Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sakharov Ödülü IŞİD’e karşı mücadelenin sembolü olan Ezidi kadınlara verildi

Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından her yıl dünya çapında düşünce özgürlüğü alanında çalışma yürütenlere verilen Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü bu sene, Irak’ta, IŞİD’in Sincar’ı işgal etmesinin ardından esir tutulduktan sonra kaçmayı başarabilen iki Ezidi kadın Nadia Murad ve Lamiya Bashar’a verildi.

Sincar saldırısı esnasında altı kardeşinin ve annesinin ölümüne tanık olan Nadia Murad, esir alındıktan sonra Musul’a götürülmüş ve IŞİD’liler tarafından birçok kez cinsel ve fiziksel saldırıya maruz kalmıştı. Örgütün elinden kurtulmasının ardından Ezidi halkına yönelik soykırımın tanınması ve benzerlerinin tekrarlanmaması adına mücadele veren ve Ezidi soykırımının simgesi haline gelen Murad, Eylül ayında “Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi” seçilmiş, Ekim ayı başında da Avrupa Konseyi Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü’ne layık görülmüştü.

Nadia Murad

Sincar yakınlarındaki Kocho köyünde yaşayan ve IŞİD tarafından esir alındığında henüz 16 yaşında olan Lamiya Bashar ise 20 aylık esaret süresince birçok kez kaçmayı denemiş, nihayet insan kaçakçılarına para vererek örgütün elinden kurtulmayı başarmıştı. Ancak kaçış esnasında bir mayına basan ve ağır yaralanan Bashar, Almanya’da tedavi altına alınmasına rağmen görme yetisini büyük oranda kaybetti.

Lamiya Bashar

Ödül sahiplerini açıklayan AP Liberal ve Demokratlar Grubu Başkanı Guy Verhofstadt, “Nadia ve Lamia, aşağılık bir vahşet karşısında, inanılmaz bir kahramanlık ve insanlık sergileyen iki ilham verici kadın. 2016 Sakharov Ödülü’ne layık görüldükleri için gurur duyuyorum” dedi.

IŞİD’in insanlığa karşı işlediği suçların adalet karşısında hesabı görülene kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirten Nadia Murad, “Ödül Ezidi halkı ve kadınlarının çektiği acıyı tanıyarak IŞİD’e suç teşkil eden insanlık dışılığının tüm dünya tarafından kınandığına, kurbanlarının ise özgür dünya tarafından onurlandırıldığına dair sağlam bir mesaj vermektedir” diye konuştu.

Sakharov Ödülü

Sovyet bilim insanı ve Nobel Barış Ödülü sahibi Andrey Sakharov’un adını taşıyan ödül, 1988 yılından beri insan hakları ve düşünce özgürlüğü savunucularına veriliyor. Ödüle ilk olarak Nelson Mandela layık görülmüştü.

Türkiye’den ödülü alan tek isim ise Leyla Zana. 1995 yılında ödüle hak kazanan Zana, 2004 yılında yapılan törenle Avrupa Parlamentosu’nda Türkçe ve Kürtçe konuşma yapmış ve ödülünü almıştı.

Bu sene verilecek ödülün diğer adayları ise, MİT tırları haberi yüzünden tutuklanan, Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve  Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu idi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.