Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mavi balinaların beslenme sırrı çözüldü

Dünyanın en büyük memeli canlısı mavi balinalar minicik krilleri yiyerek besleniyor. Bugüne kadar bu dev canlıların nasıl beslendiği bilinemiyordu ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde Oregon Üniversitesi’nden bilim insanları drone kullanarak bu gizemi çözmeyi başardı.

Mavi Balinalar dünya üzerinde yaşayan en büyük memeli hayvanlar ve bu dev canlılar küçük planktonları yiyerek besleniyorlar. Bu kadar büyük canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için minik krillerden beslenerek nasıl hayatta kaldığı uzun süredir merak ediliyordu. Oregon Üniversitesi bilim insanları drone kullanarak bu gizin perdesini araladı.

Oregon Üniversitesi Memeli Deniz Canlıları Bölümü Öğretim Üyesi Leigh Torres, dronelar ile Mavi Balinaları rahatsız etmeden beslenmelerini görüntülemeye başardıklarını ve bu sayede Mavi Balinaların kril sürülerini gözlemleyerek karşılarına çıkan kril sürülerinin doyurucu porsiyonlarda olup olmadığına karar verdiklerini söylüyor. Mavi Balinalar önlerine çıkan sürülerin yeterli büyüklükte olduğunu görürlerse yiyorlar ancak sürü doyurucu değilse aralarından geçseler bile bu sürüleri yemiyorlar.

Son yıllarda Balina popülasyonunun azalması sebebiyle okyanuslarda kril popülasyonu artıyor ve bunun da denizlerdeki besin zincirinin bozulmasına sebep olduğu düşünülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.