Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Thomas ve Angela: Eyfel Kulesi’ni havaya uçurmayı planlayan iki genç Fransızın öyküsü

Sonradan Müslüman olan iki Fransız gencin, cihatçı olup Eyfel Kulesi’ni patlatmaya yönelik planları gerçekleşmeden ortaya çıktı. 20 yaşındaki Thomas ile 16 yaşındaki Angela, internette tanışıp evlenecek ve polisin takibatına yakalanmasalardı, bu evliliği cihat uğruna Eyfel Kulesi’ni patlatarak “taçlandıracaklardı.”

Bu cihatçı çiftin planlarına göre; Angela “tarihe geçecek bir adamın” dul eşi olacak, Thomas ise “ekonomik olarak her şeyi alt üst edecek” sembolik bir saldırının kahramanı olacaktı. Eyfel Kulesi’ni daha önce hiç görmemişlerdi. Ama onu “çirkin” ve “demirden zımbırtı” olarak nitelendiriyorlardı.

Thomas internetten birçok araştırma yapmış. Mimari hakkında birçok siteyi dolaşmış. Eyfel Kulesi’nin termit reaksiyonu (alüminyumun demir oksit ile tepkimeye girerek çok yüksek bir ısı açığa çıkardığı bir reaksiyon) ile nasıl patlatılabileceğini araştırmıştı. Hayalleri Eyfel Kulesi’nin yıkılışını görmekti. 10 Şubat’taki sorguları “muhteşem” olarak nitelendirdikleri projelerini ortaya çıkardı.

Elise Vincent’ın Le Monde’da bugün çıkan haberi, terörle mücadele ekiplerinin siber suç incelemesi sonucunda aydınlanan bütün süreci anlatıyor. Le Monde’un ulaştığı soruşturmanın ayrıntılarına göre; internette tanışan bu genç çiftin Eyfel Kulesi’ni yıkma planları için en az 10 kişi gerekiyordu: “Bir yaya olarak kuleyi tırmanacak, biri dikkatleri dağıtmak için duman çıkaracak, biri güvenlik görevlilerine ateş açacak… Hepsinde intihar yeleği olacak.”

İnternette tanışan sonradan Müslüman olmuş iki genç cihatçı

Thomas ve Angela 2016 yazında Muslima.com isimli internet sitesinde tanışmışlar. Thomas, Angela’nın rumuzundan ilk bakışta etkilenmiş: “Selefiye.

Müslümanlar için tasarlanmış bu arkadaşlık sitesinde, kullanıcılar profillerini oluştururken gerekli tüm bilgileri seçebiliyor: Doğuştan Müslüman mı, din mi değiştirmiş; sakalının uzunluğu ya da çok eşliliği kabul ediyor mu?

Thomas ve Angela hızlıca birbirlerini bulmuşlar. Angela peçeli bir fotoğrafını göndermiş ve yaşını olduğundan büyük söylemiş. Thomas’yı etkilemesi de uzun sürmemiş. Thomas da atletik fiziği, at kuyruğu biçimindeki saçları ve fazla esrar kullanmaktan bayık bakan gözleri ile Angela’nın beğenisini hızlıca kazanmış.

Ancak bu iki gencin aralarında mesafeler vardı: Thomas, Fransa’nın kuzeyinde, Ardenler’deki Charleville-Mézières kasabasında, Angela ise 900 kilometre güneydeki Hérault kasabasında yaşıyordu. Thomas, Fransa-Belçika sınırındaki bin 900 nüfuslu bu küçük kasabada emekli çatı ustası olan babasıyla yaşıyor; Angela ise yardımcı hemşire olarak çalışan annesinin yanında bir banliyö sitesinde kalıyordu.

Soruşturma sonrasında, aile üyelerinin verdiği beyanlar bu iki gencin hayatı hakkındaki ayrıntıları ortaya çıkarmış. Ne istediğini bilmeyen ve maymun iştahlı bir genç olan Thomas, İslam’ı kabul etmeden önce kendini vücut geliştimeye vermiş ve bir süre “Mağribilerden” nefret etmiş.

Angela’nın Hırvat annesi de Müslüman olmuş

Angela ise ebeyevnlerinin boşanmasının yarattığı travmayla bir dönemi gotik olarak geçirmiş. Angela annesiyle hemen hemen aynı dönemde Müslüman olmuş. Hırvat ve Katolik kökenli 43 yaşındaki annesi, boşandıktan sonra 16 yaşındaki genç bir Faslı ile evlenmeye karar vermiş. Angela daha sıkı bir din anlayışına sahipken, annesi gotik görünümlü bir başörtüsü takmayı tercih etmiş. Le Monde’a konuşan annesi, “evde sürekli namaz kılardık” diyor.

Sanal ortamda nişanlanmış bu genç çift için geleceklerini kurmak oldukça karmaşıktı. Thomas, liseyi bıraktıktan sonra bir süre çıraklık yapmış. Bir süre de stajyer olarak çalışmış ama kısa sürede bırakmış. Angela’nın da okulla arası hiçbir zaman iyi olmamış.

Uzak kasabalarda yaşayan ve görüşemeyen bu genç çift, internet üzerinden sürekli konuşuyordu. Sık sık komplo teorileri sitelerine giriyorlar, IŞİD’in propaganda şarkılarını dinliyorlardı. Hatta, Angela’nın en sevdiği şarkı Allah uğruna cihadın faydalarını anlatan “Aşk ile” isimli bir şarkı.

Thomas, Angela’ya 2015’in Kasım ayında Suriye’ye gitmeye çalıştığını itiraf etmiş. Çok ihtiyatlı davranmadığı için yalnızca gidiş bileti ile Roissy-Charles-de-Gaulle’de Air France gişesinde dikkat çekerek tutuklanmış.

Angela ile Thomas evlenmeye çalışıyor

Angela ile Thomas arasındaki ilişki Ağustos 2016’da gelişiyor. Thomas, nişanlısıyla buluşmaya karar veriyor. Kaynakçı olarak bir stajyerlik eğitimine başlama bahanesiyle Güney Fransa’daki Alès kentine gidiyor. Çalışacağı merkez, Montpellier’ye bir saat mesafede.

Thomas’ın Angela’yla evlenmek istemesi, Thomas için bir ilk değil. Thomas daha önce Mantes-la-Jolie’de yaşayan Yvelines isimli bir kızda bir kez evlenmeye niyet etmiş ama son anda kız evlenmekten vazgeçmiş. Bu sefer işlerin yolunda gideceğini ve nihayet eveleneceğini düşünen Thomas, Angela ile gizlice görüşmüş.

Ancak Thomas, stajyerlik eğitiminde iki ay bile tutunamamış. Şiddet eğilimi ve sürekli devamsızlık yapması sebebiyle Aralık ayında uzaklaştırılan Thomas, kalacağı bir yer olmadığı için Angela’nın evinin altındaki garajda kalmış bir süre. Komşular Thomas’ya yardımcı olmuş ve ona elektrikli ısıtıcıyla battaniye vermişler. Angela da sık sık gizlice evden kaçıp, zemin kattaki Thomas’yı görmeye gidiyormuş.

Thomas ile olan ilişkisine hep tereddütle bakan Angela, iki haftalık beraberlikleri sonrasında Thomas’yı terk etmeyi ve Thomas’yı “Stop djihadism” (Cihatçılığı durdurun) isimli bir internet sitesinde ifşa etmeyi bile düşünmüş. Ancak Thomas, böyle bir şey yaparsa onu öldürmekle tehdit etmiş.

Angela reşit olmadığı için yasal vasi gerekiyor

Thomas’nın kaldığı yerdeki bir yer yatağında uzun uzun planları üzerinde çalışan bu genç çiftin nihai hedefiyse, Eyfel Kulesi’nde gerçekleştirecekleri bir saldırı ile “taçlandıracakları” bir evlilik. Sonrasında polis sorgusunda bu saldırı planına dair motivasyonunu Thomas şöyle açıklıyor: “Siz benim Suriye’ye gitmemi engellediniz ben de karşılığında bu saldırıyı yapacaktım.”

Eyfel Kulesi planına göre; Thomas intihar saldırısında ölecek, Angela’ysa Suriye’ye kaçıp “hicreti” tamamlayacaktı. Türkiye-Suriye sınırında Angela’ya tecavüz etmeye kalkarlarsa kendini patlatması için Angela için de bir intihar yeleği öngördü Thomas. Angela’ya göre de bu planda anormal olan hiçbir şey yoktu.

Angela reşit olmadığı için, evlenmeleri için bir yasal vasi gerekiyordu. Yine de bir imamla görüştüler. İmam, sabretmeleri gerektiğini söyledi. Sabretmek istemeyen Thomas, Noel arifesinde Angela’yı annesinden istedi. Ancak Angela’nın annesi nazik bir şekilde bu fikre karşı çıkıp, çok genç olduklarını ve  niyetlerinin ciddi olmadığını söyledi. Bu durumda geriye tek bir seçenek kalıyordu; kaçmaya karar verdiler.

Gizlice evleneceklerdi, eğer bir yasal vasi gerekiyorsa bulacaklardı. Her şeyin bulunabildiği internetten yasal vasinin de bulunabileceğine karar verdiler. Thomas’nın sicili olduğu için bu arayışı Angela yapacaktı. Ancak kimliğini gizlemesi gerekiyordu. Bir erkek adıyla profil açtı. Savaşçı imajını vermek için profil resmi olarak bir aslan fotoğrafı kullandı. Profil adı “Ansar Al-Haqq Ghuraba” idi, yani “garip hakikatın savunucusu.” Resminin altında da siyah –beyaz olarak kelime-i şehadet yazılıydı. Şöyle bir ilan vermişti: “Acil, dinine bağlı bir kardeş arıyorum.

Mart ayından önce evlenmeye karar verdiler. 13 Mart sabahı Thomas, Ales’teki bir sınıf arkadaşına şiddet uygulamaktan ötürü mahkemeye çıkacaktı. En geç bu mahkemeden önce evlenmeliydiler.

Angela en sonunda aradıkları kişiyi internetten buldu. 33 yaşındaki, esmer, dinine bağlı, Facebook’ta kadınların arkadaşlık isteklerini kabul etmeyen Malik H. 4 Aralık 2016’da Facebook duvarına Enfal Suresi’nden bir ayet yazmıştı Malik: “Kafirler asla öne geçtiklerini sanmasınlar!” İşte aradıkları kişiyi sonunda bulmuşlardı.

Angela, Malik ile iritbata geçti. Hızlıca bir görüşme ayarladılar. 4 Şubat günü Montpellier’deki güzel sanatlar okulunun önünde görüştüler. Ancak evlilik gerçekleşmedi. Malik, bu genç çiftin ciddiyetinden şüphe duymuştu.

“İslam Devleti’nin halifesine bağlılık yemini ediyorum”

Bu süre zarfında Angela, 16 yaşını doldurduktan birkaç gün sonra okulu bıraktı ve kendisini internetten bomba yapmayı öğrenmeye adadı. Camiden tanıdıkları bir arkadaşları vasıtasıyla Thomas’ya bir daire buldular. Polis bu sırada bu genç çiftin konuşmalarını ve internet faaliyetlerini takibe almıştı.

Polis yaptığı soruşturmalar esnasında Grenoble’da yaşayan 26 yaşındaki Nidhal H. İsimli birinden şüpheleniyordu. Nidhal, Fransa’daki birçok saldırının sorumlularından olan Raşid Kasım ile Facebook’ta arkadaştı. Angela, Nidhal ile iletişime geçmişti. Nidhal, Angela’nın Suriye’ye hicretine yardım edecekti ancak bir şartla: Öncesinde Angela’nın bağlılık yemini etmesi gerekiyordu, bağlılık yemini ettikten sonra Angela’ya gerekli belgeleri sağlayabilirdi.

Nidhal, Angela’dan 26 Temmuz 2016’da Saint-Etienne-du-Rouvray’daki bir papazı öldürenlerin çektiği videoyu örnek alarak bir video çekmesini istedi. 7 saniyelik videoda, Angela peçeli bir halde tek başına görünüyordu. Önündeki laptopunun ekranında IŞİD afişi vardı. Angela videoda şöyle diyordu: “Selamün aleyküm, İslam Devleti’nin halifesi İbrahim’e bağlılık yemini ediyorum.”

8 Şubat günü söz konusu video yayınlandı. Thomas bu süre zarfında Malik H. ile en az bir kez daha görüştü ve Malik’e projelerinden bahsetti. Angela ve kendisi için kalaşnikof istedi. Malik tereddüt ediyordu, sadece “yasal vasilik” yapmak için yardımcı olabileceğini söyledi. 9 Şubat’ta son bir kez daha görüştüler ve evlilik bir kez daha ertelendi.

Zaman azalıyordu. Thomas’nın bağlılık yemini videosunun 11 Şubat’ta çekilmesi gerekiyordu. Thomas, memleketi Charleville-Mézières’e son bir yolculuk ayarladı, yakınlarına veda etmek ve nüfus cüzdanını almak istiyordu. Aynı gün, Angela’nın babası bilmediği bir numaradan Hırvatça bir mesaj aldı: “Baba.”

Angela’nın babası, mesaja “Kimsiniz?” diye cevap verdi ve karşılığında aldığı yanıtsa “Tatina” oldu, Hırvatça “küçük kızın”. Babası Angela’yla uzun uzun konuştu, Angela korkuyor ve yaşanacaklardan kaygı duyuyordu.

 

Angela’nın avukatı: “Bu olay da İnternet’in girdabına giren genç kızların suistimale açıklıklarını gösteriyor”

10 Şubat’ta terörle mücadele ekipleri Thomas’nın kaldığı daireye bir operasyon düzenledi. Eve girdiklerinde, bir litre aseton, oksijenli su, sülfürik asit, 70 g patlayıcı, şırıngalar, koruyucu eldivenler, kaplar ve bir valiz buldular. Valizin içerisinde Angela tarafından yazılmış Arapça bir evlilik protokolü, bir sürü Arapça dua, Kuran’dan bazı surelere referanslar ve  başka yazılar vardı. 14 Şubat günü Thomas ve Angela sorguya çekildi.

Angela’nın avukatı Frank Berton yürütülen soruşturma ve müvekkili Angela hakkında şunları söyledi:

“Bu dosyada bulgu niteliğinde olan şey İnternet’in girdabına giren genç kızların zafiyetleri ve suistimale açıklıkları… Angela, ergenliğinden itibaren İnternet üzerinden birileriyle tanışmaya çalışıyor. Sonrasında Thomas ile gerçekten evlenmek istiyor. Olaylar çok hızlı gelişiyor. Bekaretini kaybediyor. Bu, onu Thomas’ya bağımlı hale getiriyor. Tuzağa düşmüş durumda.

Evlilik kavramı, ihtiyatlı bir değerlendirmeye baskın çıktı ve onların tasarladığı planda rol alıp almayacağı konusunda da etkili oldu. Angela’nın durumu hukuki açıdan açık bir şekilde sorunlu ancak aslında zorunlu bir şekilde bu işlere girdi. Angela’nın tutumu bilindik bir teröristinkinden farklı. Kafasından geçen her şeyi anlattı. Bu çok önemli.”

(Kapak görseli: Séverin Millet)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.