Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası suç baronu Paul Le Roux: “Parası olan herkese silah sattım”

Dünyanın en azılı suçlularından olan Paul Le Roux, New York’ta çıkarıldığı mahkemede 20 yıllık suç kariyeri boyunca işlediği suçları itiraf etti. Le Roux’nun itirafları arasında İran’a füze satmak, Endonezya’ya gemilerle silah göndermek ve Kuzey Kore’ye metamfetamin ihraç etmek bulunuyor. 5 cinayete karışmış olduğunu ve ticari menfaatleri doğrultusunda 200 Somalili milisi silahlandırdığını da itiraflarına ekleyen Le Roux, bununla kalmayıp paralı askerleri kullanarak Hint okyanusundaki Seyşeller adasında hükümeti devirme planları yaptığını da söyledi.

Şimdiye kadar yasadışı yollarla hangi malların ticaretini yaptığını soran savcıya “Nakit, kimyasal, uyuşturucu ve altın” yanıtını veren Le Roux, bunların yanı sıra silah kaçakçılığı da yaptığını söyledi. Le Roux, silahları kime sattığı şeklindeki bir soruya ise “İsyancılara, savaş lordlarına, gangsterlere, kimde para varsa onlara” diye yanıt verdi.

Le Roux’nun itirafları, yakalanmasının ardından hükümetle varmış olduğu işbirliği anlaşmasına dayanıyor. Le Roux 2012 yılında DEA (Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi) tarafından Liberya’da yakalanarak tutuklanan Le Roux, o zamandan bu yana, mahkum olduğu müebbet cezasını indirmek için yetkililere, başında yer almış olduğu yasadışı uyuşturucu ağı ile ilgili bilgiler veriyor.

Şimdilik bombalı araç ve kundaklama yoluyla gerçekleştirilen saldırılara ve Le Roux’nun yasadışı ticaret amaçlı kullandığı yolları sağlama almaya amacıyla gerçekleştirdiği suikastlara odaklanan mahkeme, paralı askerlik adı altında nasıl paralar kazanıldığına dair sır perdesini de aralamış oldu. Le Roux’nun anlatımına göre, kendisinin kiraladığı silahlar için aylık ödediği meblağ yaklaşık 5.000 – 10.000 dolar. Le Roux, ‘öldürme ya da benzeri şiddet eylemlerine’ karşılık ödediği paranın ise 25.000 doları bulduğunu söyledi.

Paralı asker kavramını “askeri deneyimi olan, eğitimli ve talimat doğrultusunda birini öldürebilecek kişi” olarak tanımlayan Le Roux, kendisinin 2 yıl boyunca David Smith adlı paralı askerin şefliğinde çalıştığını, bu kişinin 2008 yılında Echelon Associates adlı şirketi kurduğunu söyledi. Şirketin üyelerinin ‘Daddy Mac’ ya da ‘Rambo’ gibi takma isimler kullanarak Mozambik’ten Papua Yeni Gine’ye sahte pasaportlarla seyahat ettiğini ve Le Roux için kalacak yer tahsis ettiğini, onun adına cinayetler işlediğini söyleyen Le Roux, bu cinayetler arasında Smith’in öldürülmesinin de olduğunu itiraf etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.