Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adalet Yürüyüşü’nün 15 günü

CHP milletvekili Enis Berberoğl’nun MİT TIR’ları haberi yüzünden 14 haziranda casuslukla suçlanıp 25 yıl hapse çarptırılmasının ardından ana muhalefet partisi genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ertesi gün adalet için Ankara’dan İstanbul’a yürüme kararı aldı.  432 kilometrelik yürüyüş Ankara Güvenpark’ta kısa bir konuşmadan sonra başladı.

1

İlk gün 22 kilometrelik yol katedildi. Yürüyüşte CHP yönetimin talimatı üzerine parti bayrağı kullanılmayacağı açıklanmıştı. Yürüyüşün ikinci gününde 26 kilometre yürüyerek Kazan ilçesine ulaşan Kılıçdaroğlu, geceyi E5 kenarında bir karavanda geçirdi.

AKP kurucuları da destek verdi

Yürüyüşün ikinci gününde Kılıçdaroğlu’na sürpriz isimler destek verdi. Ellerinde ‘Adalet’ yazılı döviz bulunan AKP kurucularından olan ve partiyle yolları ayrılan Fatma Bostan Ünsal ile eşi AKP Adıyaman eski  Milletvekili Faruk Ünsal ve KHK ile üniversiteden ihraç edilen Prof. Cihangir İslam da eşlik etti.3

DSP eski genel başkanı Zeki Sezer ile gazeteci yazar Hasan Cemal de yürüyüşe katılarak destek verdi. Kılıçdaroğlu yürüyüşün üçüncü gününde 20 kilometre katederek konaklama yeri olan Kazan’a bağlı Kurtboğazı Mesire Alanı’na ulaştı. Üçüncü gününde iki ünlü sanatçı Füsun Demirel ve Melike Demirağ da  yürüyüşe eşlik etti.

Muharrem İnce ve Zülfü Livaneli’nin de katıldığı yürüyüşün dördüncü günü Kızılcıhamam’a 17-18 km yakınlarında kamp kurularak sona erdi. Yürüyüş sırasında 69 yaşındaki Hasan Tatlı fenalaşarak hayatını kaybetti.

Mustafa Sarıgül ve Ahmet Tatar da katıldı

23 km yol katedilen yürüyüşün beşinci gününde Kızilcahamam Bulak Köyü’nde dinlenmeye geçildi. Kılıçdaroğlu’na kumpas davaları sonucunda intihar eden Yarbay Ali Tatar’ın ağabeyi Ahmet Tatar ve Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy’un yanı sıra Mustafa Sarıgül ile eski bakanlardan İstemihan Talay eşlik etti.

5

Sabah saatlerinde Kızılcahamam Bulak köyündeki kamp alanından yürümeye başlayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 6. gün 20 kilometre yürüdü. 6. gününde yürüyüşe CHP eski Genel Başkanı ve Gazeteci Altan Öymen ve sanatçı Onur Akın, Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP’li milletvekilleri, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, da katıldı.

Yürüyüşün 7. gününde Gerede’ye 17 kilometre kala partinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı için 13. 30’da mola verildi. MYK toplantısı açık havada yapıldı. 7. gün 19 kilometre yürüyen Kılıçdaroğlu geceyi İstanbul’a 300 kilometre kala Gerede’ye bağlı Sipahiler Mevkii’nde geçirdi.

Kılıçdaroğlu’na Yazar, şair ve araştırmacı Sunay Akın, belgesel yapımcısı Nebil Özgentürk, sunucu Metin Uca gibi isimler de eşlik etti. Ergenekon ve Balyoz davalarının mağduru olan emekli komutanlar da katıldı. Yürüyüşte ‘Amirallere Suikast’ soruşturması sırasında ikinci kez tutuklama kararı çıkarılmasının ardından intihar eden Yarbay Ali Tatar’ın ağabeyi Ahmet Tatar, Balyoz davası mağdurlarından emekli Kurmay Albay Ali Türkşen, emekli Tümamiral Fikret Güneş, emekli Kurmay Albay Bora Serdar ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın kurmay başkanıyken kumpas davalarına tepki olarak istifa eden emekli Koramiral Atilla Kezek gibi isimler yer aldı. 7. günün sonunda 130 kilometre geride bırakıldı. 8. gün yürüyüşü Bolu’daki Mengen Sapağı’ndaki Yeniçağa ilçesine bağlı Şahnalar Köyü Mevkii’nde sona erdi. Gün sonunda 19 kilometre yol kat eden Kılıçdaroğl geceyi burada kurulan kampta geçirdi. Kılçdaroğlu’na Kardeş Türküler, Suavi, Eşber Yağmurdereli ve TMMOB eşlik etti.

CHP lideri yürüyüşün 9. gününde 21 kilometre yürüdü. Kılıçdaroğlu, Bolu Gerede yolu üzerinde bulunan Köroğlu Tesisleri yanındaki alanda konakladı. Yürüyüşe gazeteci Can Dündar sanatçılar Erdal Erzincan ile Tolga Sağ ve Türk Tabipler birliği eşlik etti.

can

10. günde bozkurt işareti

Yürüyüşün 10. gününü tamamlayan CHP lideri 21 kilometre yol kat etti. Kendisini “bozkurt” işareti ile selamlayan bir vatandaşa “bozkurt” işareti ile karşılık veren Kemal Kılıçdaroğlu’na milletvekillerinin yanı sıra, 20’ye yakın avukat, eşi Selvi Kılıçdaroğlu da eşlik etti. Kılıçdaroğlu Bolu girişinde TIR Parkında geceyi geçirdi.

boz

Yürüyüşün 11. günü Ramazan Bayramı’nın 1. Gününe denk geldi. Bu vesile ile diğer günlere nazaran daha az yüründü. 11 kilometrelik yürüyüşün ardından Kemal Kılıçdaroğlu, Bolu kent merkezine 4 kilometre uzaklıktaki Karacaağaç Köyü’ndeki camide bayram namazını kılarak cami önünde vatandaşlarla bayramlaştı.

Abdüllatif Şener’den destek ve 12 maddelik genelge

12. gün 19 kilometrelik yürüyüşten sonra Bolu Dağı’nın eteklerinde eski Varan tesislerinde dinlenmeye geçildi Yürüyüşe AKP’nin kurucularından ve eski başbakan yardımcısı Abdüllatif Şener de katıldı. Ayrıca provakasyonlara karşı 12 maddelik bir genelge hazırlandı.

333

Bekir Bozdağ’dan Kılıçdaroğlu’na yalanlama

Kılçdaroğlu 12. günde Enis Berberoğlu’nun tutuklanmadan önce Maltepe Cezaevi’nde kendisine oda hazırlandığını ifade etti. Bunu üzerine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kılıçdaroğlu bugün ‘Maltepe Cezaevi’nde hazırlık yapılıyor’ diyor, ‘ne kadar ceza alınacağı belli Maltepe Cezaevi’nde ona göre hazırlık yapılıyor’ diyor. Güya Enis Berberoğlu hakkındaki ceza için çıkmadan cezanın ne olacağının bilindiğini ifade ediyor. Bakın buradan çok net ifade ediyorum. Sayın Kılıçdaroğlu milletin gözünün içine baka baka yalan söylüyor. Yalan söylüyor ama yalanı söylerken de yüzü kızarmıyor. Böyle bir şey yok, böyle bir şeyin olması da mümkün değil” şeklinde konuşmuştu.

Yola gübre döktüler

Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, 13’üncü günü toplam 21 kilometre yürüyerek tamamladı. Kılıçdaroğlu, geceyi Düzce Kalıcı Konutlar yolu üzerindeki Cumhuriyet Mahallesi mevkisinde yol kenarındaki kamp alanında geçirdi. Kamp alanına yakın bir yerde yola bir araçtan gübre döküldü.  13. günde Gezi olaylarında yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel ve babası Şahap Korkmaz ile Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ali Sirmen, Düzce Barosu avukatları eşlik etti.

22

CHP sözcüsü Bülent Tezcan: “9 Temmuz’da İstanbul’da bir miting yapacağız”

14. günde korteje DP, ÖDP ve HTKP liderleri de katıldı. Yaklaşık 20 kilometre yürüyen Kılıçdaroğlu geceyi Düzce’nin Gömüşova ilçesinde kurulan kamp alanında geçirdi. CHP MYK’sı yürüyüşe ara verilmesi üzerine toplandı. MYK sonrası açıklama yapan parti sözcüsü Bülent Tezcan, 9 Temmuz’da İstanbul’da bir miting yapılacağını açıkladı.

Yürüyüşçüler Düzce çıkışında İhsaniye mevkisine yaklaşırken ‘Bozkurt’ işareti yapıp Atatürk fotoğrafı taşıyan bir kişi, MHP’li olduğunu, ancak Adalet Yürüyüşü’nü desteklediğini söyledi.

bozkurt

İlk etabın sonuna doğru Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da ‘Adalet Yürüyüşü’ne katılarak Kılıçdaroğlu’na destek verdi. Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) lideri Alper Taş ile Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) Genel Başkanı Erkan Baş da Kılıçdaroğlu ile birlikte yürüdü.  Öte yandan Sosyalist Enternasyonal adına Genel Sekreter Luis Ayala da Düzce’ye gelerek korteje katıldı.

Bakan Tüfenkci: “Biz yollar yapıyoruz millet yürüsün diye, teröristler yürüsün diye değil”

Adalet Yürüyüşünün 15. gününde  Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci “Biz yollar yapıyoruz millet yürüsün diye, teröristler yürüsün diye değil” şeklinde bir çıkış ile eleştirdi.

55

Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü’nün 15’nci gününde, Anayasa referandumunda ‘evet’ oyu kullananan pek çok vatandaşın kendilerine sempatiyle baktığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Şimdi terör bitsin, diye ‘evet’ oyu veren vatandaşlarımın vicdanına sesleniyorum. Artık kandırılıyorsunuz bunu düşünün. Bunların terörü bitirecekleri yok. Biz; terörün olmadığı, adaletin egemen olduğu bir ülkeyi inşa etmek istiyoruz” dedi.

Korteje bugün, sanatçı Bedri Baykam, oyuncular Berhan Şimşek ve Orhan Alkaya ile İzmir Barosu’na bağlı avukat ve Tokatlı şehit yakınları da katıldı. Gazeteciler Orhan Bursalı ve Deniz Zeyrek de korteje katıldı.

Yürüyüş Meltepe’de bitecek

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İstanbul’a vardıklarında Maltepe’de miting yapacaklarını açıkladı. Özgür Özel, “9 Temmuz günü için miting başvurumuzu yaptık. O gün Türkiye’de adalet arayan herkes ile 9 Temmuz Pazar günü saat 17’de bir final yapacağız” dedi. 432 kilometrelik yürüyüşte bugüne dek yaklaşık 270 kilometre yol katedildi.

 

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.