Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook’un yüz tanıma teknolojisi, gizlilik ihlallerini tekrar gündeme getirdi

The New York Times’ın haberine göre, Facebook bu yıl içinde Avrupa Birliği ülkelerinde, kişilerin sanal kimliklerini korumak için yüz tanıma teknolojisi geliştirdiklerini ve kullanmaya başladıklarını açıklamıştı. Facebook “yüz tanıma teknolojisi, fotoğraflarınızı kullanarak kimlik hırsızlığına karşı sizi koruyor” açıklamasında bulunmuştu.

Sosyal medya ve internet uzmanları tarafından riskli bir hamle olarak görülen yüz tanıma teknolojisi, altı yıl önce Avrupa Birliği kişisel verilerin ihlali ve izin noktasında gördüğü problemler yüzünden, uygulamaya izin vermemişti. Avrupa Birliği’nde tekrar gündeme gelen yüz tanıma teknolojisi hakkındaki izinler tekrar güncellendi ve Facebook teknolojiyi tekrar tanıttı.

Facebook’un geliştirdiği yüz tanıma algoritması basitçe, kişilerin yüzlerini kodlayarak videolarda ve Facebook’ta paylaşılan fotoğraflarda tarayarak bir altyapı oluşturuyor. Ancak bu teknolojinin yaygınlaşması sonucunda, insanların izinleri ve rızaları olmadan uzaktan tanımlanmaları için kullanılabilme ihtimalini de gündeme getiriyor. Sivil toplum kuruluşları ise yüz tanıma teknolojisinin kitlesel bir gözetim sistemini mümkün kılabileceği konusunda uyarıyorlar.

Haberde, Facebook yüz tanıma için toplanacak verilerin, kullanıcıların izni ve rızası ile beraber alınacağını taahhüt etsede, buna rağmen bir gün içinde milyonlarca fotoğraf yüklenen Facebook ve ona bağlı sosyal medya hesaplarının (Instagram ve WhatsApp) takip edilebilmesi mümkün gözükmüyor.

Facebook geçtiğimiz aylarda yaşanan “Cambridge Analytica” skandalıyla, kişisel verilerin güvenliği konusunda açık verdiğini kabul etmişti. Mark Zuckerberg, AB’de ve ABD kongresi soruşturmalara bizzat katılmış ve kullanıcılardan özür dilemişti. Soruşturmanın hala devam ediyor olması ve kullanıcıların Facebook’a olan güveninin azalmış olması, yüz tanıma teknolojisini de tartışmalı hale getiriyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.