Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak ordusuyla Kerkük ve Şengal’e giren Haşdi Şabi’nin kısa tarihi

İran desteğiyle Irak’ta kurulan Haşdi Şabi, bir diğer adıyla ‘Halk Hareketi Güçleri’nin kökleri 1982 yılına, Hadi El Amari’nin İran’da kurduğu Badr hareketine dayanıyor. 2003 yılında gerçekleşen ABD müdahalesi öncesinde İran’ın Baas yönetimine karşı desteklediği Şii İslami fraksiyonlar, Irak’ta 1958’de kurulan Dava Partisi’nin bir parçası olarak öne çıkmaya başlamıştı.

2003-2010 yılları arasında Şii din adamı Mukteda al-Sadr’ın başını çektiği Sadr hareketi ile Badr hareketi büyük bir çekişme yaşasa da, Irak hükümeti tercihini Badr hareketinden yana kullandı.

Irak’ta 2010 parlamento seçimlerinde Dava Partisi’nden Nuri El Maliki’nin başını çektiği koalisyon, Şii ağırlıklı bölgelerde çoğunluğu kazanırken, sekülerler ve Sünnilerden oluşan Irak koalisyonu sınırlı bir güç elde etti. Maliki, bunun üzerine yüzünü İran’a döndü ve Badr hareketi, Asaib El Hak ve Hizbullah Tugayları gibi Şii milis güçlerine verilen desteği artırma kararı aldı.

2014 Haziran’ında Irak Ordusu IŞİD karşısında tutunamayınca, Irak’ın en saygı duyulan Şii din adamlarından Ayetullah Ali Sistani’nin temsilcisi Abdül Mehdi Kerbele, inananları IŞİD’le savaşmak üzere güvenlik güçlerine katılmaya ve ‘cihat’a çağıran bir fetva yayımladı. Bu çağrıdan kısa süre sonra Maliki, tüm Şii milis grupları aynı çatı altında buluşturan Haşdi Şabi’yi (Halk Hareketi Güçleri) oluşturdu. Uzun süre İran tarafından finanse edilen Şii Milis güçler 2015 Nisan’ında ulusal savunma gücüne dönüştürüldü ve Irak devleti tarafından maaşa bağlandı.

https://www.youtube.com/watch?v=b9y9IgpnSXY

17 Ekim 2016’da Irak Ordusu ve peşmergenin IŞİD karşıtı koalisyon ile başlattığı Musul operasyonuna katılıp katılmayacağı konusunda büyük tartışmalar yaşanan Haşdi Şabi, Irak Başbakanı Haydar El Abadi’nin isteğiyle harekatın dışında bırakıldı. Bununla birlikte Haşdi Şabi, Musul operasyonu kapsamında yer almayan Telafer’i IŞİD’in elinden aldı.

Ağırlıklı olarak Ezidilerin ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin kontrolündeki Şengal’i IŞİD 3 Ağustos 2014’te ele geçirmişti. HPG’ye bağlı YBŞ birliklerinin ve Peşmerge’nin işbirliğiyle 2014’ün Aralık ayında IŞİD’in elinden geri alınan Şengal’de YBŞ birlikleri ve Peşmerge birkaç kez karşı karşıya gelmişti. 25 Nisan’da Türk Silahlı Kuvvetleri Şengal’e operasyon düzenlemişti. Haşdi Şabi ise hafta başında IŞİD’in kontrolünde tuttuğu Şengal’e bağlı Ezidi köylerini ele geçirerek Suriye sınırına ulaştı. Böylelikle Şengal’de bulunan YBŞ ve Peşmerge güçlerine Haşdi Şabi de eklenmiş oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.