Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Paris’i yine fareler bastı

Paris’te, içi farelerle dolu bir çöp konteynırının belediye işçileri tarafından çekilen videosunun sosyal medyada yayılmasının ardından, şehirde bir kez daha alarm zilleri çaldı. Geçen yılın Aralık ayında da fare istilasına uğrayan Paris’te, uzmanların yaptığı araştırmalara göre iki kişiye bir fare düşüyor.

Geçen ay, Orsay müzesinin yer aldığı turistik Pont Royal bölgesinde çekilen görüntülerde onlarca farenin konteynırdan çıkmaya çalıştığı görülüyordu. Görüntüleri kaydeden belediye işçisi daha sonra Paris’in yerel gazetesi Le Parisien’e konuşarak, son zamanlarda farelerin sayısında büyük artış gözlediklerini ve iş arkadaşlarının durumdan dolayı endişeli olduğunu söyledi.

‘Fare, arkadaşımın boğazına saldırdı’

Kendisini yalnızca David olarak tanıtan görevli, farelerin sayılarının artmakla kalmadığı aynı zamanda agresifleştiğini de söyledi ve “Bir arkadaşım anlattı, biri boğazına, direği göğsüne atlamış. Anladığıma göre şimdilik ısırma vakası yok, ama işler o raddeye gelene kadar beklensin istemiyoruz”diye konuştu.

David belediyeye sorunu kökünden çözmesi için gereken tüm önlemleri alması yönünde çağrı yaptarken, restoranlardan da işbirliğine gitmelerini istedi: “Lokantaların ellerinin altında onlarca çöp konteynırı var, buna rağmen bazıları çöplerini açık bir şekilde poşetle dışarı atıyor.”

Öte yandan belediye fare sorununun çözülmesi için gereken tüm çabanın gösterildiğini açıkladı. Temizlikten sorumlu belediye yetkilisi Mao Peninou, bu çabaları “Derinlemesine temizlik yapılması ve şehirdeki tüm açık çöp tenekelerinin Kırmızı Alarm (Plan Vigipirate)ile eşgüdümlü olarak kapalı çöp tenekeleriyle değiştirilmesi” şeklinde özetledi ve meselenin kökten çözümü için toplamda 1.5 milyon Euro bütçe ayrıldığını açıkladı.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise farelerle mücadele etmek adına yere çöp atanlara para cezası verilmesi, özellikle piknik alanlarında yapılan temizleme çalışmalarının arttırılması, çöp tenekelerinin kapalı versiyonlarıyla değiştirilerek sayılarının arttırılması, özellikle yeşil alanlarda ve binaların bodrum katlarında yapılan dezenfeksiyon çalışmalarının iki katına çıkarılması gibi bir dizi önlemin alınacağını duyurdu.

Daha önce 1.5 milyon euro yeterli olmamıştı

Belediye geçen 2016’nın Eylül ayında da farelerle baş etmek için aynı miktarda bütçe ayırmış, ancak alınan önlemler pek az etkili olmuştu. Aralık ayında, Parislilerin fareler yüzünden parklara gidemez olduklarını söyleyerek isyan etmesi üzerine belediye parkları kapatıp içeri ‘çevre dostu’ kapanlar ve zehirler bırakarak farelere topyekün savaş açmış, buna karşılık 25.000 kişi, ‘fare katliamına’ karşı yazılan bir bildiriye imza atmıştı. Bildiriyi kaleme alan Josette Bencetrit adlı klinik psikolog ‘fare fobisinin sosyal fobi ya da örümcek fobisi gibi anlamsız bir fobi olduğunu’ savunarak şunları söylemişti: “Fareye güzel, tüylü bir kuyruk verin, pek sevdiğimiz sincaptan farkı kalmaz. Bu talihsiz yavrucaklar, sırf toplum tarafından günah keçisi yapıldıkları için acımasızca öldürülüyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.