Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avusturya seçimlerinde zafer merkez sağın genç lideri Sebastian Kurz’un

Avusturya’da bugün gerçekleşen erken genel seçimlerde, sandık çıkış anketlerine göre merkez sağ, muhafazakar Avusturya Halk Partisi (ÖVP) galip çıktı.

31 yaşındaki mevcut Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz liderliğindeki ÖVP, beklenildiği gibi sandıktan zaferle çıktı. Wiener Zeitung gazetesinin haberine göre; yerel saatle 19.00’da yapılan sandık çıkış anketleri, ÖVP’nin oyların yüzde 31,6’sını aldığını gösteriyor.

österreich

Birinciliği kesinleşen ÖVP’nin ardından ikinci sırayı kimin alacağı ise henüz kesinlik kazanmış değil. Seçim öncesi anketlerde ikinci sırada yer alan, Neo-Nazi geçmişe sahip Heinz Christian Strache liderliğindeki Özgürlükler Partisi (FPÖ) ile mevcut koalisyon hükümetinin büyük ortağı ve bir önceki seçimlerin galibi ve halihazırdaki başbakan Christian Kern’in liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) arasında ikincilik için büyük çekişme var.  Wiener Zeitung ve Alman Der Spiegel haber portalı, SPÖ’yü yüzde 26,9 oy oranıyla ikinci sırada gösteriyor. Aynı kaynaklara göre FPÖ’nün oy oranı yüzde 26. Ancak Avusturya Devlet Televizyonu ise FPÖ’yü çok az bir farkla SPÖ’nün önünde gösteriyor.

Yüzde 4 seçim barajı bulunan ülkede liberal NEOS Partisi ve Pilz’in Listesi parlamentoya girmeye hak kazanırken, geçen seçimlerde yüzde 12 oy alan Yeşiller, yüzde 3,8 oy oranıyla barajı aşamadı.

183 sandalyeli Avusturya Federal Parlamentosu’nda, hükümet kuracak çoğunluğu elde etmek için en az 92 sandalyeye sahip olmak gerekiyor. Bugünkü sonuçlara göre 34 yıldır koalisyonla yönetilen Avusturya’da, yine koalisyon hükümeti kurulması da kesinleşti. Kurz’un liderliğindeki ÖVP’nin aşırı sağcı FPÖ’yle koalisyon kurması siyasi gözlemciler tarafından en yüksek olasılık olarak görülüyor.

6,4 milyon seçmen bulunan Avusturya’da seçime katılım oranı ise yüzde 79,3 olarak gerçekleşti.

Muhtemel başbakan Kurz, Türkiye karşıtlığıyla tanınıyor

Seçimlerden zaferle çıkması beklenen ÖVP’nin lideri ve mevcut Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz ise henüz 31 yaşında. Seçimi kazanması durumunda modern Avrupa tarihinin en genç başbakanlarından biri olacak olan Kurz, mülteci krizindeki sert tutumuyla biliniyor. Kurz ayrıca, Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle olan üyelik müzakerelerinin durdurulmasını sık sık gündeme getirmişti. Kurz, rakipleri tarafından aşırı sağa kayan oyları kaybetmemek için aşırı sağın söylemlerine yaklaşmakla suçlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.