Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reina katliamı davası başladı

39 kişinin hayatını kaybettiği 79 kişinin yaralandığı Reina katliamı davasının ilk duruşması bugün Silivri’de görülüyor. 51’i tutuklu 57 şüphelinin yer aldığı davada, saldırgan Abdulkadir Masharipov hakkında 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Duruşmada Masharipov susma hakkını kullanırken Masharipov’un avukatıyla mahkeme başkanı arasında tartışma yaşandı.

Dava, Silivri Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda yapılacak ve Cuma gününe kadar sürecek.İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı tarafından hazırlanan 90 sayfalık iddianamede Reina işletmecisi Mehmet Koçarslan’ın da aralarında bulunduğu 121 kişi “mağdur müşteki” olarak yer alıyor.

Saldırgan Abdulkadir Masharipov hakkında, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme”, “39 kişiyi nitelikli şekilde kasten öldürme”, “79 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs etme”, “Silahlı terör örgütüne üye olma”, “Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alma ve bulundurulma” suçlarından 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile bin 555 yıldan 2 bin 397 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Masharipov’un yanı sıra eşi Zarina Nurullayeva, İlyas Mamaşaripov, Ali Jameel Mohammed ve Abdurrauf Sert hakkında da benzer potansiyel sebebiyle aynı ceza talep ediliyor.

Diğer 52 sanık hakkında ise “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” ve “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 15’er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Saldırıyı IŞİD üstlendi, iki hedef vardı

90 sayfalık iddianamede olay günü şöyle anlatılıyor:“Yılbaşı günü Zeytinburnu’nda ticari taksi ile Beşiktaş’ta bulunan Reina isimli eğlence mekanına gelen DEAŞ Terör örgütü mensubu Ebu Muhammed El Horasani kod ismini kullanan şüpheli Abdulkadir Masharipov, DEAŞ Terör örgütünün talimatı doğrultusunda saat 01.15 sıralarında AK-47 Kalasnikof marka otomatik tüfekle, Reina’nın kapısında bulunan kişilere de ateş açarak içeriye girmiş, burada polis memuru Burak Yıldız’ı şehit etmiş, Reina da Yılbaşı kutlaması yaparak eğlenen insanların üzerine otomatik tüfekle tasarlayarak öldürme kastıyla ateş ederek 39 kişiyi öldürmüş, 79 kişiyi de yaralamıştır”

Ayrıca iddianamede saldırı talimatını Rusya vatandaşı İslam Atabıev’in verdiği belirtiliyor. Ebu Cihad’ın Masharipov’a iki hedef olduğunu söylediği, birinin Şişli’deki gazete adresi olduğu diğerinin ise Reina gece kulübü olduğu vurgulanıyor.

Reina saldırısının ardından IŞİD’in Türkçe yayınladığı ” Furat” isimli videoyla saldırıyı sahiplendiği söyleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.