Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mehmet Altan tutuklandı; Ahmet Altan serbest bırakıldı

ahmetaltan15 Temmuz darbe girişiminden bir gün önce katıldıkları televizyon programında darbe çağrışımıyla subliminal mesaj içeren söylemlerde bulundukları gerekçesiyle 10 Eylül’de gözaltına alınan Taraf gazetesi eski genel yayın yönetmeni Ahmet Altan ve Prof. Dr. Mehmet Altan, dün emniyetteki sorgularının ardından Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Saat 23.00 sularında Cumhuriyet Savcısı Can Tuncay tarafından tutuklanma talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarıldı. Nöbetçi hakimlik, saat 05:00’de Mehmet Altan’ın, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve terör örgütüne üye olmak” suçlarından tutuklanmasına karar verdi. Ahmet Altan’ın ise “haftada bir gün evine en yakın güvenlik birimine imza verme” ve “yurt dışına çıkış yasağı” zorunluluğundan oluşan adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılmasına hükmetti.

Ahmet Altan: Mehmet Altan’ın tutuklanması darbe soruşturmasının önünün kesilmesidir

Ahmet Altan sabah saat 05.30 sıralarında serbest bırakıldıktan sonra basın mensuplarına şunları söyledi:
“Darbeyi ciddiye almayan bir tek cümleyle bir konuşmada darbeyle ilişki kurmaya açık duran bir hukuk sistemiyle bu ülkenin gerçekten çok zor günler yaşayacağını düşünüyorum. Mehmet Altan’ın bugün tutuklanması, 15 Temmuz’la ilgili soruşturmanın tamamen yolundan saptırılması, ciddiyetinden uzaklaştırılması ve esas sorumlulara gidecek bir soruşturmanın önünün kesilmesidir.
Bir profesör, 30 yıllık bir yazar, bunca kitabın müellifi, hayatı boyunca demokrasiyi korumuş ve darbelere karşı çıkmış bir adam, bir konuşmasında siyasi iktidarı eleştirdiği için darbeyle ilişkilendiriliyorsa, bu ülkede gerçekten yaşamak çok zor. Burayı yönetenlerin nasıl bir ülkeyi yönettiklerini, bu ülkeyi ne hale getirdiklerini bir kere daha düşünmek lazım.
Bu hukuk sistemiyle, bu tür suçlamalarla, siyasi iktidara yönelik her türlü eleştiriyi, darbecilik olarak nitelemekle, varabileceği hiçbir yer yoktur. Bugün bu tutuklama, 15 Temmuz’la ilgili ciddi her türlü soruşturmanın önünü kesiyor. Bilmediğimiz bir güç, her nedense, bu darbenin nasıl olduğunun soruşturulmasını engellemek istiyor.

Ahmet Altan:Sizi eleştireceğiz, sizden korkmuyoruz

Görüyorsunuz ülke tehlikeye giriyor. Hukukun dışına çıktılar, neler yaşadığımızı gördünüz. Mehmet Altan, bir televizyon programındaki bir tek cümlesinden dolayı, korkunç ve kanlı bir darbenin parçası olmakla suçlandı ve tutuklandı. Darbenin ne olduğunu bilmiyorlar, insanlar öldü. Bu ülke 150 tane darbeci generali ordunun içinde tutmuş bir ülke. Bunun sorumlusu kim? Mehmet Altan mı, ben miyim, yazarlar mı? Bunun sorgulanmaması için aydınların üzerine gidiyorlar ve söyledikleri şey şu: Bizi eleştirmeyeceksiniz. Bizim de söylediğimiz şu: Sizi eleştireceğiz, sizden korkmuyoruz. Hukukun dışına çıktığınız sürece biz sizi eleştireceğiz. Hapishane mi? Ne olduğunu gördük. Bir daha girmek mi? Bir daha girmek.
Bu ülke bizim, bu ülkede çocuklar var, onların hayatını mahvetmek istiyorlar. Hukuka dönecekler. Sonuna kadar hukuku ve demokrasiyi savunacağız. Mehmet Altan bunu savunduğu için hapse gitti. Yarın da beni götürebilirler. Başkalarını da götürebilirler. Biz bu ülke için hukuku ve demokrasiyi isteyeceğiz. Kimse bunun sorumlusu, o da ortaya çıkacak.

Ahmet Altan: Sadece düşünceni değil, inancını sorguluyorlar

Düşünceyi yargılıyorlar. Düşünceni sorguluyorlar. Sadece düşünceni değil, inancını sorguluyorlar. Şöyle soruyorlar: Neye inanıyorsun? Çünkü soracak başka bir şey yok. Bir eylem yok. Darbeyle bir ilişki olma ihtimali yok. Bir kanıt yok. Bütün bunların yerini bir konuşma alıyor. Bir tek cümleden dolayı, bir profesörü tutukladılar. Peki bu darbecileri devletin içine kim soktu? Bu darbecileri devletin içinde kim yükseltti. Bunun bir sorumlusu yok mu? Bunun sorumlusu aydınlar mı, yazarlar mı? Neden bunu sormuyorlarda ben bu saatte buradan çıkıyorum, Mehmet Altan buradan Silivri’ye gidiyor? Korkuyorlar çünkü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.