Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya eski Devlet Başkanı Lula, yolsuzluktan 9,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Brezilya eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, yolsuzluk ve kara para aklama suçlamalarıyla 9 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı ancak karara temyiz yolu açık. Lula’nın temyiz sonucuna kadar tutuksuz kalacağı belirtiliyor.

Hâkim Sergio Moro, eski Başkan Lula’yı, Brezilya devletine ait petrol şirketi olan Petroleo Brasileiro’dan (Petrobas) ihale alabilmesi konusunda yardımcı olması karşılılğında inşaat devi OAS’tan 1.15 milyon dolar değerinde rüşvet almaktan suçlu buldu. Söz konusu rüşvet, Sao Paolo kıyılarındaki bir tatil köyünden lüks bir daire.

3 yıl süren yolsuzluk soruşturması sonunda suçlu bulunan Lula ise görevini kötüye kullanma suçlamalarını reddetti ve davanın siyasi olduğu olduğunu savundu. Lula’nın avukatları da mahkemede yaptıkları savunmada “Başkan Lula masumdur; 3 yıldır siyasi bir soruşturmaya maruz kaldı” dediler.

Karara itiraz eden Lula’nın avukatları, temyize başvuracaklarını da açıkladılar. Lula hakkında açılmış dört farklı dava bulunuyor.

2011’e kadar sekiz yıl boyunca Brezilya Devlet Başkanlığı görevinde bulunan 71 yaşındaki Lula, eski bir sendika lideri ve İşçi Partisi’nin kurucusu. Eski lider, gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde partisinin adayı olmayı hedefliyordu.

3 yıldır süren yolsuzluk soruşturması kapsamında, OAS inşaat şirketinin eski başkanları da Petrobas’tan kazançlı ihaleler almak için yetkililer ve siyasetçilere rüşvet verme suçundan geçen yıl tutuklanmış ve 16 yıl hapse mahkûm edilmişti.

Lula’nın hapis cezası alması, muhalefet kanadında sevinçle karşılandı. Merkez sağ Brezilya Sosyal Demokrat Partisi’nden Sao Paolo Belediye Başkanı olan Joao Doria, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Adalet yerini buldu; Brezilya’nın en büyük küstahlığı 9,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı” dedi.

Lula, 12 Temmuz 2016’da Fransız Libération gazetesine verdiği röportajda olimpiyatlardan eşine, 8 yıllık başkanlığının özeleştirisinden yolsuzluk soruşturmasına kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalar yapmıştı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.