Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Paris Belediyesi’nden dev operasyon: “Farelere ölüm!”

Paris’te, sayılarının 3 ila 6 milyon civarında olduğu tahmin edilen kemirgenlere belediye savaş açtı. Aralık ayında başlatılan büyük operasyon ile farelerin sayılarının azaltılması umuluyor ancak operasyonun ne kadar etkili olacağı şüpheli.

Paris Belediyesi’nin bu ay başında yayınladığı bildiride “kentsel alanda çok sayıda fare bulunduğu” söyleniyor. Sayılarının 3 ila 6 milyon civarında olduğu tahmin edilen farelerin “sağlık sorunlarının yanı sıra estetik ve ekonomik sorunlara” da neden olduğu belirtildi.

Libération’dan Raphaël Goument’ın haberine göre; fareler, Villette Parkı, Louvre Bahçeleri ve Seine kıyıları gibi Paris’in ünlü mekanlarında bulunuyor.  Belediyenin öngördüğü “farelerden arındırma programı” kapsamında; bazı meydanların geçici olarak kapatılması, kapanların kurulması, deliklerin kapatılması ve uzun vadeli korumanın sağlanması gibi önlemler bulunuyor.

Ancak söz konusu operasyona ilişkin olarak Paris Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “bu kemirgenlerin kökünü tamamen kurutmak imkansız gözüküyor” denildi. Zira, bir çift fare, bir yıl içerisinde 1.000 yeni dölün üremesini sağlayabiliyor. Bu operasyon kapsamında, belediye 50 işçiyi görevlendirdi. Öte yandan, belediyenin oluşturduğu “Dans ma rue” (Sokağımda) isimli bir internet ve cep telefonu uygulaması üzerinden vatandaşların fare ihbarında bulunması sağlanacak.

Aslında farelerle mücadele oprasyonları Paris’te her yıl ilkbahar aylarında yapılıyor ancak Paris Çevre Sağlığı Hizmetleri (SPSE) yöneticisi “bu seferki operasyon aslında yeni değil ancak ilk defa bu ölçekte yapılıyor” açıklamasını yaptı.

Operasyonun ne derecede etkili olacağı şüpheli

Operasyon sonucunda belediye, kemirgenlerin sayısını ciddi ölçüde azaltmayı hedefliyor. Süreç ise oldukça basit: Kamuya kapatılan parklara tuzaklar kuruldu. Bu tuzaklardaki yemlerin içerisinde antikoagülan (kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaç) madde bulunuyor. Bu yemleri yiyen kemirgenlerin iç kanama ile ölmesi bekleniyor. Ancak SPSE yöneticisine göre operasyon tam anlamıyla etkili olacağına dair şüpheler var: “Antikoagülanlar yeterince etkili değil. Birkaç tanesini öldürüyor ama diğerleri daha dayanıklı hale geliyor. Ölümcül olmayan miktarda tükettiklerinde bağışıklık kazanıyorlar.”

Uzmanlara göre etkili yemler, tuzakların sadece yüzde 20’sinde kullanılıyor.

Operasyona tepkiler

Belediyenin başlatıığı operasyona, birçok Parisli tepki gösterdi. 10 gün önce internette başlatılan “Fare soykırımını durdurun” isimli bir imza kampanyası Çarşamba günü 21 bin 700 imzaya ulaştı. Kampanyayı başlatan Josette Benchetrit ise fareleri temizleme operasyonuna ilişkin olarak “fareleri savunmak zor, ama öldürmek çözüm değil. Bu kabul edilemez, başka bir yol bulunmalı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.