Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hitler’in “Kavgam” kitabı Almanya’da Best-Seller oldu

Adolf Hitler’in “Mein Kampf” (Kavgam) isimli kitabı, yayımlanmasına tekrar izin verildiği 2016 yılında Almanya’da çok satan kitaplar arasında yer aldı.

Yaklaşık 71 yıllık aradan sonra 8 Ocak 2016 tarihinde tekrar raflarda yerini alan kitap, yeniden yayımlanmasının ardından bugüne kadar 85.000 kez satıldı. Kitabın Ocak ayı içerisinde altıncı baskısı yapılacak. Ayrıca Bavyera Eyaleti Kültür Bakanlığı da, kitaptan pasajların, tarihsel bir kaynak olarak tarih derslerinde kullanılabilmesi için bir çalışma başlattıklarını açıkladı.

kavgam

Adolf Hitler’in 1924 yılında Münih’te geçirdiği hapishane günlerinde yazdığı ve ilk baskısı 1925 yılında yapılan kitabın basımına, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından, yayın haklarını elinde bulunduran Bavyera Eyaleti tarafından engel olunmuştu. Kitabın telif hakkının süresi ise 2016 yılında sona ermiş ve kitap kamu malı statüsüne girmişti. Adolf Hitler’in otobiyografisi ve fikirlerini içeren kitap, Münih merkezli Yakın Tarih Enstitüsü (IfZ) tarafından, tarihçilerin bilimsel açıklamaları ve yorumlarını da içerecek şekilde yayınlanmıştı.

Yakın Tarih Enstitüsü Direktörü Andreas Wirsching, kitabın satış rakamının, yayınlanmadan önceki beklentilerin çok üzerinde olduğunu söyledi. DPA Ajansı’na konuşan Wirsching kitabın yorum ve eleştiri içeren ekleriyle birlikte yayımlanması konusunda şöyle konuştu: “Bu kitabın bilimsel olmayan amaçlarla ve yorumsuz bir biçimde tekrar yayımlanmasının büyük bir sorumsuzluk olduğunu düşündük.” Kitabın genellikle siyaset ve tarihle ilgilenen ve aşırı sağcı olmayan kişilerce satın alındığını öğrendiklerini belirten Wirsching, “Kitabın yeniden basılmasının Neo-Naziler’e yeni bir propaganda aracı olacağı iddiaları görünüşe göre yersiz“ dedi. Wirsching ayrıca kitabın sadece İngilizce ve Fransızca’ya çevrilmesine izin vereceklerini söyledi.

234

Öte yandan Der Spiegel’de yer alan habere göre, “Kavgam” kitabını yorum ve eleştiriye yer vermeden, orijinal haliyle yayımlayacaklarını açıklayan Leipzig merkezli ve sağ eğilimli Der Schelm Yayınevi hakkında hukuki soruşturma başlatıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.