Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yolsuzluklarla mücadele eden Maltalı gazeteciye yönelik suikastın yankıları sürüyor

Gazeteci Daphne Caruana Galizia’nın Malta’da 16 Ekim 2017 günü  arabasına bomba konularak öldürülmesi bir süredir hem Malta hem de AB gündeminin önemli başlıklarından biri. Suikast, Galizia’nın hükümet üyelerini yolsuzluk, kara para aklama ve Panama’da şirket kurarak vergi kaçırmakla suçladığı bir dönemde gerçekleşmişti.

Galizia, sadece kendi ülkesinde değil Avrupa ülkelerinde de dikkatle takip edilen ve yolsuzluk karşıtı haberlerinden ötürü saygı duyulan bir gazeteciydi. Running Commentary adlı kişisel blogunda son olarak “Her yerde sahtekar, dolandırıcı var ve durum umutsuz” diye yazmıştı. Galizia’nın suikastı sonrası hükümet üyelerine karşı kamuoyunda ciddi bir baskı oluşmuş durumda.

Son olarak, The New York TimesLa RepubblicaSüddeutsche ZeitungBBCThe GuardianLe MondeEl Pais ve Financial Times’in editörleri AB komisyonu başkan yardımcısı Frans Timmersmans’a hitaben bir mektup kaleme aldılar. Bu mektupta, 2016 yılındaki AB komisyonunun medya ile ilgili çalışmalarına gönderme yapılarak, Malta’nın basın özgürlüğü ve bağımsızlığı konusunda ciddi sorunlar yaşadığını tekrarladılar. Aynı çalışmalara dayanarak, Malta’da basını koruyan önlemlerin azlığından ötürü, basının bağımsız davranmakta zorlandığını belirttiler. Bildiri, Galizia suikastı ile ilgili bağımsız bir soruşturma açılması talebi ile sona eriyor.

(Malta Başbakanı Joseph Muscat ve eşi)
(Malta Başbakanı Joseph Muscat ve eşi)

Panama belgelerinde Başbakan Muscat ve eşinin durumu

Daphne Cauruna Galizia’nın ölümünden önce yaptığı en önemli haberlerden biri Başbakan Joseph Muscat’in eşinin Panama’da Egrant adlı bir şirkete sahip olduğunu bulması ve şirkete Azerbaycan’dan yüklü miktardaki para transferleriydi. Bu haber, Başbakan Muscat’in erken seçim kararı almasında etkili oldu. Ancak Haziran 2017’de yapılan seçimlerde Muscat hükümetini ve pozisyonunu koruyabildi. Muscat’nin bu galibiyeti ise Galizia’nın bu haberleri yapmasına engel olmamıştı. 16 Ekim’de suikast ile öldürülene kadar Galizia yolsuzluk ile ilgili haberlerine devam etti. Amerikan gazetecilik organizasyonu Politico, Galizia’yı bu haberlerden ötürü Avrupa’yı sarsan ve şekillendiren 28 kişiden biri olarak ilan etmişti.

Galizia’nın ölümü ise dikkatleri Malta hükümetinin ve finansal elitlerin üzerine çekti. Kamuoyunda, suikasttan sorumlu tutulanlar arasında Başbakan ve hükümet üyeleri de bulunuyor. Öte yandan, kaynaklar Galizia’ya karşı girişilen araçta bombalı saldırının adada 2016 yılının başından beri altıncı vak’a olduğunu belirtiyorlar. Bunlardan dördü ölümle sonuçlanmış durumda. Eleştiriler ve suçlamalar karşısında, halka bilgi vermek için basın karşısına geçen Adalet Bakanı Owen Bomici ise dil sürçmesi yaşayarak Galizia’nın siyasetçiler tarafından öldürüldüğünü söyledi. Ancak hemen durumu toparlayarak, her tarafta suçlular var ve bu suikast kesinlikle bu suçlular tarafından işlenmiştir dedi.

“Mafya devlet” eleştirileri

Galizia’nın çocukları ise uzun yıllardan beri Malta’nın mevcut off-shore politikalarını uygulaması sebebiyle adanın bir mafya adasına dönüştüğünü belirtiyorlar. Suikasttan bu yana sosyal medyada Maltalılar hükümetin devleti bir mafya devletine dönüştürdüğünü belirten bir çok yorum yaptı. Ancak tüm bunlar karşısında hükümet üyeleri, Haziran ayında yapılan seçimleri ve burada aldıkları galibiyeti işaret ederek insanların kendilerini tercih ettiğini ve ülkenin gösterilmeye çalışıldığı gibi kötü durumda olmadığını belirttiler.

Son olarak Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, cinayetle ilgili aydınlatıcı bilgi getiren kişiye 20.000 dolar vereceğini açıkladı. Bunun ardından Malta hükümeti de kanıtları sağlam bilgi getiren birine bir milyon euro vereceğini açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.