Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump ile Kim’in tarihi buluşması: “Çok özel bir bağ” kuruldu

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Yong-Un’un beklenen buluşması bu sabah Singapur’daki Sentosa Adası’nda gerçekleşti. Trump, Kim ile “çok özel bir bağ” geliştirdiğini ve kendisini “kesinlikle” Beyaz Saray’a davet edeceğini söylerken, Kim de “dünyanın büyük bir değişime tanık olacağını” ve “geçmişi geride bıraktıklarını”kaydetti.

Tercümanları aracılığıyla 38 dakika başbaşa konuşan Trump ve Kim daha sonra kameralar önünde 12 saniye boyunca el sıkıştılar. İki lider tarihi zirvede bir de anlaşma imzaladı. Dört maddelik anlaşma, Pyongyang yönetiminin Kore Yarımadası’nı nükleer silahlardan arınma taahhüdünü içeriyor. Ayrıca ABD ve Kuzey Kore bu anlaşma ile “barış ve refah” için çalışma sözü veriyorlar. Anlaşma maddelerinden biri de, savaş esirlerinin cenazelerinin bulunmasını ve yeri tespit edilenlerin iadesini öngörüyor.

anlaşma

Kim Singapur’dan yerel saatle 14.00’da ayrılırken, Donald Trump yaklaşık iki saat sonra bir basın toplantısı düzenleyerek, medya çalışanlarının soruları yanıtladı. Görüşme için “dürüst, dobra ve verimli” ifadesini kullanan ABD Başkanı, nükleer silahları bırakıp “ticareti kucaklaması” halinde Kuzey Kore’nin elde edemiyeceği şey olmadığını söyledi. Trump Kuzey Kore’ye uygulanan yaptırımların ne zaman kalkacağına dair soruyu ise, “nükleer silahlar belirleyici olmaktan çıktığında” yanıtını verdi, nükleer silahszılanmanın “bilimsel açıdan” uzun zaman alacağını sözlerine ekledi.

The signatures of US President Donald Trump (L) and North Korea's leader Kim Jong Un (R) are seen on a document held up by Trump following a signing ceremony during their historic US-North Korea summit, at the Capella Hotel on Sentosa island in Singapore on June 12, 2018. - Donald Trump and Kim Jong Un became on June 12 the first sitting US and North Korean leaders to meet, shake hands and negotiate to end a decades-old nuclear stand-off. (Photo by SAUL LOEB / AFP)        (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)
The signatures of US President Donald Trump (L) and North Korea’s leader Kim Jong Un (R) are seen on a document held up by Trump following a signing ceremony during their historic US-North Korea summit, at the Capella Hotel on Sentosa island in Singapore on June 12, 2018. – Donald Trump and Kim Jong Un became on June 12 the first sitting US and North Korean leaders to meet, shake hands and negotiate to end a decades-old nuclear stand-off. (Photo by SAUL LOEB / AFP) (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

1950 ile 1953 yılları arasında yaşanan ve Türkiye’nin de NATO’ya katılmak için asker gönderdiği Kore Savaşı’ndan bu yana teknik olarak hâlâ savaş halinde olan ABD ve Kuzey Kore arasında sadece bir ateşkes anlaşması bulunuyor. Kuzey Kore nükleer silah programı gerekçe gösterilerek on yıllardır ekonomik tecrit altında tutuluyor. 1948’de kurulmasından bu yana 160’tan fazla ülkeyle diplomatik ilişki kuran Kuzey Kore’nin 48 ülkede 55 büyükelçiliği ve konsolosluğu bulunuyor. İngiltere, Almanya ve İsveç dahil 25 ülkenin de Kuzey Kore’de diplomatik misyonu var.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.