Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tüm boyutlarıyla Eskişehir katliamı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde arabasından aldığı tabancayla silahlı saldırı düzenleyen Volkan Bayar, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Mikail Yalçın, Fakülte Sekreteri Fatih Özmutlu, Araştırma Görevlisi Yasir Armağan ve Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Çağlak’ı öldürdü. Rektör Prof. Hasan Gönen’in aktardığına göre, tabancası tutukluk yaptıktan sonra fakülteden ayrılan Bayar, polisler tarafından yakalanıp Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Olayda üç kişi de yaralandı.

1 (1)

Saldırının ardından Eğitim Fakültesi önünde açıklama yapan Öğretim Görevlisi Prof. Ayşe Aypay, bir buçuk yıldır Volkan Bayar hakkında şikayetlerde bulunduklarını, ancak YÖK ve rektörlük tarafından hiçbir işlem yapılmadığını iddia etmişti.

7 (1)

Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberine göre, Yasin Bayar, öldürdüğü Mikail Yalçın ve Yasir Armağan’ında aralarında olduğu çok sayıda akademisyen hakkında FETÖ’cü oldukları iddiasıyla şikayette bulundu. Şikayetler üzerine savcılık, 35 sanık hakkında FETÖ üyeliği iddiasıyla dava açtı. Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 23 Mayıs 2017’de görülen ilk duruşmada Bayar tanık olarak dinlendi.

2 (1)

RS FM’de yayınlanan Yavuz Oğhan’ın Bidebunudinle programına konuk olan katılan Prof. Ayşe Aypay, eşi Prof. Ahmet Aypay’ın da yargılandığı davada tanık olarak dinlenen Bayar’ın, duruşmada şikayette bulunduğu kişiyi göstermesinin istenmesi üzerine, şikayetçi olduğu kişiyi gösteremediğini söyledi. Ayrıca Volkan Bayar’ın şikayeti üzerine üniversiteden ihraç edilen ve beş buçuk ay hapis yatan Prof. Ahmet Aypay, FETÖ üyeliği iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.

Saldırıda kendisinin de hedef olduğunu ve şans eseri kurtulduğunu belirten Ayşe Aypay, ’’Beşinci cenaze olmaktan hasbelkader kurtuldum. Volkan Bayar banada iftira atıp FETÖ ablası dedi. Bu nedenle hakaretten suç duyurusunda bulunmuştum. Savcılığa ifade vermeye gitmiştim. Saldırı olduğu sırada savcılıkta ifade veriyordum. Beni de aramış öldürmek için. Ama bulamamış’’ dedi.

Volkan Bayar’ın tanık olarak dinlendiği, Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Mahkeme Başkanı Faruk Şener ile Bayar arasında geçen diyalog ortaya çıktı. Bayar, ‘’Yapılanmanın kökü çok daha derinlere dayanıyor. Bunlar üç beş kişi değiller, çok büyük mafyalar. Onlardan da tek tek hesabını soracağım’’ demesi üzerine konuşma şöyle devam ediyor:

Faruk Şener: Burada hesap sorma konumunda değilsin

Volkan Bayar: Yasal çerçevede

F.Ş. : Hesap soracaksan müdahil olursun, şikayetçi olursun gelirsin hesabını sorarsın

V.B. : Şikayetçiyim zaten

F.Ş. :Tamam ama bak sen şu an tanıksın, bu üslubunu beğenmedim. Önce nerede durduğunu bileceksin.

Volkan Bayar’ın ilk ifadesi

Emniyet Müdürlüğü’ndeki ilk ifadesinde pişman olmadığını söyleyen Bayar’ın, suçu işlediğini kabul ettiği öğrenildi.

 Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak gazetecilere yaptığı açıklamada, Volkan Bayar’ın ifadesini şöyle aktardı:

“Volkan Bayar hakkında kendisi ve eşi hakkında sözlü ve fiili saldırıda bulunulduğu iddiası ile Yasir Armağan tarafından şikayet edilmiş. Ve üniversite rektörlüğü tarafından hakkında idari soruşturma açılmış.

Yürütülen soruşturma kapsamında soruşturmacı bunların savunmasını almak üzere bir yazı yazıyor ve 19 Nisan’da şu odada bulunup, savunmanızı vermenizi rica ediyorum diyor. Bugün bu zarf eline geçince eşini de çağırıyor zarfı okuyor. Ve zarfı okuduktan sonra sinirlendiğini aşağıda otoparkta bulunan aracına binerek bulundurma ruhsatlı silahını alıp, önce Yasir Armağan’ın odasına gelerek ateş ettiğini ve öldürdüğünü daha sonra da diğer odalara giderek olayı işlediğini ifade etmiş’’.

YÖK’ün konuyla ilgili açıklaması

YÖK’ten, Volkan Bayar hakkında şikayetler olmasına rağmen işlem yapılmadığı iddiaları üzerine açıklama geldi.

Saldırıyı gerçekleştiren kişi hakkında müfteri olduğuna dair Başkanlığa üö şikayet dilekçesi verildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ‘’Bu dilekçeler 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun53. Maddesi uyarınca, işlem yapmakla görevli ve yetkili Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü’ne gereği yapılmak üzere iletilmiştir. Rektörlük tarafından kişi hakkında daha önceden açılmış olan soruşturmanın devam ettiği bilgisi verilmiştir.”

Yavuz Oğhan’ın Bidebunudinle programına katılan Rektör Prof. Hasan Gönen, soruşturmanın ne zaman başlatıldığıyla ilgili soruya, ‘’Tam hatırlamıyorum soruşturmanın ne zaman başlatıldığını. Ama devam ediyor’’ yanıtını verdi.

4

Volkan Bayar hakkında

Üniversitenin web sitesinde yer alan özgeçmişine göre, 1981 doğumlu olan Bayar, Gazi Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden lisans derecesi aldı.

Yüksek lisans eğitimini ABD’deki Denver Üniversitesi’nde tamamlayan Bayar, Osmangazi Üniversitesi’nde eğitim programları ve öğretim ile eğitimde araştırma yöntemleri ve istatistik konularında doktora yapıyordu.

İhlas Haber Ajansı’ndan edindiğimiz bilgiye göre, Bayar, 2008 yılında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olarak işe başladı. 1416 sayılı kanun kapsamında yurtdışında lisans üstü eğitim yapmak için görevlendirildi. Yüksek lisans programını Denver Üniversitesi’nde tamamlayan Bayar, 2011 yılı sonunda yurtdışından döndükten sonra bakanlık tarafından Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ne nakledildi. Bayar, Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Osmangazi Üniversitesi’ne, altı yıl önce doktora yapmak üzere gelmişti.

9

6 Nisan 2018’de, silahlı saldırı sonucunda öldürülen 4 akademisyen için Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde tören düzenlendi. Törende, aileler ve öğrenciler tarafından büyük üzüntü içindeydi. Törende, Rektör Prof. Hasan Gönen’e de tepkiler vardı.

 3 (2)

5

6 (1)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.