Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anayasa değişikliği teklifinde son durum

TBMM Genel Kurulu’nda, anayasa değişiklik teklifinin ikinci turunda, ilk 7 madde kabul edildi. 21 maddelik teklif, Anayasa Komisyonunda 18 maddeye indirilmişti ve 18 maddenin tamamı ilk tur oylamada herhangi bir değişiklik önergesi babul edilmeden aynı şekilde meclisten geçmişti.

Kırksekiz saatlik bir aradan sonra 2. tur oylama dün başladı.İkinci turda herhangi bir madde 330 oyun altında kalırsa tekliften çıkarılacak. 2. tur oylamada şimdiye kadar 7 madde oylanarak kabul edildi. Oylamanın 3 günden daha kısa bir sürede tamamlanması bekleniyor. İkinci tur görüşmelerde, 18’i maddeler üzerinde, biri de tümü üzerinde olmak üzere toplam 19 oylama yapılacak.Paket Meclis’ten geçtikten sonra en geç hafta başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulması bekleniyor.

Kabul edilen 7 madde şöyle: 

1. Madde Anayasa’nın “yargı yetkisi” başlığını içeriyor. Maddede yapılan değişikliğe göre yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, “bağımsız ve tarafsız” mahkemelerce kullanılacak şeklinde değişti.1. madde oylamasına 486 milletvekili katıldı. 1. madde 345 kabul, 140 ret oyu alırken, 1 boş oy kullanıldı.

Milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkarılmasını öngören 2.madde için 485 milletvekili oylamaya katıldı. Madde 342 oyla kabul edildi.

Üçüncü maddenin ikinci tur oylama sonucu, 342 kabul, 137 ret, 3 boş, 3 geçersiz.

Maddeye göre, milletvekili seçilebilme yaşı 25’ten 18’e indirildi. “Askerlikle ilişiği olanlar” milletvekili adaylığına başvuramayacak.

Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin bir arada yapılmasına temel olacak 4.madde 342 ‘Evet’ oyuyla kabul edildi. Oylamaya 486 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 138 ret oyu kullanıldı; 1 oy geçersiz, 4 boş oy, 1 oy çekimser çıktı.

5. madde, TBMM’nin görevleri ve yetkileri, “kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek” şeklinde düzenliyor.

5.madde 342 oyla kabul edildi. Oylamaya 486 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 140 ret oyu kullanıldı, 4 boş oy çıktı.

TBMM’nin bilgi edinme ve denetim yollarını yeniden düzenleyen ve meclisin gensoru yetkisini kaldıran 6.madde 342 oyla kabul edildi. Oylamaya 485 milletvekili katıldı138 ret oyu kullanıldı; 3 boş oy çıktı, 2 oy da geçersiz sayıldı.

7.madde 340 ile kabul edildi. Oylamaya 484 milletvekili katıldı. Oylamada, 136 milletvekili ret oyu kullanırken; 1 oy çekimser, 3 oy geçersiz, 4 oy boş çıktı.

7. Maddeyle, cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiğinin kesilmesine yönelik düzenleme ve mevcut anayasadaki, cumhurbaşkanlığına aday gösterilmede 20 milletvekilinin yazılı teklifini arayan hüküm kaldırılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.