Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’daki yangın Theo Angelopoulos’un arşivini yok etti

AFP’nin haberine göre, 2012 yılında hayatını kaybeden Yunan sinemasının efsane ismi Theo Angelopoulos’un evinin ve özel arşivleri, bu hafta Atina yakınlarındaki başlayan orman yangılarının yayılmasıyla yok oldu.

Cannes Film Festivali’nin en prestijli ödülü olan Palme d’Or’u, 1998’de “Sonsuzluk ve Bir Gün” ile kazanan ünlü yönetmenin, Atina’nın doğusundaki Mati’de bir yazlık evi bulunuyordu. Mati, yangında en çok hasar gören bölgelerden biri oldu.

Theo Angelopoulos’un eşi Phoebe Angelopoulou yerel televizyona verdiği demeçte, “Kocamın kitapları, ünlülerin mektupları, yazarların kendisine ithaf ettiği bütün metinler yangında yok oldu” açıklamasında bulundu. Koleksiyonun, kocası tarafından yazılan metinleri ve şiirleri de içerdiğini söyledi.

Phoebe Angelopoulou, Pazartesi akşamı torunu ile alevlerden kaçmayı başardı ancak, yaşadıkları ev büyük hasar görmüş durumda.

Theo Angelopoulos, Yunanistan’da ki askeri diktatörlüğünün 1974’teki düşüşünden sonra ülkenin “yeni dalga” sinemasına öncülük etti. Zamanın Tozu, Ulis’in Bakışı ve Sonsuzluk ve Bir Gün gibi uluslararası sinema camiasında ses getirmiş 20 film yönetti.

Yunanistan’da yaşanan borç krizinin etkilerini belgeleyen bir film projesi esnasında, Ocak 2012’de film setine giderken yaşanan trafik kazası sonucunda hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.