Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anadolu Farm (Çiftliği) battı

 

Çiftlik Bank dolandırıcılığıyla Türkiye’de tekrar gündeme gelen ‘saadet zinciri’ vakalarına bir yenisi daha eklendi. Çiftlik Bank benzeri bir yapılanma kuran ve kendini Anadolu Farm kurucusu olarak tanıtan İsa Karademir, “bir yere gittiğimiz yok’ açıklamasından iki gün sonra yurtdışına çıkarken yakalandı. İsa Karademir iddialara göre, 8 ayda 4 bin 500 üyeden 90 milyon Lira para toplamış.

2

Kayseri merkezli Ekolium Bilişim, Yazılım, Tarım, Hayvancılık, Oto Turizm, Gıda, Lokanta Sanayi Ticaret A.Ş.’nin bünyesinde bulunan Anadolu Farm oyunu, Çiftlik Bank’a benzer bir organizasyon kurdu.

5

Cumhuriyet’in haberine göre, kullanıcılarına yüzde 300 kar vadeden, topladığı paralarla çiftlik kuracağını ve canlı hayvan satın alacağını iddia eden Anadolu Farm ve yöneticileri hakkında, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), 5 Şubat 2018 tarihinde suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun ardından Kayseri Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ekiplerince takip altına alınan Anadolu Farm yöneticilerinin, çiftlik kurmak ve canlı hayvan satın almak yerine Kayseri ve Tokat’ta ‘Tauk’ markasıyla tavuk restoranları açtıkları, Kayseri’de ‘Somunarası’ ve ‘Şah Mangal’ adıyla altı restoran işlettikleri ve 20 arazi satın aldıkları belirlendi.

3

6 kişi tutuklanmıştı

Polis ekiplerinin düzenledikleri operasyon sonucunda şirketin yönetim kurulu başkanı Fehmi Özakan, internet sitesi yöneticisi İbrahim K., oyun yazılımcısı R.T., firma çalışanı E.K. ve iki şube müdürü tutuklanmış ve şirketin tüm mal varlıklarına el konulmuştu.

6

Bakanlık: “Nitelikli dolandırıcılık suçu işleniyor

 Soruşturmanın ardından kullanıcılarına ödeme yapmayı bırakan Anadolu Farm yöneticileri, hesaplarının bloke edildiği için ödeme yapamadıklarını iddia etmişti. Ancak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, ödemelerin durmasında kendilerinin etkisi olmadığını, Anadolu Farm’ın nitelikli dolandırıcılık yaptığı açıklamasında bulundu.

Bir yere gitmiyoruz dedi, iki gün sonra kaçmaya çalıştı

Anadolu Farm kurucusu İsa Karademir ise, 21 Mart tarihinde yaptığı “biz buradayız, bir yere gittiğimiz yok” açıklamasından iki gün sonra yurtdışına kaçarken gözaltına alınıp adliyeye sevk edildikten sonra mahkemeye çıkarılarak tutuklandı.

1

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın incelemeye aldığı diğer girişimler; Birlik Beraberlik Tarım ve Hayvancılık, Ekolium Bilişim Yazılım Tarım ve Hayvancılık,UKASH İnternet Hizmetleri, SKP Teknoloji Sanal Market, CashÇiftlik, Maden.im, Elit Çiftlik, ÇiftlikShop, ÇiftlikMania, Bizim Tavuklar, Çılgın Tavuklar, Çılgın İnekler, Süt Bank, Galeribank, Yeşilbank, Çiftlikshop, İmecebank, Gerçek Çiftçi.

Bozdağ: 65 şirket hakkında soruşturma başlatıldı

26 Mart 2018 tarihinde Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 65 şirket hakkında soruşturma başlattığını söyledikten sonra şöyle devam etti: “Bu şirketlerden 31 hakkındaki soruşturma tamamlanmış. 34 şirket hakkındaki soruşturma devam ediyor, bu 31 şirketle ilgili çoğu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş, bunların internet erişimleri engellenmiş, gerekli tedbirler alınmış de diğerleri ile ilgili inceleme ve soruşturmalarda devam etmektedir. Elbette bu konuda hukukumuzda bir boşluk var mı yok mu bunun üzerine de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ayrıca bir çalışma yapmaktadır. Ama gördüğümüz kadarıyla, olayın seyrini incelediğimiz kadarıyla ortada çok net nitelikli bir dolandırıcılık söz konusudur”.

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.