Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Barack Obama: “Havana’ya vardık”

ABD Başkanı Barack Obama, 21 Mart 2016’da ABD’nin 1959’dan beri düşman kabul ettiği Kuba’ya resmi bir ziyarette bulundu. Soğuk Savaş dönemimin son kalıntısı olarak kabul edilen ABD-Kuba ilişkilerinin seyrinin değişmesi bekleniyor. Obama Yönetimi, ABD Kongresi’nden 57 yıldır uygulanan amborgoyu kaldırması yönünde talepte bulundu. Tarihi ziyaret ile ilgili Obama  “Havana’ya vardık” başlıklı bir yazı kaleme aldı ve yazı ABD’nin popüler internet içerik sitesi Medium.com’da yayınlandı. Deniz Baran’ın Türkçe’ye çevirdiği makalenin orijinalini bu linkten okuyabilirsiniz.

Havana’ya vardık

Michelle, kızlar ve ben tam bir gün geçirmek için burada, Küba’dayız. Kübalılar bize hoşgeldin demek için caddelere dizilmişler. Kıyılarımıza sadece 90 mil uzaklıkta olan bu ülkeye neredeyse 90 yıldır ziyarette bulunan ilk ABD Başkanı olmak mahcubiyet veriyor.

Birçok Amerikalı gibi ben de sadece devletlerimiz arasında var olan izolasyonu bilirdim.1961 yılında doğdum, Domuzlar Körfezi Çıkartması’nın olduğu sene. Bir yıl sonra Küba üzerinden baş gösteren Soğuk Savaş çatışması dünyayı hiç olmadığı ölçüde nükleer savaşın eşiğine getirdi. Bu da, yıllar içinde devletlerimiz arasındaki güvensizlik, halklarımız arasında bir ıstırap doğurdu. Bu durum, on yıllarca memleketinden ve akrabalarından ayrı yaşamaya katlanan Küba kökenli Amerikalıları da etkiliyordu.

Obama_Kuba
Üç gün süren ziyaretinde büyük ilgi gören Barack Obama, Kuba’ya 88 yıl sonra ayak basan ilk ABD başkanı oldu. (Foto: Getty Images)

Havana’ya Küba halkına dostluk eli uzatmak için geldim. Buraya Soğuk Savaş’ın Amerika’daki son kalıntısını gömmek ve Kübalıların günlük yaşamlarında kalkınmalarına yardım etmeye yarayacak bir anlayış dönemini başlatmak için geldim.

Devletlerimiz arasında güvenliği, emniyeti, fırsatları ve insan haklarını geliştirme hususuna dair derin, somut ve önemli farklar devam ediyor. Ancak Amerikalılar ile Kübalıların paylaştığı çok şey var –kültürlerimiz, tutkularımız, geleceğe dair umutlarımız… Beysbol sevgisinden bahsetmiyorum bile!

Biliyorum ki bir ziyaret ve bir başkan, birçok Kübalıyı fakirlik ve sürgün içine sürüklemiş onlarca yıllık geçmişi silemez. Fakat bazen en önemli değişimler en ufak adımlarla başlar. Küba halkına ve kendi seçtikleri geleceği kurma isteklerine inanıyorum. Ve ülkelerimiz arasındaki ilişkiyi değiştirmek zamanla bunu mümkün kılacaktır.

Bu yüzden her kesimden Küba halkı ile buluşup doğrudan onları dinlemeyi dört gözle bekliyorum. Ve kesinlikle inanıyorum ki Küba halkı ile beraber gayret edersek ülkelerimiz de iki tarafın halkları için gelişme doğuracak yeni bir yolculuğa beraberce başlayabilecektir.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.