Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de piyango talihlisinin yasaya rağmen kimliğini gizleme mücadelesi

ABD’nin New Hampshire eyaletinde yaşayan, ocak ayındaki 560 milyon dolarlık şans oyunu çekilişinin gizemli talihlisi kadın, çekilişten iki ay sonra avukatı aracılığıyla çekini teslim alırken, diğer yandan da ismini gizli tutmak için hukuk mücadelesini sürdürüyor.

Washington Post gazetesinde yer alan habere göre; loto talihlisi gizemli kadın, geçtiğimiz gün avukatı William Shaheen aracılığıyla, vergilerin düşülmesinin ardından 264 milyon dolara düşen paranın çekini teslim aldı. Talihlinin avukatı yaptığı açıklamada; paranın 264 bin dolarlık kısmının şimdiden iki hayır kurumuna bağışlandığını söylerken, daha sonraki bağışlar için ayrılan miktarın 50 milyon doları bulacağını belirtti.

Öte yandan; hakkında New Hampshire eyaletinin güneyinden geldiği dışında bir bilgi bulunmayan talihli kadın, bugünlerde mahkeme önünde isminin gizli tutulmasının mücadelesini veriyor. Habere göre; eyaletin piyango idaresi direktörü Charlie McIntyre, talihli kadının kimliğinin gizli tutulması isteğini anlayışla karşıladıklarını belirtmekle birlikte, eyaletin konuyla ilgili düzenlemelerinin açık olduğunu söyledi. New Hampshire eyaletinin piyango kurallarına göre, şeffaflığı sağlamak ve kuruma duyulan güveni korumak adına, piyango talihlilerinin kimlikleri, nerede ikamet ettikleri ve kazandıkları ikramiye tutarı kamuya açıklanmak zorunda. Nitekim piyango idaresi gibi, davada görevli başsavcı da, davacı kadının bu kurallardan azade olamayacağı görüşünde.

Bununla birlikte; talihli kadının avukatlarının özel hayatın gizliliğiyle bağlantılı başka kozları da var. Geçmişteki bazı olaylardan örnekler veren avukatlar; piyango talihlilerinin sıklıkla canice saldırılara uğradıklarını ve başlarına nahoş şeylerin geldiğini savunuyor. Nitekim geçmişteki bazı talihliler, kumar ve şans oyunu oynama alışkanlıklarını sürdürdükleri için, kazandıkları büyük rakamlara rağmen, hayatları sefalet içinde son bulmuş. 1997 yılının talihlisi, “piyangonun kendisine vurmasının hayatta başına gelen en kötü şey olduğunu” söyledikten kısa süre bir süre sonra intihar etmiş. 2015 yılının Chicago’da yaşayan talihlisi ise evini basan yedi kişi tarafından öldürülmüş.

Kimliğinin gizli tutulmasını istemiyle mahkemeye başvuran kadının özel hayatının gizliliğiyle ilgili çıkarlarının mı, yoksa eyaletin şeffaflık ve şans oyunlarıyla ilgili düzenlemelerinin mi ağır basacağına ise hakim karar verecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.