Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Paris’teki modern sanat müzesi, çıplak ziyaretçileri ağırladı

Fransa’nın başkenti Paris’teki modern sanat müzesi Palais de Tokyo, geçtiğimiz cumartesi günü, çıplak ziyaretçileri ağırladı. The New York Times muhabiri Thomas Rogers, 161 kişilik çıplak turist kafilesiyle birlikte girdiği müzedeki deneyimlerini yazdı. Esprili bir dille kaleme aldığı yazısında Rogers, müzelerin ısısının ‘üzerlerinde ayakkabıdan başka bir şey olmayan’ ziyaretçiler için pek de uygun olmadığını, ancak yalnız olmadığını belirtti.

Rogers’ın aktardığına göre, ziyaretçiler, müzenin 2. katındaki geçici ‘soyunma odası’nda giysilerini değiştirdikten sonra, (giyinik) tur rehberinin refakatinde 2 saatlik turu tamamladılar. Ziyaretçiler, tur kapsamında, ‘Düşmanımın düşmanı’ adı altında sergilenen ve aralarında, My Lai katliamı ve Hiroşima gibi tarihsel trajedilere atıf yapılan yapıtların da bulunduğu eserleri gördüler.

Rogers’ın aktardığına göre, müzenin, bu denli ciddi meseleler ve çıplaklığın uygunsuz göürnebileceğinin farkında olduğunu belirten eğitim müdürü Buchloh-Kollerbohm, şu yorumda bulundu : “Kıyafetleri kapı önünde çıkarma deneyiminin, ziyaretçilerimizin açısından, kimliklerinin bir parçasını da geride bırakmayı beraberinde getireceğini ve bu sayede (sergiyi) daha geniş bir perspektifle deneyimleyebilmelerine yardımcı olmasını umuyorum.”

Yazısında, sergide yer alan ve Tahran’da bir pazar yerinin bombalanmasına dair görüntülerin yer aldığı bir videoyu çıplak halde izliyor olmanın, kendisini, yaşanan acılara duyarsızmış gibi hissettirdiğini, bununla birlikte, sergiyi birlikte gezdiği Paris Nüdistler Organizasyonu Başkanı Laurent Luft’un tam aksi görüşte olduğunu ve kendisine, çıplaklığı, büyük bir ‘sosyal ve siyasal eşitleyici’ olarak gördüğünü söylediğini belirtti ve Luft’un şu cümlesini alıntıladı: “Eğer dünya liderleri görüşmelerini çıplak olarak yapsaydı, çok daha aklıbaşında ve sakin olurlardı.”

Yazıda ayrıca erkek katılımcıların sayısının kadın katılımcılarınkini az bir farkla geçtiğini, bununla birlikte yaş skalasının hayli geniş ölçekli olduğu belirtildi.

Sınırlı sayıda biletin satışa sunulduğu ve Fransa’da bir ilk olan söz konusu etkinlik, geçen martta duyurulmuş, Facebook platformunda 30.000’in üzerinde kişi turla ‘ilgilendiğini’ belirtmişti. Luft’a göre ise, etkinliğin Facebook’taki sayfası geçtiğimiz haftalarda 2 milyonun üzerinde kullanıcı tarafından ziyaret edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.