Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Helsinki Zirvesi: ABD Başkanı Trump’ın “Putinseverliği” vatanseverliğini sorgulattı

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de önce iki saat başbaşa, ardından heyetlerle birlikte uzun uzadıya görüştükten sonra, kamuoyunun önüne çıkıp 46 dakikalık ortak bir basın toplantısı düzenlediler.

Başkan Trump’ın bu toplantıda ülkesinin en üst düzeydeki güvenlik ve istihbarat kurumu FBI’ı harcayıp, hasım ülke Rusya’ya övgüler düzmesi, ülkesinde büyük tepkilere yol açtı.

Trump’ın özellikle 2016’daki başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahale ettiğine dair kendi istihbarat kurumlarının bulgularını hiçe sayarak, “bunun için bir neden görmediğini” söylemesi, hem kendi Cumhuriyetçi partisinden hem de Demokrat Parti’den siyasetçilerle geçmişte güvenlik ve istihbarat bürokrasisinde görev yapmış kişiler tarafından sert sözlerle eleştirildi.

trump putin yazı içi

Trump’a göre FBI<Putin

Trump ve Putin’in zirve toplantısından günler önce, Amerikan Adalet Bakanlığı, Özel Savcı Robert Mueller aracılığı ile 12 Rusya vatandaşı hakkında Demokrat adayların e-postalarını seçim sürecinde ‘hack’ledikleri gerekçesiyle dava  açmıştı. Amerikan istihbarat servisleri de 2017 Ocak ayında Rusya’nın seçimlere müdahale ettiği sonucuna vardıklarını duyurmuştu.

Trump zirve sabahı, ABD-Rusya ilişkilerinin bozulmasından “Amerika’nın ahmaklığı ve aptallığı” ile savcı Mueller’in soruşturmasını sorumlu tutan bir tweet atmış, basın toplantısında bu paylaşım sorulduğunda, “her iki ülkenin de ahmaklığı” dedikten sonra esas olarak Mueller soruşturmasına yüklenmişti. Trump ayrıca seçim zaferini Clinton taraftarlarının hazmedemediğini ima edip, FBI’ı da isim vererek eleştirdi. Amerikan Başkanı, Ulusal İstihbarat Servisleri’nin Başkanı Dan Coats ve FBI yetkililerinin kendisine gelip seçimlere Rusya’nın müdahale ettiğini düşündüklerini söylediğini belirttikten sonra, “Devlet Başkanı Putin benimle ve bana ‘Rusya müdahale etmedi’ dedi. Ben de müdahale etmeleri için neden göremiyorum” dedi. 

Vladimir Putin de müdahale iddiasına, “Başkan Trump’ın da dediği gibi tam bir saçmalık, tek bir kanıt yok” yanıtını verdi ve “Washington ve Moskova arasındaki ilişkilerin düzeltilmesini vaat ettiği için” seçimi Trump’ın kazanmasını istediğini sözlerine ekledi.

trump putin yazıiçin

“Putin Trump’ı cebine koydu”

Trump’ın basın toplantısına tepkilere gelince; Cumhuriyetçi Senatör John McCain, “hafızalardaki en utanç verici ABD Başkanı performanslarından biri” olarak niteledi ve Trump’ın “bir tiranı savunmak için bilinçli bir tercih” yaptığını savundu. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Trump’ın Rusya’nın müttefik olmadığını kavraması gerektiğini söylerken, ABD Senatosu’nda Demokratlar’ın lideri Chuck Schumer, “bugüne dek hiçbir Amerina Başkanı’nın hasım bir ülkeye hiç bu kadar açık destek vermediğini vurguladı.  ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Corker da, Trump’ın ABD’nin “enayi gibi gözükmesine” yol açtığını söyledi.

Eski CIA Başkanı John Brennan da, Trump’ı vatan hainliği ile suçlayarak, “Trump’ın yorumlarının ahmakça olması bir yana, kendisini tamamen Putin’in cebine koydu. Cumhuriyetçi vatanseverler: Neredesiniz?” tepkisi gösterdi.

Helsinki’deki Trump-Putin buluşması Washington’da öyle çok olumsuz tepki aldı ki, zirveye ilişkin Twitter paylaşımları dün gün boyunca  #TreasonSummit yani #VatanHainliğiZirvesi etiketi ile paylaşıldı. Beyaz Saray kaynaklarına dayanarak, Başkan Trump’a Rusya ve Putin’e karşı tavizsiz bir tutum izlemesi için, Kırım’ın ilhakından, başkanlık seçimlerine müdahaleyle ilgili soruşturmaya kadar tüm hassas konularda 100 sayfalık bilgi verildiğini, ancak Trump’ın hiçbirini kale almadığını yazan Washington Post gazetesi de iki liderin ilişkisine dair düne kadar komplo teorisi denip göz ardı edilebilecek husuların artık gerçekten sorgulanmayı hak ettiğini kaydetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.