Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özgür Gündem Gazetesi nöbetçi yayın yönetmenlerine ceza

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin Nöbetçi Yayın Yönetmeni dayanışma kampanyasına destek veren isimlerin yargılanmasına, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün devam ediliyor. Bianet’ten Elif Akgül’ün haberine göre, beş nöbetçi yayın yönetmeni ve bir Gazete yazarının yargılandığı dava sabah 10.30’da başladı. Gazeteciler Hasan Cemal, Nadire Mater, Yıldırım Türker, Jülide Kural, Murat Uyurkulak ve Gazete yazarı İlham Bakır’ın yargılandığı duruşmada sanıklar teker teker savunma yapıyor.

Nadire Mater: “Bu dava kamuoyuna Kürt medyasının nasıl bir baskıyla karşı karşıya olduğunu göstermiş oldu”

Duruşmada savunma yapan ilk isim gazeteci Nadire Mater oldu. Hakkında 10.5 yıla kadar hapis cezası istenen Mater, mahkeme heyetine davanın düşürülmesi gerektiğini söyleyerek, “Bu dava kamuoyuna Özgür Gündem’in ve Kürt medyasının nasıl bir baskıyla karşı karşıya olduğunu göstermiş oldu. Bu bağlamda sizlere de teşekkür etmek gerekiyor” dedi. Mater, Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 maddesine göre, propaganda suçu kapsamında 15 ay hapis cezasına çarptırılırken cezanın uygulanması ertelendi. Öte yandan, mahkeme heyeti Nadire Mater’e, “örgüt açıklamalarını basma ve yayınlama” suçlamasıyla 6 bin TL para cezası verdi.

nadire mater

Yıldırım Türker’in avukatı Ataktürk: “Basın devleti önceleyen bir lisan kullanmak zorunda değildir”

Sanık Yıldırım Türker’in katılmadığı davada avukatı Emel Ataktürk savunma yaptı. Mahkeme heyetinin bağımsız karar vermesi temennisi ile savunmaya başlayan Ataktürk’e heyet başkanı, “Bu cümlenizi gereksiz buluyorum ve size iade ediyorum” şeklinde cevap verdi. Ataktürk, “Basının devleti önceleyen bir lisan kullanma mecburiyeti yoktur. Basın kendi terminolojisine, yorum ve ilkelerine, ulusal ve uluslararası hukukta belirlenen hak ve özgürlükler çerçevesinde kendisi karar verir” şeklinde konuştu.

 

Dosyayı karara bağlayan mahkeme, Türker için Terörle Mücadele Kanunu’nun “propaganda” başlıklı maddesinden 1 yıl 6 ay hapsine, suçun yayın yoluyla işlendiği gerekçesiyle cezanın 2 yıl 3 ay hapis olarak belirlenmesine ve cezada 1/6 oranında indirime giderek toplam 1 yıl 10 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Ceza ertelendi.

 

Hasan Cemal: Kürt gazeteciler özgür olmadan Türk gazeteciler de özgür olamaz

Duruşmada hazır bulunan gazeteci Hasan Cemal, “Bugüne kadar Kürt sorunuyla ilgili dört kitap ve sayısız makale yazdım. Kandil’e gidip PKK’nin lider kadrosuyla da, 1993’te Beka Vadisi’ne gidip Öcalan ile de görüşüp röportajlar yaptım ve hakkımda terör örgütü propagandası konusunda soruşturma açılmadı. Özgür ve bağımsız medyayı savunmanın demokrasi ve barışı savunmak olduğunu bir kez daha yineliyorum” dedi. Duruşmada özgür ve bağımsız medyayı savunmak adına bulunduğunu aktaran Cemal, “propaganda” suçundan beraat ederken, “örgüt açıklamalarını yayınlama” suçundan 6 bin TL para cezasına çarptırıldı.

hasan cemal

Davaya, nöbetçi yayın yönetmeni kampanyasına katılan Jülide Kural ile gazete yazarı İlham Bakır’ın yargılanması ile devam edildi. Kural’ın avukatı Öztürk Türkdoğan’ın, Terörle Mücadele Kanunu’nun 6/2 ve 7/2’nin  üçüncü cümlelerinin Anayasa’ya aykırı olduğu yönünde itiraz dilekçesi vermesi üzerine, mahkeme heyeti mazeret dilekçesini kabul ederek Kural ile Bakır’ın davalarını 28 Mart 2017’ye erteledi.

Davada son olarak, nöbetçi yayın yönetmeni kampanyasına katılan Murat Uyurkulak’ın duruşması görüldü. Uyurkulak adına savunma yapan avukat Hürrem Sönmez, “Gazetelerin yayın politikaları üniversitelerde, akademide tartışılabilir. Gazetelerin yayın politikalarını yorumlayacak, değerlendirecek olan toplumdur, mahkemeler değildir. Müvekkilimin beraatini talep ediyorum” dedi.  Mahkeme, Murat Uyurkulak’ı Terörle Mücadele Kanunu’nun “propaganda” başlıklı 7/2 maddesinden 15 ay hapis cezasına çarptırdı. Ceza ertelendi.

murat uyurkulak
Murat Uyurkulak

Nadire Mater, Özgür Gündem Davası’nı Medyascope.tv’ye değerlendirdi:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/311166524″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.