır ve Suudi Arabistan hükümetlerinin terör örgütü olarak kabul ettiği Müslüman Kardeşler’e verdiği destek olduğu düşünülüyor.

Terör gruplarına destek verdikleri nedeniyle listeye alınan Katar vatandaşları arasında iş adamları, siyasetçiler ve Katar’ı yöneten hanedanlığın üyeleri bulunuyor. Ayrıca, Katar hükümetini desteklediği insani yardım kuruluşları Katar Vakfı ve Bayram Vakfı da listede yasaklanan kurumlar arasında. Terör listesindeki Bahreynli kurumların büyük bir kısmı ise Bahreyn’in Suudi Arabistan destekli hükümetine karşı mücadele yürüten Şii gruplarla ilişkili.

Katar hükümeti terör listesinin yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamada, yayınlanan listenin “hiçbir somut delile dayanmayan suçlamaları kuvvetlendirmeye yönelik bir hamle” olarak gördüğünü söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.