Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail Büyükelçisi Naeh’in, Türkiye’yi terk etme görüntüleri yeni kriz yarattı

İsrail, Ankara Büyükelçisi Eitan Naeh’in Türkiye’nin talebiyle ülkeden ayrılışı sırasında kötü muamele gördüğü gerekçesiyle, ülkede kalan son Türk diplomatik temsilciyi Dışişleri’ne çağırdı. Büyükelçi Naeh’in Atatürk havalimanında güvenlik personeli tarafından ayakkabılarını çıkarmasının istenmesinin diplomatik teamüle uymadığını belirten İsrail, bu tutumu kınadı. İsrail Büyükelçisi’nin ülkeden ayrılışını görüntülemek üzere havalimanına basın mensuplarının çağrılması da eleştirildi.

Türkiye, İsrail’in Ankara Büyükelçisi’nden sonra, İsrail’in İstanbul başkonsolosundan da ülkeyi terk etmesini istemişti. İsrail askerlerinin Gazze sınırında 60 Filistinli’yi öldürmesini kınamak üzere, dün İsrail’in Ankara Büyükelçisi Eitan Naeh Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmış ve kendisine “bir süre ülkesine dönmesinin uygun olacağı” bildirilmişti. Bu adıma İsrail de Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosu Hüsnü Gürcan Türkoglu’ndan ülkeden ayrılmasını isteyerek karşılık verdi. Bunun üzerine Ankara ikinci bir İsrailli diplomattan, İstanbul Başkonsolosu Yossi Levi Safri’den de ülkeyi terk etmesini istedi.

Liderler arasında sosyal medya atışması

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün gün boyunca sosyal medya üzerinden karşılıklı atıştı. Netanyahu, İngilizce ve İbranice twitlerle, Erdoğan’ı Hamas’a destek verdiği için terör destekçisi olmakla suçladı; Türk askerlerinin Kıbrıs ve Suriye’deki varlığını işgal olarak niteledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da İsrail’in ırkçı bir terör devleti olduğunu savunarak Netanyahu’ya insanlık dersi almak için 10 emri okumasını söylemiş ve Hamas’ın terör değil direniş örgütü olduğunu yazmıştı.

İsrail Türkiye’den tarım ürünleri ithalatını dondurdu

Dün İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel twitter üzerinden açıklama yaparak, Türkiye’den tarım ürünleri ithalatını dondurduğunu bildirirken, TBMM’de İsrail’le yapılan anlaşmaların iptaline ilişkin muhalefetin teklifi, iktidar partisi oyları ile reddedildi.

İsrail ile siyasi ve ekonomik bütün anlaşmaların iptal edilmesi için HDP’nin TBMM Genel Kurulu’na yaptığı görüşme talebi de, Ak Parti ve MHP oyları ile reddedildi.

Türkiye önce Washington ve Tel Aviv’deki Büyükelçilerini ülkeye geri çağırmıştı. Dışişleri Bakanlığı bugün de İsrail’in Ankara Büyükelçisi’ni çağırdı. Görüşmenin sona erdiği dakikalarda Haaretz Büyükelçi Eitan Naeh’den Türkiye’yi terk etmesinin istediğini yazdı. Naeh 6 yıl aradan sonra 2016 Kasım’ında Türkiye’ye Büyükelçi atanmıştı.
İsrail ve Türkiye, 2010 yılında 10 aktivistin hayatını kaybettiği Mavi Marmara saldırısı sonrası büyükelçileri karşılıklı olarak geri çekmiş, diplomatik ilişkiler de maslahatgüzar seviyesinde yürütülmüştü. İki ülke arasındaki diplomatik kriz ise 2016’da varılan anlaşma sonrasında çözülmüş, iki ülke 6 yıl aradan sonra yeniden karşılıklı Büyükelçi atamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.