Irak Ordusu Telafer’e girdi

Telafer operasyonunu yürüten Irak güçleri, IŞİD’in elinde bulunan şehrin merkezine doğu ve güney taraflarından girdi.

Irak Ordusu ve antiterör kuvvetlerinin ortaklaşa yürüttüğü operasyon Telafer şehir merkezine uzandı. Dün, şehrin çevresindeki birçok köy IŞİD’den alınmıştı. Operasyona ayrıca Musul operasyonunda önemli bir rol oynamayan Şii milis gücü Haşdi Şabi ve IŞİD karşıtı koalisyonun hava güçleri de destek veriyor. Operasyon ile ilgili çekincelerini açıklayan Birleşmiş Milletler, şehirden binlerce kişinin kaçtığını tekrarladı.

Irak’ta IŞİD’in elinde kalan sayılı şehir merkezinden biri olan Telafer’e yönelik operasyonun bir başka hedefi de IŞİD’in elinde köle olarak tuttuğu Yezidi topluluğunu kurtarmak. Çoğunluğu Şiilerden oluşan ve ciddi bir Türkmen nüfusuna ev sahipliği yapan Telafer, 2014’te IŞİD’in eline geçmişti. Şehir, radikal grupların önemli ikmal yollarından biri olmuştu.

IŞİD, operasyonun ilk gününde  114 Irak askerinin öldürüldüğünü iddia etmişti. BBC’ye konuşan Irak Ordusu’ndan bir general, Telafer’de 1.500 ila 2 bin IŞİD üyesinin yaşadığının tahmin edildiğini açıklamıştı.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.