Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ruhani: “İran halkı tek bildikleri hapis ve infaz olanları kabul etmeyecek”

19 Mayıs Cuma günü gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi İran’da tansiyon yükseldi. Görevini devam ettirmek için yeniden aday olan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, düzenlediği mitinglerde hem rejimin en güçlü yapılarından Devrim Muhafızları hem de diğer adaylar hakkında sert sözler söyledi.

Reformcuların İran ekonomisinin krizden çıkması ve ülkenin izolasyonunun sona ermesi için elzem gördüğü 2015 yılında imzalanan Nükleer Anlaşma’nın mimarı olan Hasan Ruhani’nin karşısında iki güçlü rakip var. Tahran belediye başkanı ve eski Devrim Muhafızları komutanı Muhammed Galibaf ve ülkenin en güçlü ve varlıklı vakıflarından olan Astan-i Kudsi Rezevi’nin Başkanı ve dini lider Hamaney’in halefi olabileceği düşünülen İbrahim Reisi. Ruhani’nin reformcu politikalarından rahatsızlık duyan İran müesses nizamının temsilcileri olarak görülen Galibaf ve Reisi, geçen hafta yapılan canlı televizyon tartışmasında Ruhani’yi nükleer anlaşmanın imzalanması sürecinde İran’ı güçsüz konuma düşürdüğü ve ekonomide vadettiği açılımları yapamadığı için sert bir şekilde eleştirdi.

Ruhani rakiplerine cevabını bu hafta gerçekleştirilen mitinglerde verdi. İran Cumhurbaşkanı, Reisi ile ilgili olarak şöyle konuştu: “Bu seçimde İran halkı, 38 yıldır tek bildikleri infaz ve hapis olanları kabul etmediklerini gösterecek.” Reisi, 1988 yılında binlerce siyasi mahkumun infaz edilmesi kararını onaylayan dört hakimden biri. Ruhani, mitinglerde İran rejiminin en güçlü organlarından biri olan Devrim Muhafızları’nı da nükleer anlaşmayı bozmaya çalışmakla eleştirdi.

Ruhani, kadınlar için düzenlenen bir miting de ise şöyle konuştu: “Kadın-erkek ayrımcılığını ve kadınlara yönelik baskıları kabul etmeyeceğiz. Siyasi ve toplumsal özgürlük istiyoruz.” Mitinglerde dikkat çeken bir diğer nokta ise katılımcıların 2011’den beri ev hapsinde tutulan reformcu liderler Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi lehinde ve ev hapsinin bitmesini isteyen sloganlar atmasıydı.

İran Cumhurbaşkanı adayları bu gece seçimlerden önce son kez bir televizyon tartışması yapacaklar. Hasan Ruhani’nin seçimden yine galibiyetle çıkacağı tahmin ediliyor. Ancak, Ruhani, 2013’teki gibi ilk turda oyların yüzde ellisinden fazlasını alamayabilir, bu durumda bir hafta sonra 26 Mayıs Cuma günü en çok oy alan iki aday, seçimin ikinci turda karşı karşıya gelecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.