Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da anarşist ve çevreci aktivistlerin “Savunma Bölgesi” Notre-Dame-Des-Landes tahliye edildi

2009 yılından bu yana ekolojistler ve anarşistlerce işgal edilmiş olan ve hafta başında polisin şafak baskınıyla girdiği Fransa’nın Nantes kentinin yakınlarındaki, Notre-Dame-Des-Landes ya da aktivistlerin tabiriyle ZAD (Zone a defendre/Savunma bölgesi) bölgesinde yaşanan çatışmalar, AFP’nin aktardığına göre bu sabah sona erdi.

2500 polisin katıldığı operasyonda, yerel bir gazeteye göre bölgedeki 13 yerleşim yeri kullanılamaz hale getirildi, aktivistler ise tahliye edildi. Bu sabah itibarıyla yeniden trafiğe açılan bölgenin üzerinde helikopterler gözlem amaçlı turlamaya devam ediyor.

Geçtiğimiz ocak ayında rafa kaldırılan bir projeye göre, Fransa hükümeti bölgeye 580 milyon dolarlık bir havaalanı yapmayı tasarlıyordu. Maliyeti ve çevreye vereceği zararlar dolayısıyla havaalanı projesine karşı çıkan ve yeni bir havaalanı yapılması yerine Rennes’in yakınındaki Brittany’de bulunan havaalanının daha sık kullanılması gerektiğini savunan ekolojistler, 2009 yılında bölgeyi işgal etmiş, burayı serbest piyasa ekonomisi kurallarının olmadığı “alternatif yaşam alanı”na dönüştürmüştü. Havaalanı projesinden vazgeçilmesinin ardından, İçişleri Bakanı Eduard Philippe 17 Ocak’ta, aktivistlerce işgal edilen bölgeyle ilgili olarak, “kanunsuz bölgenin tahliye edileceğini” söylemişti.

Çarşamba günü polis ve aktivistler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını duyuran, AFP sabah saatlerinden bu yana çatışmaların durmuş olduğunu bildiriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.