Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Madrid’in tutuklama kararı çıkardığı Katalan lider Puigdemont Belçika’dan dönmeyeceğini açıkladı

İspanya’da Madrid merkezi yönetimi tarafından görevden alınan Katalonya Özerk Bölgesi Hükümeti’nin, hakim karşısına çıkan dokuz eski bakanından sekizi tutuklanıp cezaevine gönderilirken, Belçika’da bulunan özerk yönetimin eski başkanı Carles Puigdemont hakkında da Avrupa çapında yakalama kararı çıkarıldı.

katalonya-bakanlar

Bağımsızlık ilan etmesinin ardından yetkileri elinden alınan Katalonya Hükümeti’nin, “görevi kötüye kullanmak”, “isyan çıkarma” ve “kamu malını kötüye kullanma”yla suçlanan 14 üyesinden dokuzunun Ulusal Mahkeme Savcılığı’nda dün ifadeleri alındı. Mahkeme dokuz eski bakandan birini 50 bin Euro kefaletle ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakırken, sekiz eski bakan tutuklandı. BBC Türkçe’de yer alan habere göre; eski bakanlara ayrıca İspanya’yı uğrattıkları zararı tazmin etmek üzere 6,2 milyon Euro ödemeleri için üç gün süre tanındı. İfade vermeye gelmeyen ve Belçika’da bulunan, özerk yönetimin eski başkanı Carles Puigdemont’un da aralarında bulunduğu beş eski hükümet üyesi hakkında ise Avrupa çapında tutuklama emri çıkarılmasına karar verildi.

Puigdemont Belçika’dan dönmüyor

Öte yandan, hakkında soruşturma başlatılmasının hemen ardından Belçika’ya giden eski başkan Puigdemont’un Belçika’daki avukatı Paul Bekaert yaptığı açıklamada, müvekkilinin bir süre daha Belçika’da kalacağını ve Belçika makamlarıyla işbirliği içerisinde bulunacaklarını söyledi. Bekaert ayrıca, talep etmeleri halinde İspanyol makamlarıyla da işbirliği yapabileceklerini sözlerine ekledi.

Hükümet üyelerinin tutuklanması Barselona’da protesto edildi

Eski Katalan bakanlar hakkında tutuklama kararı verilmesi sonrasında ise, bölgenin en büyük kenti Barselona’da binlerce kişi sokaklara döküldü. Polis kaynaklarına göre sayıları 20 bini bulan protestocular, attıkları sloganlarla bakanların serbest bırakılması çağrısı yaparken, bazı protestocuların tencere ve tavalara vurarak son yaşananları protesto ettikleri görüldü.

catalonia-protest

Neler yaşanmıştı?

1 Ekim tarihinde Katalonya Özerk Bölgesi’nde, polis şiddetinin gölgesinde gerçekleştirilen bağımsızlık referandumunda, bağımsızlığa büyük çoğunlukla “evet” sonucu çıkmıştı. Katalonya ve Madrid hükümetleri arasındaki tehdit ve söz düellolarının ardından, Katalonya Parlamentosu tek taraflı bağımsızlık ilan etmiş; aynı sıralarda ise İspanya Senatosu, İspanya Anayasası’nın 155. maddesi gereğince Katalonya Özerk Bölgesi’nin yönetim yetkilerini kendi üzerine almaya karar vermişti. Oylamadan önce İspanya Başbakanı Rajoy bir konuşma yapmış ve “Katalonya’yı doğrudan Madrid’den yönetmekten başka bir seçeneğin kalmadığını” söylemişti. İspanya Parlamentosu’ndaki oylamanın,  bağımsızlık ilanından sonra açıklanan sonuçlarına göre, İspanya merkezi yönetimi, Katalonya Özerk Bölgesi Hükümeti’ni feshetmiş ve bölgenin özerkliğinden doğan yetkileri kendi üzerine almıştı. İspanya Ulusal Savcılığı’nın  Yüksek Mahkeme’ye, Katalonya Hükümeti yöneticileri hakkında dava başvurusunda bulunmasının ardından, özerk yönetimin başkanı Carles Puigdemont’un da aralarında bulunduğu bazı üst düzey Katalan yetkililer Belçika’ya gitmişlerdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.